LUKA GERLANC Cropix
A SADA - SRBIJA

Pobjeda u jubilarnoj 800. utakmici Barakuda: Hrvatska trijumfom nad Francuzima otvorila turnir u Beogradu

U nedjelju, u drugom kolu turnira, od 21.00 sat se sastaju Hrvatska i Srbija
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. kolovoz 2022. 20:42

HRVATSKA - FRANCUSKA 15:11 (4:4, 2:3, 6:3, 3:1)

BEOGRAD - Plivalište Milan Muškatirović. Gledatelja 100. Suci: Raković (Srbija) i Bianco (Italija).

HRVATSKA: Bijač (3 obrane), Burić 1, Fatović 2, Krapić, Lazić 1, Bukić 2, Biljaka 1, Žuvela 1, Marinić Kragić 5, Vrlić, Bašić, Harkov 2, Popadić (8 obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak.

FRANCUSKA: Dubois, Mas, Crousillat 2, Bouet, Khasz 1, T. Vernoux 1, Marion Vernoux 2 (1-1), Bjorch 1, Marzouki 2, Canonne 2, Vanpeperstraete 1, De Nardi, Fontani (8 obrana). IZBORNIK: Florian Brizzo.

PETERCI: Hrvatska -, Francuska 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 12, Francuska 11. ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (7). CRVENI KARTON: Vrlić (26).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 8-11 (72%), Francuska 4-11 (36%).



U ukupno, od osamostaljenja naše domovine, jubilarnoj 800. službenoj utakmici hrvatske vaterpolske reprezentacije, naši su igrači ubilježili 517. pobjedu. Kad je već bila jubilarna, da ju barem začinimo i trijumfom.

Naime, u Beogradu je u subotau počeo vrlo jaki turnir seniorskih vaterpolskih vrsta "Srbija 2022". Posljednji pripremni turnir uoči Europskog prvenstva u Splitu koje počinje 27. kolovoza, ali kada su muškarci u pitanju, dva dana kasnije, 29. ovog mjeseca. Hrvatska, svjetski doprvak Italija, Francuska i Srbija tri dana će u Beogradu dodatnu još brusiti formu, pa i konačne postave, popis od 15 igrača koliko ih svaki izbornik može prijaviti za Split. Prvi suparnik bila nam je Francuska, momčad na čijoj je klupi kao pomoćnik izbornika, naš Vjekoslav Kobešćak, te sastav koji je ujedno i suparnik Barakuda u 2. kolu EP u Spaladium Areni. Hrvatska i Francuska su naime u istoj skupini.

Utakmice glede, početak je bio neopisivo nalik nekim našim ovoljetnim pripremnim utakmicama kako protiv Mađara u Šibeniku, tako i na turniru na Sardiniji. Otvaranje utakmice.... iznimno loše! Nisu prošle prve tri minute, a Francuska je imala prednost 3:0. Izbornik Tucak je zazvao minutu odmora, a da je ona imala učina pokazalo se nakon nove nepune 4 minute. Golovima Harkova (2), te Bukića i Marinića Kragića, Hrvatska je preokrenula na 4:3 u svoju dakle korist. No, "rupe u obrani", nepreciznost vanjskog šuta, nastavila i u drugoj četvrtini tako da je Francuska (vrlo ozbiljna momčad) ponovo vodila. Nije bilo 3, ali jesu 2 razlike (5:7). Na odmor se otišlo s prednošću Francuske (6:7), što je sve bila posljedica i naše igre. Sredinom druge dionice je Tucak odmijenio i vratara, poslavši u vodu Popadića u mjesto Bijača.

U nastavku već kudikamo bolja igra, iako do pred kraj treće dionice je još uvijek bilo "egal" (10:10). Tek je u zadnjoj četvrtini napravljena konačna i najveća razlika za pobjedu. Ono što je bilo vrlo dobro u igri Barakuda, osim peterostrukog strijelca Jerka Marinića Kragića, jest svakako obrana s igračem manje ili samo 4 primljena gola od 11 francuskih napada s "viškom" igrača u bazenu, ali i realizacija igrača više (8-11).

U nedjelju, u drugom kolu turnira, od 21.00 sat se sastaju Hrvatska i Srbija. Sve utakmice, tako i ovu moguće je pogledati u programu Arena Sport 5.

Linker
02. svibanj 2024 02:04