Ivica Tucak
 BRUNO KONJEVIC/CROPIX
LOV NA OLIMPIJSKE IGRE

Pogledajte novi popis Hrvatske, četiri poznata imena ostaju kod kuće: ‘Meni je ovo vrlo teška odluka‘

‘To nikako ne znači da će istih 14 igrača putovati u Tokio ukoliko se kvalificiramo, kaže izbornik.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. veljača 2021. 15:27

Hollywood odavno ima i poznaje Oceanovih 11 i 13 i koji sve već ne brojevi, a mi sada znamo Tuckovih 14. Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije odredio je 14-icu igrača koji u petak polijeću za Nizozemsku, a od nedjelje, 14. ovog mjeseca započinju s nastupima na predolimpijskom turniru u Rotterdamu. Natjecanju 12 reprezentacija koje se bore za prva tri mjesta za Igre u Tokiju. Osam utakmica u jednako toliko dana.

Izbornik je sa zadnjeg popisa odnosno 18 igrača koliko ih ima na završnim pripremama u Zagrebu, zahvalio četvorici. Ne četvorici koji nisu zadovoljili, već četvorici za koje jednostavno nema mjesta.

Otpali su centar Nikša Dobud, vratar Ivan Marcelić, te dvojica braniča, Hrvoje Benić i mladi Marko Žuvela. U Rotterdam dakle idu:

VRATARI

1. Marko Bijač (Pro Recco)

2. Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje)

CENTRI

3. Josip Vrlić (Mladost)

4. Luka Lončar (Jug Adriatic osiguranje)

BRANIČI

5. Andro Bušlje (Mladost)

6. Marko Macan (Waspo 98 Hannover)

7. Rino Burić (Jadran)

VANJSKI IGRAČI

8. Lovre Miloš (Mladost)

9. Maro Joković (Brescia)

10. Xavi Garcia (Jug Adriatic osiguranje)

11. Luka Bukić (Mladost)

12. Loren Fatović (Jug Adriatic osiguranje)

13. Ante Vukičević (Marseille)

14. Franko Lazić (Mladost)

Trinaest prvonavedenih igrača će biti prijavljeni FINA-i (Međunarodnoj organizaciji vodenih sportova) za turnir od 1. kola, dok je 14-ti igrač Franko Lazić koji je u statusu pričuve. Odnosno, on bi bio uvršten u momčad samo u slučaju da se netko od naših igrača pokaže pozitivnim na korona-testove u Nizozemskoj.

- Ovakve odluke su uvijek najteže za svakog izbornika, pa tako i za mene, budući da su svi kandidati, od 22 u Rijeci, pa onda smanjeno na 18 u Zagrebu dali svoj maksimum - nakon objave popisa će jučer izbornik Tucak.

- Jednostavno, sada su četvorica morala otpasti. To su vratar Marcelić, centar Dobud, te Benić i Žuvela. Želim iskreno zahvaliti svoj četvorici na maksimalnom naporu koji su uložili, njihovoj želji i volji. Svojim prisustvom na svakom treningu i utakmici naše su pripreme učinili još kvalitetnijima te im hvala u to ime. To nikako ne znači da će istih 14 igrača putovati i za Tokio, ukoliko se kvalificiramo. No ovih 14 smatram da je najbolje što hrvatski vaterpolo trenutačno ima - veli izbornik.

Realno je bilo za očekivati da će na popisu 'prekobrojnih' biti Žuvela koji je najmlađi i godinama (19) i reprezentativnim stažom. Jednako kao što je bilo jasno da će jedan od trojice vratara morati ostati doma. Činjenica jest da su u posljednje vrijeme Bijač i Popadić jednostavno bolji od Marcelića kojeg je nedavno i u klubu, u Mladosti u finalu Hrvatskog kupa odlično zamijenio Jurlina. Jedna od izbornikovih dvojbi je sigurno bila ići na turnir s uobičajeno 2 ili ipak tri centra, dakle s Vrlićem, Lončarom i Dobudom. Imati tri centra sigurno nosi određene prednosti, ali bi tada značilo i smanjenje za jednog igrača u vanjskom redu. Ujedno, ne valja smetnuti s uma i moguću višenamjensku Lončarovu ulogu koji po potrebi može odigrati i beka, što nije nevažno u kontekstu podatka da nam branički red na papiru čine 'samo' trojica igrača.

Kako god bilo, možemo se složiti s Tuckom da ovo uistinu jest trenutačno najboljih 14 hrvatskih vaterpolista kojima od 14. do 21. veljače povjeravamo sve nade i vjere u uspjeh, u olimpijski status.

Linker
06. svibanj 2024 06:01