DAMIR KRAJAC Cropix
BRILJANTNO IZDANJE

Povijesna pobjeda nad Srbijom usred Beograda! Hrvatice na maestralan način izborile osminu finala SP-a

Sjajnom pobjedom Hrvatska je izborila osminu finala protiv Australije
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. kolovoz 2022. 22:19

SRBIJA - HRVATSKA 7:18 (1:5, 3:2, 1:5, 2:6)

SRBIJA: Dujić, Andrejić, Lujić 4 (1-1), Marinković, Tokić, Radonjić, Todorovski 1, Ilić, Lukić 2 (1-1), Koreni, Pejčić, Zelić, Antanasijević. IZBORNICA: Ivana Čolović.

HRVATSKA: Medvešek, Crnički, Eterović 1, J. Butić 7, M. Butić, Glas 3, Medić 2, Alamat, Desnica, Rožić 3, Goreta, Kangler 2, Marić. IZBORNICA: Mia Šimunić.

PETERCI: Srbija 2-2, Hrvatska -.


Briljantna i za povijest hrvatskog vaterpola ostvarena pobjeda naših djevojaka u utakmici trećeg, posljednjeg kola u D skupini juniorskog Svjetskog prvenstva u Beogradu. U utakmici koja je izravno odlučivala o osvajanju trećeg mjesta u skupini, a to znači i prolasku dalje, u osminu finala, mlade hrvatske vaterpolistice su doslovno deklasirale suparnice. Pobjeda za povijest jer primjerice dosad naša muška seniorska reprezentacija nikada nije slavila protiv Srbije u Srbiji, a teško nam se sjetiti i je li ikada bilo pobjeda hrvatskog reprezentativnog vaterpola u istočnom susjedstvu.

Pobjeda je izvojevana na maestralan način. Jelena Butić je "rešetala" mrežu Srpkinja (7 golova), vratarka Medvešek, inače najbolja vratarka EP do 17 je zaustavila 14 udaraca. Srbija je imala nestvarno loš napad s brojčanom prednošću (1-10), ali to puno govori i o hrvatskoj obrani. S druge strane, Hrvatice ubitačne iz kontri, pozicijskog napada, ali i s vrlo dobrom realizacijom igračice više.

Iako s čak 5 više osobnih pogrešaka, pa još i s tri igračice koje su zbog tri osoben puno prerano morale završili utakmicu, na rezultatu se to nije dalo zamijetiti. Počele su naše cure s 4:0, pa 6:2, Srbija je na trenutak smanjila na 6:4, a onda slijedi uragan - 12:4 za Hrvatsku pred kraj treće dionice. Pa onda u zadnjoj dionici još malo pojačavanja ritma. Iskreno, baš smo ovakvu pobjedu potiho i očekivali. Naime, u prijašnja dva susreta ovih generacija hrvatskih i srpskih vaterpolistica, naše su djevojke obje dobile s 9 razlike. Sada su to samo još malo podignule.

U drugom susretu D skupine, Španjolska je pobijedila Novi Zeland 17:11. Poredak: Španjolska 6, Novi Zeland 4, Hrvatska 2, Srbija 0.

Hrvatska će već u četvrtak igrati osminu finala, a suparnice su im vrlo jake Australke (19.00). Australija je u C skupini izgubila od Nizozemske (10:4), prethodno su dobile Južnoafrikanke, a remizirale s Kanadom (12:12). Zbog bolje gol-razlike, Australija je osvojila 2. mjesto u C skupini, te večeras idu na Hrvatsku.

Linker
18. travanj 2024 02:06