Jerko Marinić Kragić

 DAMIR KRAJAČ/CROPIX
VATERPOLO

Osmina finala protiv Srba ili Crnogoraca, a pobjednik ide u četvrtfinalu na Grke

Procjenjujemo da smo jači od Crne Gore, pa i od Srbije, što ne znači da ne valja biti znimno oprezan
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. srpanj 2023. 10:58

Utakmica s Mađarima je bila bitna. Nekoliko puta ponavljano posljednjih mjeseci i to, pouzdano znamo, jednako u nas kao i s onu stranu Drave. Dakle, u Mađarskoj. Jednako su Ivica Tucak i Zsolt Varga, odnosno njihovi odabranici znali što im donosi srijeda, 19. srpnja u Fukuoki. Izravan "sudar" finalista EP u Splitu jamči osvajanje prvog mjesta u skupini i odlazak u četvrtfinale. Bez osmine završnice, s više od tri slobodna dana nakon nadmetanja u skupini.

Jednako tako se ipak zadnjih dana opetovano spominjalo i kako utakmica 2. kola jednog velikog natjecanja, ma koliko se god radilo o derbiju, ipak nije i ne može biti baš ključna utakmica za cijeli turnir. Takve utakmice tek dolaze. Tamo u drugom tjednu natjecanja, odnosno već od predstojeće nedjelje. Sada kada znamo da smo "izvukli kraću slamčicu", barem znamo i na ćemo smo. Idemo malo dužim putem, s utakmicom više, te ponešto težim. Nikako ne baš i nesavladivim. Zato, pogledajmo malo što je to što se nakon poraza od Mađara nalazi pred Barakudama.

Osmina finala je sigurna kao dan. Usudili bismo se napisati i da ćemo u osminu finala kao drugoplasirana momčad u skupini C, što će odlučiti utakmica u petak, u naše podne, protiv domaćina Japana. Jesu oni male, dosadne "zujalice" u vodi, mogu biti neugodni, ali... To je Japan i bez podcjenjivanja, to jednostavno moramo dobiti i dobit ćemo. Dakle, drugo mjesto u skupini C. Ono pak u osmini finala za suparnika donosi trećeplasiranog iz skupine D. Ondje će to biti Srbija ili Crna Gora. Znat ćemo u petak i to prije naše utakmice s Japancima, jer će se tog dana sastati Srbi i Crnogorci (05.00 sati). Trenutačno, nakon dvije odigrane utakmice, Srbija i Crna Gora imaju po 3 boda (poraz od Španjolske i pobjede nad Južnom Afrikom). Njihovi su međusobni susreti nerijetko iznimno neizvjesni, izjednačeni. Uoči ovog SP su se čak zajedno i pripremali u Japanu, odigrali službenu utakmicu punu preokreta i s pobjedom Srba na kraju (14:11). Ako nas pitate, procjenjujemo Srbiju boljom momčadi.

Bude li tako, Crnogorci kao trećeplasirani će biti naš suparnik u osmini finala. Crna Gora se ne doimlje baš odveć snažnom posljednjih godina, iako daleko od toga da su za podcijeniti. Prije tri tjedna su Barakude u Herceg Novom pobijedile Crnu Goru 13:9, bez puno problema. Bilo je i 6 golova razlike, ali... u redu, to su pripremne utakmice. Ipak, čak i s takvom spoznajom, ne vidimo kako bi, na koji način ova Crna Gora mogla ugroziti Hrvatsku.

Ukoliko bi pak Srbija izgubila 3. kolo, pa bila treća u svojoj skupini, tada njih imamo "na vratu". To je već nešto kompleksnije i opasnije jer Srbi uz 7 debitanata ipak imaju nekoliko igrača svjetske klase. Prije svih Nikola Jakšić i sve bolji Strahinja Rašović. I tu bismo stavili točku. Imaju dobru momčad, vrlo opasnu, ali nije to više onaj strah i trepet kakva je Srbija bila prije samo dvije godine još. Dakle, kada bi nam i oni došli za suparnika u osmini finala, držimo (ne samo iz domoljubnih razloga) da smo jednostavno bolji.

Sad, ako nas pitate... a što dalje. Pobjednik osmine finala u četvrtzavršnici ide na pobjednika skupine A. To je skupina u kojoj su Grčka, SAD, Australija i Kazahstan. Pobjednika ćemo znati u petak također kada se sastaju Grci i Amerikanci. Osobno, rekli bi da će to biti Grci. Onaj tko se dakle probije do četvrtfinala, a nadamo se da će to biti naše Barakude, taj će već imati ozbiljnog posla s Grčkom. Nisu jaki kao Mađarska, niti kao Španjolska, pa ni kao Italija, ali su odmah do njih. Iskusni, uigrani, znaju sve... Ali polako, to je tek u planu za sljedeći utorak. Idemo mi prvo riješiti Japance i osminu finala.

Linker
20. svibanj 2024 08:28