Dubravko Šimenc jedan je od potpisnika otvorenog pisma

 GORAN MEHKEK/CROPIX
OTVORENO PISMO

Pobuna zbog velike promjene u slavnom zagrebačkom klubu: Sportski asovi podigli glas - ovo je pogrešno!

‘S nevjericom smo saznali da su pri formiranju nove uprave promijenjene boje, grb i logo Kluba‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. listopad 2022. 11:06

Ovo je trenutak koji smo čekali! S neskrivenim ga oduševljenjem i dočekali. Oglasili su se bivši igrači vaterpolskog diva sa Save, nekadašnji igrači, ali vječno mladostaši. Dokazavši da prate Mladost, klub svoje mladosti, da ga vole i da im je do njega stalo.

Ovo je trenutak kojeg smo čekali jer jedno je kada novinari koji profesionalno prate neki klub, s više ili manje žara, koji su ipak više kroničari iznose svoje mišljenje, stavove (netko će reći i stalno nešto prigovaraju), a nešto sasvim drugo kada to isto čine bivši igrači, među kojima su i legende tog kluba i sporta. Oni koji su izravno pronosili slavu kluba, u ovom konkretno slučaju Mladosti, koji su stvarali to ime i ugled u svijetu, u dobrim i manje dobrim danima. Jer, oni su Mladost! Svi ostali tek su prolaznici i na službi tog kluba, ništa više. Poglavito težinu javnog istupa ima trenutak kada se oglase nekadašnji sportski asovi među kojima su i olimpijski pobjednici (Bonačić, Stipanić, Šimenc). Znate, u svijetu sporta postoji nepisano pravilo. Kada olimpijski pobjednik, to je najviše što u sportu postoji, onda svi ostali ako već nećemo iz pristojnosti ustati, moramo malo zamuknuti i pozorno poslušati poruke koju nam šalju sportski besmrtnici. Jer to je ono što olimpijsko zlato predstavlja. To je načelo kojim se vodimo i mi u Sportskim novostima već više od 7 desetljeća, od kojeg nećemo odstupiti.

image

Predstavljanje novog identiteta HAVK Mladost
Na fotografiji: Luka Jakovčev

MATIJA DJANJESIC Cropix

Dakle, otvorenim se pismom javnosti, pa tako i Upravi kluba čiji su neizostavni dio, obratilo 18 velikih mladostaša. Ozbiljnih ljudi, koji su iza svojih riječi stavili i potpis. Povod je bila odluka sadašnjeg vodstva Mladosti o promjeni klupskog grba, vizualnog identiteta. Osobno, nismo protiv povremeno i novih ideja, suvremenih pristupa, ali ne kada se one kose s pojmovima tradicije i kada se, vjerujemo iz nedostatka spoznaja iz povijesti, povlače krivi potezi. Tada je na nama, novinarima, upozoriti da je nešto krivo, loše, netočno. Krenimo redom.

Klupska boja. Predlagatelji novog identiteta Mladosti su se oslonili samo na plavu boju pravdajući je bojom grada Zagreba. Istina, plava jest boja naše metropole, tramvaja, odnedavno i ZG vrećica, ali NE Mladosti! To tvorci vjerojatno nisu znali. Boje punim imenom Hrvatskog akademskog vaterpolskog kluba Mladost su - crvena, bijela i zlatna! Zašto? Zato jer su to boje HAŠK-a, a tu tradiciju baštine između inog baš i vaterpolisti Mladosti. Vaterpolisti Mladosti su uostalom članovi Hrvatskog akademskog športskog kluba Mladost. On je pak pravni sljednik HAŠK-a kojeg su komunističke vlasti ukinule 1945., zbog hrvatstva dakako, ali je u ljeto iste godine utemeljeno ASD Mladost unutar kojeg je bila i vaterpolska sekcija. Pod isključivo bojama HAVK Mladosti se vode plava i žuta ili zlatna (opet sljedništvo HAŠK-a). Pa uostalom, nisu slučajno Žapci još prošle sezone nosili majice, trenirke u plavo-žutoj kombinaciji. Posljednje trofeje, recimo Hrvatski kup 2020., pa naslov prvaka Hrvatske 2021. su proslavili u žutim majicama s plavim rukavima. Imamo dokaza napretek još.

image

Predstavljanje novog identiteta HAVK Mladost

MATIJA DJANJESIC Cropix

Grb kluba. Žabac! I samo zeleni žabac, a sve ostalo zaboravite. Pod ovim znamenom su mladostaši kroz povijest pobjeđivali u jednoj Budimpešti, Barceloni, Dubrovniku, Nici, Genovi, Splitu, Volgogradu, Berlinu... Pobjeđivali i da, i gubili jer to je sport, no žabac je simbol ovog kluba, a ne predložak nečeg što bi mogao biti simbol za novu vrst sladoleda. Mnogi su zaboravili, i taj žabac se mijenjao, čak nedavno. Doduše, minimalno. Prije desetak godina netko je jako dobro zamijetio, nasmijat će te se, ali bilo je točno, da su oči žapca naslikane kao da gleda "u križ". Ispravljeno je i sve 5.

Sada se javilo 18 igrača, ozbiljnih ljudi s imenom i prezimenom i iznijelo stav koji ne valja ignorirati. Osobno znamo i kontaktirali smo minulih tjedan dana s još barem toliko onih koji nisu na ovom popisu, ali imaju isti stav kao i potpisnici otvorenog pisma. Ovaj je novinar istovjetnog stava, te se skromno pridružujemo.

Skloni smo vjerovati da su namjere onih koji su mijenjali bile dobre, ali neke stvari jednostavno nisu znali. Nisu upućeni. Sada znaju. Radili su, pogriješili kao i svi koji rade, te to nije problem. Priznanje pogreške i njezino ispravljanje, odustajanje od loše ideje, nije iskaz slabosti već veličine. Nadamo se da će u Mladosti baš to pokazati. Veličinu.

Otvoreno pismo proslavljenih igrača Mladosti

"S nevjericom smo posljednjih dana saznali da su pri formiranju nove uprave HAVK Mladost promijenjene boje, grb i logo Kluba. Novom vodstvu Kluba pritom izražavamo priznanje, jer je na sebe preuzela teško breme njegova očuvanja u trenutcima kad su smanjeni financijski prinosi Grada Zagreba, ali se nikako ne možemo složiti s izbacivanjem klupskih boja, te žapca sa vaterpolskom kapicom i loptom na ruci, kao simbola Kluba.

Ne želeći se previše vraćati u povijest, ipak moramo objasniti kako je žabac postao simbol Kluba. Bilo je to u vrijeme kada su nas navijači naših sportskih suparnika s mora, prije sedamdesetak godina, prozvali ‘žabarima‘ aludirajući na naše kontinentalno porijeklo. S vremenom, ono što je u početku bilo zamišljeno kao nešto podrugljivo i podsmješljivo, postalo je naš ponos. Da, mi ‘žabari‘ zarekli smo se da ćemo ih sportski dostići. Na tome su radile generacije Kluba da bi napokon s tim simbolom bilo osvojeno prvo prvenstvo bivše države. Pod tim imenom, a sada i sa simbolom koji su nosili na trenirkama, krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća stasala je prva legendarna generacija koja je godinama osvajala sve što se u Europi moglo osvojiti. Na tim temeljima odgajane su daljnje generacije vaterpolista koje su s ponosom isticale da su dio kluba sa žabom na prsima, onom koja je postala nerazdvojni dio identiteta jednog od najuspješnijih svjetskih klubova. Uz povremene padove, novi su naraštaji s tim simbolom, ponosno nastavljali boriti se i držati europski vrh, te je on postao dio tradicije nas akademičara. Uklanjanje grba sa žapcem kakav je postojao desetljećima, odričemo se dijela svega onoga čiji smo dio svi bili, pa se na taj način mogu ukloniti i sve zvjezdice koje simboliziraju sva dosad osvojena europska i državna prvenstva. Grb bez žapca gubi poveznicu sa svim što je dosad taj grb simbolizirao. Stoga apeliramo da se izvorni oblik grba vrati, odnosno zadrži kako bi nastavio svjedočiti povijesnim uspjesima našega Kluba."

U potpisu - Tino Bilobrk, Želimir Bolfan, Ozren Bonačić, Milan Franjković, Boris Hadžiskerlev, Vedran Jerković, Mladen Jonke, Gordan Kolundžić, Krešimir Kruz, Danko Martinčević, Darko Pavljak, Rene Račić, Srđan Rmuš, Jakov Sedlar, Bruno Spitz, Karlo Stipanić, Dubravko Šimenc, Marijan Verži.

Linker
19. svibanj 2024 15:49