GORAN MEHKEK Cropix
TIJESNE UTAKMICE

Poznati svi polufinalisti SP-a u Fukuoki, Mađari jedva slavili u čudnoj utakmici, preokret Španjolaca

Ključni trenutak zbio se u drugoj četvrtini kada je dosuđen butalni prekršaj kapetanu SAD-a
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. srpanj 2023. 13:50

Sjajan četvrtfinalni vaterpolski dan u Fukuoki. Doduše, u ovom dijelu natjecanja je to i za očekivati, kada je riječ o igri, ali ipak nije nedostajalo neočekivanih rezultata.

Najveće iznenađenje je poraz Italije, svjetskih doprvaka iz Budimpešte 2022. koje je svladala Srbija. Crna Gora je fino namučila Grčku, a Mađari su se "provukli" protiv Amerikanaca. Sa senzacijom počinjemo. Srbija je boljim izvođenjem peteraca pobijedila Italiju u utakmici kojoj je temeljna značajka bila iznimna izjednačenost. Od prve do zadnje minute. One u kojoj je Srbija preko centra Nemanje Ubovića, pedesetak sekundi do kraja. U raspucavanju peteraca je briljirao srpski vratar Branislav Mitrović. Dotad ne baš osobit, tek 3 obrane za razliku od talijanskog mu kolege Del Lunga koji ih je prikupio 14, ali kada je bilo "gusto"Mitrović je obranio udarce Di Sommi i Damonteu. S druge strane, od Srba jedini neuspješan je bio riječki Srbin, Marko Radulović.

Sa zanimanjem smo čekali sraz Mađara i SAD, iz samo jednog razloga. Mađari su obećavali uzvrat, "osvetu" čak Amerikancima za poraz u nesvakidašnjim okolnostima, za broncu u Svjetskom kupu u Los Angelesu prije tri tjedna. Utakmica koju su dobili, već se spremali s bazena, da bi nakon pregleda VAR-a i pritužbe Amerikanaca, odlučeno ponoviti zadnje 4 minute utakmice. Na taj su način SAD došle do medalje. Mađari su to zapamtili i čekali novi sudar. Na koncu se zamalo "razbili", iako je krajem druge dionice sve nalikovalo na "laganicu" za Varginu momčad. Naime, centru SAD, Benu Hallocku koji igra u Pro Reccu je suđen brutalan prekršaj, dakle peterac Mađarskoj i 4 minute u kontinuitetu s igračem više. Poveli su Mađari 7:4, doduše i SAD smanjile na 7:5 u poluvremenu. U potpunosti su se vratili tijekom treće (7:7), ali na isteku ove dionice Mađarska je opet povela +3 (10:7). Početkom zadnje dionice je bilo i 4 razlike za Mađarsku (11:7 i 12:8), pa još jednom i 13:10, samo 4 minute do kraja! I nije bilo gotovo! Stigle su SAD na 13:12 minutu i pol do kraja, stiskale, Mađari igrali presing, Amerikanci griješili, a Mađarska može zahvaliti na polufinalu Zalankiju s čak 6 pogodaka. Vrlo važan detalj, Amerikanci će morati vježbati peterce. Imali su ih 4 tijekom utakmice, a iskoristili samo 1! Da su bili samo malo bolji, Mađarska bi danas bila "aut".

Grci, brončani sa SP u Budimpešti 2022. izborili su drugi put uzastopno polufinale. U Fukuoki preko Crne Gore, ali ne baš lako. Nisu niti jednom vodili, prvi put su izjednačili (7:7) minutu prije kraja treće četvrtine, ali od tada su držali utakmicu posve "otvorenom". U konačnici, gol za pobjedu Grčka je postigla 56 sekundi prije kraja (Skoumpakis).

Zadnje četvrtfinale je zamalo čak ponudilo senzaciju cijelog prvenstva. Francuska, momčad našeg Duje Živkovića i pomoćnog trenera Vjekoslav Kobešćaka, milimetrima je bila od "rušenja" svjetskog prvaka! Sredina druge četvrtine, 4:1 za Francusku. Održavali su Francuzi prednost cijelim tijekom susreta. U zadnjoj su dionici poveli 6:4, da bi tri minute do kraja novi jugaš, Sergi Cabanas iz kontre poravnao na 6:6. Minutu prije kraja Alvaro Granados je s igračem više pogodio za prvo uopće vodstvo Furije. Dostatno za slavlje Španjolske koja se "provukla". Kod Francuske je zatajio njihov najbolji igrač Thomas Vernoux.

SP u vaterpolu, četvrtfinala:

GRČKA - CRNA GORA 10:9 (2:1, 4:3, 1:3, 3:2)

GRČKA: Zerdevas (9 obrana), Genidounias 5 (2-2), Skoumpakis 1, Gkiouvetsis 1, Fountoulis, Papanastasiou, Dervisis, Argyropoulos 2 (1-1), Alafragkis, Kakaris 1, Nikolaidis, Kalegoropoulos, Tzortzatos. IZBORNIK: Theodoros Vlachos.

CRNA GORA: Andrić, Mačić, Perković, Averka 1, Čučković, Popadić 1 (1-1), Vujović, Đ. Radović 3, Ukropina 2, Spaić 1, Matković 1, V. Radović, Tešanović (7 obrana). IZBORNIK: Vladimir Gojković.

-----------------------

ITALIJA - SRBIJA 14:15 (3:3, 2:2, 4:4, 2:2 - 3:4)

ITALIJA: Del Lungo (14 obrana), Di Fulvio 3, Damonte, Marziali, Fondelli, Cannella 2, Velotto 1, Echenique, Presciutti 1, Bruni 2, Di Soma 2 (1-1), Dolce, Nicosia. IZBORNIK: Alessandro Campagna.

SRBIJA: Mišović, Radulović, S. Rašović 4 (0-1), Ranđelović, Lazić 1, Milojević, Drašović 1 (1-1), Jakšić 2, Janković, Ubović 1, Vučinić 1, Martinović 1, B. Mitrović (3 obrane). IZBORNIK: Uroš Stevanović.

-------------------------------------------

MAĐARSKA:SAD 13:12 (4:4, 3:1, 3:2, 3:5)

MAĐARSKA: Levai, Angyal, Manhercz 3, Pohl, Vamos, Nagy 1, Zalanki 6 (1-1), Fekete, Nemet 1, De. Varga 1, Jansik, Molnar 1, Vogel (7 obrana). IZBORNIK: Zsolt Varga.

SAD: Weinberg (10 obrana), Hooper 3, Gruwell, Abramson, Daube 2 (0-2), Cupido, Hallock, Woodhead 1, Bowen 4 (1-1), C. Dodd, R. Dodd, Irwing 1 (0-1), Holland. IZBORNIK: Dejan Udovičić.

--------------------------------

ŠPANJOLSKA - FRANCUSKA 7:6 (1:2, 1:2, 2:1, 3:1)

ŠPANJOLSKA: Aguirre (10 obrana), Munarriz 1, Granados 1, Sanahuja (0-1), de Toro, Larumbe, Famera, Cabanas 1, Tahull 2, Perrone 1 (1-1), Mallarach 1, Bustos, Lorrio. IZBORNIK: David Martin.

FRANCUSKA: Dubois, Saudadier 1, Crousillat 2, Bouet 2, Khasz, T. Vernoux, D. Živković, Bjorch, Marzouki, Canonne, Vanpeperstraete 1, de Nardi, Fontani (13 obrana). IZBORNIK: Florian Bruzzo.

Linker
06. svibanj 2024 19:49