ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia
SVE SE ZNA

Potop Srbije na Svjetskom prvenstvu: Susjedi ostali bez finala, evo tko će se boriti za svjetsko zlato

Grčka je ovom pobjedom osigurala medalju, ali vjerojatno još bitnije za njih, osigurali su nastup na OI
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. srpanj 2023. 13:07

Dva desetljeća niti jedan branitelj naslova svjetskog prvaka nije uspio u svom naumu, obrane zlata. Neće ni sada. U Fukuoki, ali 2001. je Španjolska zadnji put obranila naslov, zlato iz Pertha 1998. Sada ih je dijelila sekunda od takve mogućnosti, ali u genijalnoj utakmici i ludoj završnici, Mađari su se uspjeli ne samo spasiti poraza već pobijediti. Pola minute prije kraja kod 11:11 Španjolska je imala napad s igračem više (isključen po treći put Zalanki).

Obranili su se i sada je Mađarska nakon minute odmora izbornika Zsolta Varge imala napad, ali s istim brojem igrača. Istjecale su sekunde, svi su bili sigurni u peterce, kada je lopta na lijevom krilu došla do Manhercza koji je opalio u bliži kut španjolskog gola, a vrataru Aguirreu je lopta izmigoljila ispod pazuha i otplutala doslovno preko zamišljene crte. Bilo je to 16 stotinki sekunde do kraja! Mađarska je u finalu!

Sama utakmica je bila nestvarno lijepa, luđački brza, prepuna fenomenalnih poteza i bez premca, daleko, daleko najbolja na ovom SP. Šutiralo se sa svih pozicija vanjske linije, očekivano jer obje momčadi imaju dalekometno topništvo. I lucidne pojedince. Denes Varga - šrauba po sredini sa 6 metara, Felipe Perrone - gromoviti udarci s lijevog krila, ali i desnog vanjskog. Projektili ljevaka - Mallarach (Španjolska), te Zalanki i Vamos (Mađarska) iz slobodnog udarca, ali i sjajne igre na vratnici. Opet, da se ne misli da obrana nije bilo. Mađari samo u prvom poluvremenu 5 blokova, a Španjolci su u drugoj četvrtini odigrali toliko genijalnu obranu da mađarski vratar cijelih 30 sekundi nije imao kome dati loptu!? Čudesno.

Španjolska je inače vodila većim tijekom susreta, Mađarska tek jednom kratko (4:3). Furija je imala 7:4 početkom treće dionice, ali Mađari su momčad koja ne odustaje i to im se isplatilo.

U drugom polufinalu je u bazen je skočila samo jedna momčad. Grčka. Srbi su ostali u hotelu, mislimo tako je to izgledalo u vodi. U svemu, u svakom detalju vaterpolske igre, od brzine, čvrstine, lucidnosti, uigranosti, baš u svemu je Grčka nadigrala Srbiju učinivši ju nemoćnom već u prve dvije četvrtine. Sve je bilo riješeno već pred kraj druge četvrtine kada su Grci poveli 7:2. Vratar Zerdevas je "izludio" Srbe koji nisu više mogli pronaći način kako mu pogoditi mrežu. Grčka obrana fenomenalna, a Srbi su prvi put na ovom prvenstvu ostali "debelo" ispod 10 postignutih golova. Potpuna nemoć, tako bi bilo najjednostavnije, ali i najtočnije opisati igru srbijanske vrste.

Grčka je ovom pobjedom osigurala medalju, ali vjerojatno još bitnije za njih, osigurali su nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Grcima je ovo ujedno prvo finale SP u povijesti. Dosad imaju tri bronce (Montreal 2005. protiv Hrvatske, kao i u Budimpešti 2022., ali i Kazanj 2015. kada su izgubili od Barakuda u polufinalu), sada će po sjajniju medalju.


GRČKA - SRBIJA 13:7 (3:2, 3:0, 3:3, 4:2)

GRČKA: Zerdevas (12 obrana), Genidounias 2, Skoumpakis 1, Gkiouvetsis, Fountoulis 1, Papanastasiou 2, Dervisis, Argyropoulos 3, Alafragkis, Kakaris 3, Nikolaidis, Gkillas 1, Tzortzatos. IZBORNIK: Theodoros Vlachos.

SRBIJA: Mišović (1 obrana), Radulović, S. Rašović 2, Ranđelović, Lazić 1, Milojević 1, Drašović, Jakšić 2, Janković, Ubović 1, Vučinić, Martinović, B. Mitrović (6 obrana). IZBORNIK: Uroš Stevanović.


MAĐARSKA - ŠPANJOLSKA 12:11 (3:3, 1:3, 3:2, 5:3)

MAĐARSKA: Levai, Angyal 1, Manhecz 3, Vi. Vigvari 1, Vamos 1, Nagy, Zalanki 2, Fekete, Nemet 1, De. Varga 1, Jansik 2, Molnar, Vogel (6 obrana). IZBORNIK: Zsolt Varga.

ŠPANJOLSKA: Aguirre (7 obrana), Munarriz 2, Granados, Sanahuja 2, de Toro 1, Larumbe 1, Famera, Cabanas 1, Tahull, Perrone 2, Mallarach 1, Bustos 1, Lorrio. IZBORNIK: David Martin

Linker
14. svibanj 2024 20:15