NIKSA STIPANICEV Cropix
SKANDAL KOJI TO NIJE

Prekid utakmice između hrvatskog i srpskog kluba prvi put u povijesti nije apsolutno nikog zaintrigirao

Za Partizanom čak ni u Srbiji nitko ne žali
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. travanj 2024. 12:45

Prošle nedjelje jedna vaterpolska utakmica Premier, dakle regionalne lige, u Splitu nije odigrana do kraja. Utakmica je naime prekinuta dvije i pol sekunde prije kraja, a riječ je bila o susretu jednog hrvatskog kluba (Mornar) i jednog srpskog (Partizan).

Kada se bilo koja utakmica, sportsko natjecanje iz bilo kojeg razloga ne privede kraju, kada dođe do prekida, to je automatski povod (sasvim razumljivo) za malo veće napise, pozornost medija. Kada još k tomu dođu do prekida neke utakmice u kojima su se sučelili klub iz Hrvatske i klub iz Srbije, sve po pravilu dobiva dimenziju više. Pa čak i do političkih nota, tenzija, nazovite to kako hoćete. Sada... Ništa.

Nema ni ljutnje

Malo jest čudno odnosno neuobičajeno, ali tako je. Nije tako samo kod nas, u Hrvatskoj. Jednako je u Srbiji. Na klupskoj stranici VK Partizan, koja doduše baš i nije odveć ažurna, niti slova. Čak ni ljutnje, prozivanja. Ništa! Na službenoj stranici Vaterpolskog saveza Srbije samo šturi podatak da je Partizan izgubio i ispao u A1 ligu (drugi rang regionalnog nadmetanja).

“Utakmica je kako je objavljeno na naslovnoj stranici sitea Regionalne lige prekinuta dvije sekunde prije kraja zbog izlaska igrača Partizana iz bazena dok je u statističkom dijelu konstatiran završetak utakmice. Sve to ne mijenja konačnu sliku” - doslovan je citat s mrežne stranice VS Srbije.

Srpski vaterpolski portal “Vaterpolo vesti” objavio je tek jednu rečenicu:

“U nedjelju je završeno doigravanje u Premijer regionalnoj ligi za plasman od 9. do 12. mjesta, a vaterpolisti Partizana su ispali u niži rang natjecanja”.

Prekid iz ničega

I to je to. To je sve iz istočnog susjedstva u kojem nitko ne radi dramu od prekida u Splitu, a odavno su se pomirili i s tim da VK Partizan, nekoć silno moćan i velik klub sada ispada iz elitnog dijela regionalnog nadmetanja. Inače, ta kriza u Partizanu je vrlo dugačka, traje skoro pa desetljeće i tomu smo nebrojeno puta pisali.

Nego, što se zapravo dogodilo u Splitu, u susretu Mornar - Partizan da je on prekinut. Prije utakmice je Partizan imao 2 boda više od Mornara na posljednjem, 12. mjestu koje znači ispadanje iz lige. Dakle, savršeno jasno - Mornar je za dohvatiti 11. mjesto trebao pobjedu. Splićani su i bili bolji većim dijelom susreta, stalno u vodstvu od početka druge četvrtine. Točno 1.09 minuta do kraja gosti su smanjili na 12:11.

U zadnjoj minuti Partizan je krenuo u napad. U zadnjim sekundama napada Partizana, dosuđen je prekršaj za Partizan, na 6 metara. Izvođač po pravilima igre ne smije pucati u takvoj situaciji izravno na gol, što je partizanovac učinio. Nije ni postigao gol. To je bilo 6 sekundi do kraja. Nastavljena je igra, Mornar je bio u napadu, a trener Korolija dvije i pol sekunde prije kraja namjerno pozvao minutu odmora, na što trener nema pravo ako njegova momčad nema loptu u posjedu. Kada trener to učini, slijedi kazna, a ona je peterac za suparnika i crveni karton za trenera.

Mornar pak, što je također sukladno pravilima vaterpolske igre i koja su manje znana, ima pravo birati hoće li izvesti kazneni udarac ili zadržati loptu u svojem posjedu. Mornar se odlučio na ovo potonje, što je pri njihovom vodstvu 12:11 puno logičnije. Istovremeno, trener Partizana odbio je napustiti klupu, jer je dobio crveni karton, te pozvao svoje igrače da napuste igru...

Mornar u Valjevo za ostanak u Premier ligi

Vaterpolisti Mornara nakon što su svladali Partizan u zadnjem kolu Premier lige, poretka od 9. do 12. mjesta i tako se spasili izravnog ispadanja u A1 ligu, još se uvijek moraju boriti za status člana elitne regionalne lige.

Mornarevcima sada slijede dvije utakmice razigravaja za ostanak/ulazak u Premier ligu i to s drugoplasiranim sastavom A1 lige, Valisom iz Valjeva. Prva je utakmica na rasporedu već nadolazeće subote u Srbiji, a uzvrat u Splitu, tjedan dana kasnjie, 20. travnja. (dba)

Linker
20. travanj 2024 19:58