Igrači Juga i trener Vjekoslav Kobešćak
 VOJKO BASIC/CROPIX
TEŠKE RIJEČI

Ogorčeni čelnik prvaka Hrvatske: ‘Ovo je velika sramota jednog čovjeka. Nikad ti sin neće igrati za nas!‘

Nakon lakrdije koja se dogodila u Dubrovniku, izuzetno je žestoko istupio predsjednik Juga!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. svibanj 2021. 21:50

Povjesnici vele kako je u Dubrovačkoj Republici postojalo pravilo ne donositi nikakve odluke, niti sjednice održavati dok puše jugo. Držalo se kako za južine ljudi nisu dovoljno koncentrirani, te ne zaključuju, ne odlučuju suvislo. Minulih je dana uistinu i bilo juga u nas. Posvuda, pa tako i na hrvatskom jugu. No, kao za vraga zaboravila se dobra stara navada, baš Dubrovačke Republike. Donosile su se odluke, a nismo baš uvjereni ni da su na mjestu, niti ispravne, a definitivno nisu u korist sporta.

Lakrdija se zbila nemalena u gruškom bazenu s odlukom o neigranju Juga AO u polufinalu državnog prvenstva protiv Solarisa od 18 sati. Odlukom koja je bila na snazi otprilike sat, sat i pol vremena, da bi se dva i pol sata kasnije ipak igralo (jedina pametna odluka tijekom dana).

Cijela priča, međutim, ima i povijest. Nakon što je sredinom travnja odgođena uzvratna utakmica četvrtfinala prvenstva Hrvatske Solaris - Primorje EB, upravo zbog pozitivnih nalaza skoro cijele riječke momčadi, a onda i nekolicine Šibenčana, iz Juga AO su zatražili da se uzvrat tog para uopće i ne igra, te da Jug AO izravno uđe u finale. Nakon što je Primorje EB nakon dva tjedna odustalo od uzvrata, a Solaris pobjedom 5:0 b.b. ušao u polufinale, zbog nedostatka vremena u kalendaru, odlučeno je da se igra samo jedna utakmica i to dakako u bazenu bolje plasiranog kluba (Jug AO).

image
Tomislav Dumančić
BRUNO KONJEVIC/CROPIX

No, niti to nije bilo sve jer na dan utakmice polufinala, u aktualnom prvaku države, Jugu AO nisu htjeli igrati, preciznije predsjednik kluba Tomislav Dumančić je zabranio skok u vodu prvoj momčadi protiv Solarisa s opravdanjem da se Šibenčani nisu testirali na koronavirus. Naime, dubrovački je klub zahtijevao antigensko testiranje prije utakmice poradi bojazni da se neko od njihovih igrača ne zarazi. Sasvim legitiman stav, ali...

Testiranje prije utakmica domaćih nadmetanja dosad nije ove sezone obavljano, niti je uglavljeno kao obveza. Takva odluka ne postoji. No, i još jedna 'sitnica'. Svi igrači Juga AO po našim su spoznajama cijepljeni i to dvaput. Drugim riječima, maksimalno su zaštićeni od koronavirusa u uvjetima koje današnja epidemiologija poznaje. Nakon dodatnog nagovaranja, Šibenčani su se testirali i svi su srećom i bili doista negativni.

Negdje između odgode i testiranja, nazvao nas je predsjednika Juga AO Tomislav Dumančić i rekao:

- Molio bih da objavite riječi mene, kao predsjednika Juga, da čestitam Perici Bukiću, Mladosti i Solarisu na plasmanu u finale Prvenstva Hrvatske! Ovo je jedna velika sramota Perice Bukića. No, neće to na ovomu završiti. Sad idemo u otvoreni sukob. Hrvatskog vaterpola ne bi bilo bez Juga! Mi smo dali 6-7 igrača u sve medalje hrvatske reprezentacije. Neće se nitko s Jugom zaj... Ujedno, za kraj stavite i ovo, dok sam ja u klubu nikada se neće ostvariti životna želja Perice Bukića da mu sin zaigra u Jugu - rekao je odrješito, u hipu izgovoreno, Tomislav Dumančić, predsjednik Juga AO.

U ovoj priči nema pobjednika. U utorak su kasno navečer u bazenu konačno i igrali Jug AO i Solaris. Ma, koga briga tko je pobijedio i ušao u finale. Danas se najšira javnost "hrani" ne podatkom tko je ušao u finale, već što se to događalo u Gružu, ali na suhom. Oni koji su to proizveli u biti ne vole ovaj sport i nemaju širinu pogleda. Ili su jednostavno pogriješili kada su donosili odluke... za juga!

image
Perica Bukić
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Linker
18. travanj 2024 07:42