TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
SVJETSKI KUP

Okupljaju se europski prvaci, novih pet jakih utakmica imaju već sljedećeg tjedna, i to u Zagrebu

Priprema je ovo za ono što dolazi na ljeto, a to je prije svega, novo Svjetsko prvenstvo
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. ožujak 2023. 11:57

Od srijede, 8. ožujka pa sve do sljedećeg utorka, 14. ovog mjeseca, pjenit će se voda na plivalištu Mladosti iz Savu. Naime, Zagreb će u navedeno vrijeme biti domaćinom jednog od dva europska turnira Svjetskog kupa na kojem će uz Hrvatsku nastupati još momčadi Mađarske, Italije, Francuske, SAD i Japana. Drugi će se turnir istodobno odigrati u Podgorici gdje će uz domaćina Crnu Goru, nastupati još Španjolska, Grčka, Australija, Gruzija i Srbija. Po tri najbolje momčadi iz svake skupine izborit će nastup na završnom turniru u ljeto u Los Angelesu.

U biti, iz Zagreba baš i ne tri. Sa Save će u Kaliforniju samo dvije jer u Zagrebu nastupaju i Amerikanci, a znate već ona poznata, za vaterpolo uobičajena, sportski nimalo shvatljiva pravila da je domaćin završnog turnira unaprijed "unutra". Ne znamo zašto onda uopće i igraju prije, ali dobro...

Naši vaterpolisti imaju za danas, nedjelju navečer zakazano prvo okupljanje, te odmah dakako i prvi trening. Nažalost, u posljednji je trenutak došlo do promjene jer je s prvotnog popisa 18 igrača otpao Hrvoje Benić (lom prsta), pa je izbornik Ivica Tucak pozvao naknadno mladostaša Darija Rakovca.

Turnir je to itekako jasnog natjecateljskog značaja i nikome neće biti baš svejedno kako će nastupati, igrati, koje rezultate postizati, iako Svjetski kup u Zagrebu je zapravo prije svega prva provjera određenih zamisli trenera, oprobavanja igrača za ono što slijedi od ljeta. Daleko veći ispiti, bitnija natjecanja za koja pak neće biti puno vremena za pripreme. Mislimo tu na SP u Fukuoki tijekom ljeta, pa potom novo EP u Izraelu u siječnju 2024., pa samo mjesec dana kasnije i novo SP u Singapuru, te finale u ljeto 2024. na OI u Parizu. Ovim se turnirom ipak simulira snažan natjecateljski turnirski ritam, s 5 jakih utakmica u 7 dana. Ono što je dobro osmišljeno od organizatora u Zagrebu i Podgorici je što su turnir ipak malo "razvukli", što svaka momčad ipak ima i 2 slobodna dana. Nije nimalo nebitno poglavito kada znamo da ovaj turnir dolazi usred klupske natjecateljske sezone, da igrači dolaze izravno iz nacionalnih liga, a koji dan kasnije ih čekaju bilo Liga prvaka ili opet državna prvenstva.

Turnir će imati i još neke dodatne posebnosti koje će zavrijediti koje slovo kasnije. Prvi put će se u Hrvatskoj, prvi put u Europi igrati po nekim novim, izmijenjenim pravilima koje je bivša FINA, sada World Aquatics uvela od 1. siječnja ove godine. Ujedno, predstavit će se i nova vaterpolska lopta, japanskog proizvođača Mikasa.

Barakude na pripremama

VRATARI

1. Marko Bijač (Olympiacos)

2. Toni Popadić (Jug AO)

3. Mauro Ivan Čubranić (Primorje EB)

CENTRI

4. Ivan Krapić (Noisy-le-Sec)

5. Josip Vrlić (Radnički)

6. Branimir Herceg (Mladost)

7. Antonio Dužević (Jadran)

BRANIČI

8. Rino Burić (Jadran)

9. Matias Biljaka (Jug AO)

10. Marko Žuvela (Jug AO)

NAPADAČI

11. Luka Bukić (Jadran)

12. Loren Fatović (Jug AO)

13. Jerko Marinić Kragić (Jadran)

14. Franko Lazić (Jug AO)

15. Konstantin Harkov (Brescia)

16. Andrija Bašić (Waspo 98 Hannover)

17. Zvonimir Butić (Jadran)

18. Dario Rakovac (Mladost)

Raspored utakmica Barakuda u Zagrebu

- srijeda, 8. ožujka (19.00): Hrvatska - SAD

- četvrtak, 9. ožujka (18.30): Hrvatska - Francuska

- subota, 11. ožujka (18.30): Italija - Hrvatska

- nedjelja, 12. ožujka (18.30): Hrvatska - Japan

- utorak, 14. ožujka (18.30): Hrvatska - Mađarska

Linker
23. travanj 2024 20:50