Ivan Asić

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
VELIKI USPJEH

Osam godina ih nije bilo na najvažnijem natjecanju, a sada su ih na njega odveli Hrvati

Tri hrvatska trenera zaslužna su za veliki uspjeh kineskog vaterpola.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. studeni 2022. 13:23

Sljedeće Svjetsko prvenstvo u vaterpolu održat će se u japanskom gradu Fukuoki, naredne 2023. godine. Ondje će se, prvi put nakon 8 godina i SP u ruskom Kazanju 2015., natjecati i kineska muška vaterpolska reprezentacija! Vijest nama u Hrvatskoj možda i ne bi bila toliko intrigantna, da za ovaj uspjeh najmnogoljudnije nacije nisu zaslužni - Hrvati.

Naime, Splićanin Ivan Asić, nekoć trener Jadrana i Primorja EB, te bivši pomoćni trener u hrvatskoj reprezentaciji, od ovog je proljeća kineski izbornik. On je pak u stožer uvrstio i Zorana Kačića za trenera vratara, također svojedobno pomoćnika u hrvatskoj vrsti, te mladog riječkog stratega, Igora Pezelja koji je još u Splitu na EP bio trener zadužen za video analizu u hrvatskoj reprezentaciji, a sada isto uz dužnost pomoćnog trenera obavlja u Kini.

U glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku u tijeku je Azijsko vaterpolsko prvenstvo, a Kina je u nedjelju rano ujutro po hrvatskom vremenu, pobijedila Iran u polufinalu (11:10), te je plasmanom u finale osigurala nastup na svjetskoj smotri 2023. u Fukuoki

Do polufinala je Kina svladala Hong Kong 26:2, izgubila od Japana 14:9, potom pobijedila Singapur 25:6 i Kuvajt 22:2. U četvrtfinalu je Kina bila bolja od Južne Koreje 18:8. Inače, na ovom natjecanju sudi i hrvatski djelitelj pravde, Splićanin Nenad Periš, te se ne bi iznenadili (dapače, za očekivati je) da će suditi finalnu utakmicu. par drugog polufinala je inače Japan - Kazahstan.

Linker
26. travanj 2024 18:54