MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
DANI ŽDRIJEBA

Određene jakosne skupine za ždrijeb EP u Splitu 2022.: Barakude ne mogu s Mađarima, Španjolcima i Crnogorcima

Jakosne skupine su oređene temeljem plasmana na posljednjem EP održanom u siječnju 2020. u Budimpešti
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. travanj 2022. 06:56

Europska organizacija vodenih sportova (LEN) odredila je tzv. "šešire", a u biti jakosne skupine kojima će se voditi prilikom ždrijeba natjecateljskih skupina za vaterpolsko EP u Splitu, 27. kolovoza - 10. rujna 2022.

Momčadi su podijeljene u četiri jakosne skupine, a temeljem plasmana na posljednjem EP održanom u siječnju 2020. u Budimpešti. Ondje su prvaci Europe postali Mađari, ispred srebrnih Španjolaca, brončane Crne Gore i četvrtoplasirane Hrvatske. Dakle, Barakude na 35. Europskom vaterpolskom prvenstvu u Spaladium Areni sasvim sigurno ne mogu dospjeti u istu skupinu s momčadi Mađarske, Španjolske i Crne Gore.

Po istom načelu je sastavljena jakosna skupina ili šešir br 2. (momčadi koje su zauzele od 5. do 7. mjesta godine 2020.). Izvorno je trebalo biti i do 8. mjesta, što je bila Rusija, ali budući da su Rusi suspendirani onda ova skupina broji samo tri momčadi. Ostale dvije skupine čine momčadi iz kvalifikacija, s tim da "šešir" broj 4 ima pet momčadi. Ukupno će se na EP u Splitu natjecati 16 muških reprezentacija, podijeljenih početno u 4 skupine od po 4 sastava.

Vaterpolisti - "šeširi" za ždrijeb

Šešir 1: Mađarska, Španjolska, Crna Gora, Hrvatska

Šešir 2: Srbija, Italija, Grčka

Šešir 3: Francuska, Gruzija, Rumunjska, Nizozemska

Šešir 4: Njemačka, Slovačka, Malta, Izrael, Slovenija

Kod žena vrijedi manje-više isto načelo, prve tri jakosne skupine su temeljene na plasmanu iz Budimpešte 2020., dok ostale dvije skupine čine kvalifikantice. U Splitu će djevojke biti raspoređee u dvije skupine od po 6 izabranih vrsta.

Vaterpolistice - "šeširi" za ždrijeb

Šešir 1: Španjolska

Šešir 2: Mađarska, Nizozemska

Šešir 3: Italija

Šešir 4: Njemačka, Grčka, Izrael, Slovačka, Hrvatska

Šešir 5: Rumunjska, Srbija, Francuska

Ždrijeb skupina 35. vaterpolskog Europskog prvenstva u Splitu 2022. održat će se za manje od dva tjedna, 23. travnja u Splitu, od 20.00 sati i uz prijenos na HTV-u.

Hrvatska u 2. jakosnoj skupini za SP u Budimpešti

"Dani ždrijeba". Moglo bi se možda i tako nazvati razdoblje u koje je ušao vaterpolski sport u Europi, ali i ne samo ondje. Dok se privode pripreme za ždrijeb EP u našem Splitu (subota, 23. travnja), glavni mađarski grad ugostit će sudionike ždrijeba vaterpolskog turnira na izvanrednom, 19. Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, a koje će se održati u Mađarskoj (18. lipnja do 3. srpnja).

Ždrijeb će se održati u utorak, 12. travnja u Budimpešti, s početkom u 18.45 sati. Podsjetimo da su i ovdje dakako određene jakosne skupine za ždrijeb, ali ovdje se FINA uglavnom vodila pri sastavljanju skupina plasmanom na posljednjem velikom FINA-inom natjecanju, a to su bile Olimpijske igre u Tokiju prošle godine.

Skupina 1 - Srbija, Grčka, Mađarska, Španjolska

Skupina 2 - Crna Gora, SAD, Kanada, Hrvatska

Skupina 3 - Brazil, Italija, Njemačka, Australija

Skupina 4 - Južna Afrika, Kazahstan Japan, Gruzija

Linker
19. travanj 2024 02:36