Darko Brguljan

 DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
OZBILJAN IZAZOV

Petorica Hrvata su najbolji igrači njemačkog viceprvaka: ‘Moramo ih eliminirati, to je recept‘

Za razliku od Primorjaša, koji dočekuje Waspo 98 Hannover, Solaris će u goste Palermu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. listopad 2023. 12:17

Nakon Lige prvaka, eto nam malo i Eurokupa. Drugog po vrijednosti ili težini kontinentalnog klupskog nadmetanja. Opet, ne i manje zanimljivog, poglavito s hrvatskog gledišta, budući da u ovom natjecanju imamo dvije momčadske uzdanice. Riječko Primorje EB i šibenski Solaris. Riječani će u svojem bazenu dočekati aktualnog njemačkog doprvaka, Waspo 98 Hannover.

Momčad koja je proteklih godina igrala Ligu prvaka i u kojoj su i inače Hrvati činili udarnu snagu, a ove sezone bismo rekli čak i isključivo. Naime, čak petorica Hrvata igra u klubu sa sjevera Njemačke, te su odreda daleko najbolji igrači, nerijetko i jedini čak strijeli - aktualni reprezentativac Andrija Bašić, zatim donedavne Barakude Marko Macan, Hrvoje Benić, Luka Lozina, a tu i je i Nikola Milardović.

- Dugo sam vremena odigrao ondje, uz tadašnje mlade njemačke igrače koji su sada uz hrvatsku po meni četvorku, Bašić, Macan, Benić i Lozina, idemo to tako reći, i najbitniji. Cijeli kostur i čine baš njih četvorica - kaže bivši crnogorski reprezentativac, Darko Brguljan koji je prošle godine došao u Primorje EB upravo iz Waspo 98 Hannovera u kojem je proveo šest godina.

Ondje je s tim klubom osvojio četiri Bundeslige, pet kupova, isto toliko njemačkih superkupova, te sudjelovao triput na završnom turniru Lige prvaka.

- Apsolutno ćemo morati na Hrvate u Hannoveru staviti najveći fokus. Valja pokušati smanjiti njihov napadački učinak, ali i da u obrani ne odigraju ono što oni žele. To je recept. Ako njih “eliminiramo”, taj njihov udio, onda možemo očekivati lakše doći do bodova. Naravno, ima tu i dobrih njemačkih igrača. Vratar Benke, pa ljevak Schipper koji je vrlo nadaren. To je momčad koju neki možda podcjenjuju, ali oni zaslužuju maksimalan respekt. Kada su u “svojem danu” mogu biti jako opasni.

Što je ili čija je veća prednost - mladost, želja i agresivnost Primorja ili iskustvo Hannovera?

- Kad pričamo o motivaciji, ne vjerujem baš da će oni doći u Rijeku, posebno stranci, i dopustiti da ih neka grupa od 10-ak mladića od 20-ak godina pobijedi. Ipak su to igrači s imenom i prezimenom, ugledom i karijerom kakvu imaju. Što se kvalitete tiče, oni su apsolutni favoriti i to ne dovodim u pitanje. Hannover generalno dosta dobro poznajem i ne očekujem da će doći nemotivirani ovdje i dopustiti da samo tako ispuste bodove. To je jako skupa momčad, puno košta, nije usporediva s Primorjem.

Koliki mi imamo motiv, imat će ga sigurno i oni. Individualno su na nekim mjestima bolji, ali momčadskom igrom mi možda možemo izravnati te izglede - drži Brguljan uz dodatak:

- Ne očekujem da će ti itko napraviti veliku razliku. Očekujem baš poprilično izjednačenu utakmicu.

Za razliku od primorjaša, Solaris će u goste. Suparnik im je Palermo, talijanski prvoligaš koji je u prethodnom, 4. kolu Serie A pretrpio prvi poraz. U gostima kod Salerna (12:10).

- Imaju dvojicu američkih reprezentativaca, Hoopera i Woodheada, pa odličnog Giorgettija. Možda nemaju klasičnog centra, ali ono što je njihova odlika je brzina i tipično za talijanski vaterpolo. Agresivni, “čupaju”. Ja se ponekad znam našaliti pa reći ako ne čupaju suparnika, onda će sami sebe - kaže Denis Seferović, trener Solarisa.

Inače, i za Palermo igra jedan Hrvat. To je prvi vratar Egon Jurišić. Riječanin koji je u karijeri osim matičnog Primorja, branio i u Brazilu, iskustva mu ne manjka. Giorgetti je posebno zanimljiv jer su ga Mađari vabili u svoju reprezentaciju. Rođen je, naime, u Budimpešti, ali bitnije, baka mu je Mađarica, a Mađarska bez ikakvog problema dodjeljuje državljanstvo svakomu koji ima imalo njihovog podrijetla.

Postoji i sjajna vijest za Šibenčane. Nakon dugo vremena, odnosno prvi put od početka sezone, Sunčani su kompletni. Oporavio se i Paolo Jakovčević, tako da Šibenčani svim raspoloživim snagama idu u borbu na Siciliji.

Linker
11. lipanj 2024 12:33