TOM DUBRAVEC Cropix
RATKO RUDIĆ ZA SN:

‘Ovakav sportski podvig više se nikada neće dogoditi, a jedan čovjek je zaslužio zlato‘

Vaterpolska legenda Ratko Rudić za Sportske novosti najavljuje finalnu utakmicu Olimpijskih igara
Piše: Ratko RudićObjavljeno: 11. kolovoz 2024. 13:39

U polufinalu protiv Mađara u početku je bilo malo traženja, poveli smo, pa onda primili tri gola iz nekih akcija koje smo možda mogli izbjeći. Ali brzo smo se vratili i uspostavili ravnotežu u igri, a onda je Marko Bijač s nekoliko intervencija jako pomogao ekipi. Ne treba ni govoriti o tri zaustavljena peterca koja su bila psihološki jako značajna za našu reprezentaciju. S druge strane, u napadu smo imali jako raspoloženog Lorena Fatovića koji je svoje realizatorske sposobnosti iskoristio do maksimuma i pogađao u odlučujućim trenucima. Cijela je momčad dala ogroman doprinos, ali ova dvojica su doista bila posebna.

Prednost od dva gola razlike smo možda čak mogli i povećati i mirnije privesti utakmicu kraju. Ovako su Mađari došli na gol zaostatka, ali na kraju se pokazala snaga naših reprezentativaca i njihova psihološka čvrstina. Nismo postigli gol u posljednjoj četvrtini, ali nije to bilo ni potrebno, bilo je važno održati prednost. A ionako je ta posljednja četvrtina u ovakvim utakmicama strahovito teška. Lopta svakim trenutkom postaje sve teža, odgovornost je sve veća, što se vidjelo i na Mađarima i na nama. Ali ono što je bilo najvažnije, kontrolom igre smo uspjeli privesti utakmicu kraju na najbolji način.

Sada je pred nama finale, vrh vrhova. Treba odati priznanje i srpskoj reprezentaciji jer već je treći put zaredom došla do finalne utakmice na Olimpijskim igrama. Je li to prednost ili nije, teško mi je reći jer ovo je ipak jedna nova reprezentacija s nekoliko vrlo iskusnih i odličnih pojedinaca, poput Mandića, Jakšića ili Rašovića koji su im udarni igrači. A ovi ostali su disciplinirani, borbeni i vrlo čvrsti u obrani tako da je to ozbiljna ekipa. Nismo na početku turnira mislili da će doći do samoga kraja, sjetimo se samo njihova poraza protiv Australije s pet golova razlike. Ali dobro, imali smo i mi svoju epizodu protiv SAD-a.

Mislim da ulazimo u dvoboj ravnopravno i da su šanse podjednake. Doduše, ako bismo gledali čitavu godinu, mi smo bili finalisti i na Europskom i na Svjetskom prvenstvu, a oni nisu došli ni do polufinala. Naša reprezentacija se na tim natjecanjima formirala i stabilizirala, a ima i iskustvo igranja tih finalnih utakmica u kojima smo igrali dobro. Čak i protiv Španjolske u Zagrebu smo dominirali, ali smo na kraju napravili neke pogreške i jedan poseban potez Granadosa je odveo Španjolce do pobjede. Prema tome, imamo to iskustvo, ali teško je kazati koliko će nam to pomoći jer svako je finale nova priča. Ako je polufinale imalo jednu psihološku težinu, finale ima još veću. Uspijemo li odigrati pod punom koncentracijom i mirnoćom, ali ne u smislu pasivnosti, imamo dovoljno kvalitete da tu utakmicu završimo u svoju koristi. Ostaje za vidjeti kako će se odvijati stvari, ali mogu reći da sam optimist i mislim da možemo pobijediti.

Naš izbornik Ivica Tucak zaslužio je to olimpijsko zlato, naravno kao i čitava ekipa. Napravljen je ove sezone pravi sportski podvig iako se vjerojatno više nikad neće ponoviti takva godina u kojoj će se održati sva najveća europska i svjetska natjecanja. Tucak je svojim radom i znanjem zaslužio doći do samog vrha i to bi doista bila točka na “i” njegove karijere.

Linker
17. rujan 2024 17:02