JOAN VALLS Nurphoto Via Afp
‘STANJE JE UŽASNO...‘

Potresna priča ruskog sportaša kojem je u srcu Ukrajina! Spasio ih je devet, ali ne oca i brata: ‘Samo čekam...‘

‘Stanje je užasno i nije im bilo nimalo jednostavno doći. Kada s vidio koliko ima volontera, naježio sam se‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. ožujak 2022. 15:04

Rat u Ukrajini odnosno ruska agresija na tu državu već nam više od dva tjedna donosi u domove slike užasa, krvi, suza, razaranja. Nas Hrvate nužno vraća sjećanjima tri desetljeća unazad. No, svaki rat donosi i na tisuće individualnih priča, sudbina u kojima se pojedinac preko noći nađe u nekoj sasvim drugoj ulozi za koju nitko ne može biti unaprijed pripremljen.

Jednu takvu donosi njemački dnevnik "Hannoveriche Allgemeine and Neue Presse" o jednom poznatom sportašu, koji nije baš nepoznat niti u Hrvatskoj, Poglavito onima koji prate vaterpolo. On je Ivan Nagaev (29), sjajan ruski ljevak koji je donedavno zajedno s Konstantinom Harkovom činio ubojitu desnu stranu ruske vrste. Igrao je protiv Barakuda prije godinu dana u onom znamenitom obračunu u Rotterdamu, kvalifikacijama za Tokio. Baš kao se nakon toga Harkov opredijelio igrati za Hrvatsku, tako se Nagaev odlučio za Njemačku. Od 2019. je član Waspo 98 Hannovera, najbolje njemačke momčadi i sudionika Lige prvaka.

Ivanu danas nije vaterpolo u mislima.

Ovaj Rus je naime rođen u Vladikavkazu, ali je odrastao i većinu života proveo u Ukrajini, u Odesi. Prije dvije godine je ondje organizirao i ljetni kamp itd. No, velik dio obitelji mu živi o Odesi. Kada su zatutnjali tenkovi i rakete, Ivan je krenuo preko Poljske do njih. Došao je prvo u Wroclaw, zatim Varšavu do kuda su mu uspjeli doći majka, punica i još 7 članova obitelji.

- Stanje je užasno i nije im bilo nimalo jednostavno doći do Poljske. Ljudi u Poljskoj im pomažu silno i koliko god mogu. Kada sam došao ondje i vidio koliko je tamo volontera... naježio sam se - rekao je Nagaev za spomenuti njemački medij.

Devet članova obitelji je doveo do Hannovera, suigrači (braća Fynn i Linus Schütze) su mu ponudili i svoje stanove za smještaj obitelji. No, za Ivana tu briga nije prestala. U Odesi prema kojoj se valja ruska vojska su mu ostali otac i brat, te se Nagaev sprema njima u susret, do Poljske vrlo skoro. Možda je već ondje...

- Mogu samo čekati i nadati se... - šturo će i zdvojnim glasom njemačkim novinarima, odličan sportaš Ivan Nagaev.

Vaterpolo, Liga prvaka, treninzi, lov na Final 8, Bundesliga... Pustite, sve mu je to sada posve u drugom planu.

Linker
03. svibanj 2024 20:11