Premijera filma Dejana Aćimovića o Ratku Rudiću.

Na fotografiji: Zlatko Mateša, Ratko Rudić, Dejan Aćimović.

 TOMISLAV KRISTO Cropix
‘ISTINITA ŽIVOTNA PRIČA‘

Premijerno prikazan dokumentarac o Ratku Rudiću, oglasio se i ‘glavni lik‘: ‘Suze su mi dolazile na oči...‘

‘Iza mene je skoro 60 godina karijere i film je vrijedan dokument povijesti vaterpola‘
Piše: HinaObjavljeno: 26. veljača 2024. 14:57

U zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema u ponedjeljak je održana novinarska premijera dokumentarnog filma o proslavljenom hrvatskom vaterpolskom stručnjaku Ratku Rudiću, "Dogodilo se - Ratko Rudić - istinita životna priča," autora Dejana Aćimovića.

Film ima svoj ritam i svoju dramu. Isto kao i u sportu, a kroz 115 minuta govori o putu najtrofejnijeg vaterpolskog stručnjak na svijetu, od njegovih igračkih početaka u Zadru do fantastičnih trenerskih rezultata.

Prve utakmice odigrao je za Zadar, prvi trofej je osvojio pod kapicom splitskog Jadrana, a obilježio je i značajan dio epohe beogradskog Partizana. Rudić je upisao 297 nastupa za vaterpolo reprezentaciju Jugoslavije te je osvojio sedamnaest klupskih naslova i devet reprezentativnih medalja.

image

Premijera filma Dejana Aćimovića o Ratku Rudiću.

Na fotografiji: Ratko Rudić, Perica Bukić

TOMISLAV KRISTO Cropix

Međutim, kao trener čija je karijera trajala 39 godina, bio je još uspješniji. Osvojio je čak 39 medalja, od čega 16 zlatnih, što ga čini najboljim hrvatskim trenerom svih vremena u svim sportovima. Također je i drugi najuspješniji izbornik u povijesti svih sportova nakon brazilskog odbojkaškog stručnjaka Bernarda Roche de Rezendea, koji ima 52 medalja.

Na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, osvojio je 16 medalja, od čega deset zlatnih. Medalje je osvajao vodeći pet različitih nacionalnih reprezentacija - Jugoslaviju, Italiju, SAD, Hrvatsku i Brazil. Jedini je vaterpolski trener koji je osvojio četiri olimpijska zlata i jedini koji je četiri puta zaredom osvojio medalju na Olimpijskim igrama, od čega tri puta zaredom zlata.

S Jugoslavijom je osvojio dva olimpijska i jedno svjetsko zlato. S Italijom je bio olimpijski pobjednik, europski i svjetski prvak. Isto je ponovio i s reprezentacijom Hrvatske. Reprezentaciju SAD-a odveo je do zlata na Panameričkim igrama, a Brazila do srebra na istom natjecanju.

"Film je pun emocija, iza mene je dugačka karijera i neka sjećanja blijede. No, s ovim filmom probudile su se emocije, bilo je trenutaka kada su mi suze dolazile na oči. To je i film koji govori o povijesti vaterpola. Iza mene je skoro 60 godina karijere i film je vrijedan dokument povijesti vaterpola," kazao je Rudić nakon premijere filma.

image

Premijera filma Dejana Aćimovića o Ratku Rudiću.

Na fotografiji: Josip Pavić, Zlatko Mateša, Ratko Rudić, Perica Bukić, Dejan Aćimović

TOMISLAV KRISTO Cropix

Redatelj i scenarist filma Dejan Aćimović je otkrio kako je cijeli projekt trajao skoro šest godina, snimljeno je 500 sati materijala, a u filmu je sudjelovalo 125 sugovornika, brojni svjedoci vremena, vaterpolske legende, igrači, stručnjaci, prijatelji...

"Ovo nije samo film o Ratku Rudiću, ovo je film o izvrsnosti, o stručnosti i kreativnosti i kako se u jednoj karijeri može objediniti sve to. To je i promocija hrvatskog sporta i hrvatskog vaterpola, promocija ljudi koji su trajno obilježili hrvatski sport. Film ima i edukativni značaj, ne samo što se radi o vaterpolu i vrhunskom stručnjaku, nego i o tome kako se može izgraditi jedna karijera," dodao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša.

Izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza (HVS) i legendarni vaterpolist Perica Bukić je istaknuo kako je filma za njega prije svega emotivan.

"Ja sam s Ratkom više od 40 godina zajedno. S njima sam osvojio dva olimpijska zlata, zatim smo igrali jedan protiv drugoga, što je bilo izazovno i emotivno, a kada sam postao predsjednik HVS-a smo i radili zajedno," rekao je Bukić.

"Nedavna zlatna medalja na svjetskom prvenstvu je rezultat što smo 2005. postavili jedan sustav, mi u organizacijskom, a Ratko stručnom. Rezultat toga je što je Hrvatska na 11 svjetskih prvenstava 10 puta igrala polufinale, te osvojila osam medalja. Moramo biti ponosni što imamo čovjeka koji je u nečemu najbolji na svijetu," dodao je Bukić.

image

Premijera filma Dejana Aćimovića o Ratku Rudiću.

Na fotografiji: Ratko Rudić, Dejan Aćimović.

TOMISLAV KRISTO Cropix

Josip Pavić, bivši sjajni vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu sporta i turizma, je istaknuo kako je već samo nabrajanje Rudićevih uspjeha veliki izazov, a kamoli sakupiti sve te legende vaterpola koje su govorile o Rudiću.

"Imali smo ogromne uspjehe, ali i situacija kada smo praktički bili na dnu. Među kojima je i neuspjeh u Eindhovenu koji da nam se nije dogodio, možda ne bi bilo olimpijskog zlata. Mene impresionira Ratkova prilagodba na sve te nove situacije. Za njega se govorilo da je isključiv, ali nije. Istina je drugačija, Ratko je mislio na dobrobit ekipe. U Hrvatskoj imamo malo trenera kojima je dovoljni reći ime i znaš o kome se radi. Njegovo je mjesto u Olimpu hrvatskog sporta," kazao je Pavić.

Ratko Rudić se umirovio prije četiri godine. Vodio je Pro Recco kada došlo do epidemije COVID-a i zatvaranja svih aktivnosti. Nije se znalo koliko će trajati "lockdown" i Rudić je tada završio sa svojom trenerskom karijerom. S druge strane, kada je prestao biti trener počeo je slikati što je bila njegova stara strast.

Aćimović je dodao kako mu je bila čast i odgovornost raditi film, ali i strah kako će to sve uspjeti. Dodao je kako ovim filmom želi pokrenuti akciju promocije sporta među mladim ljudima.

"Ovo je film koji će pokretnu akciju da privolimo djecu da izaberu sport kao način življenja," kazao je autor filma.

image

Premijera filma Dejana Aćimovića o Ratku Rudiću.

Na fotografiji: Ratko Rudić, Perica Bukić

TOMISLAV KRISTO Cropix

Linker
17. ožujak 2024 21:19