TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix
NAKON 13 GODINA

Preokret za povijest, naslov ipak ide u Zagreb! Mladost nakon velike drame prvak Hrvatske u vaterpolu

Ovo je 11. naslov prvaka za Žapce, no prvi nakon 2008. godine kojime su prekinuli dominaciju Juga
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. svibanj 2021. 19:32

JUG AO - MLADOST 11:12 (1:2, 3:2, 1:1, 2:2 - 4:5 5m)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Bez gledatelja. Suci: Colombo (Italija) i Franulović (Rijeka). Opunomoćenici: Prvan i Bebić (obojica iz Splita).

JUG AO: Popadić (7 obrana), Obert, Fatović 1, Lončar, Kržić, Garcia 1, Tomasović. Merkulov, Papanastasiou 1, Žuvela 1, Benić 1, Obradović 2, A. Vukojević, I. Vukojević. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

MLADOST: Marcelić (11 obrana), Radu, Miloš 1, Biljaka, Lazić 1, Dašić, Bukić, Bušlje 2, Visković 1, L. Bajić, M. Vrlić, Harkov 1, Jurlina, J. Vrlić 1. TRENER: Zoran Bajić.

OSOBNE POGREŠKE: Jug AO 13., Mladost 11. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Kržić (26), Lazić (31).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug AO 6-13 (46%), Mladost 3-11 (27%).

RASPUCAVANJE PETERACA: Fatović - Marcelić brani; Radu 7:8; Papanastasiou 8:8; Harkov 8:9; Benić 9:9; Bukić - Popadić brani; Merkulov 10:9; Bušlje 10:10; Obradović 11:10; Miloš 11.11; Fatović - Marcelić; Radu 11:12.


Mladost je nakon 13 godina vratila naslov državnog vaterpolskog prvaka u Zagreb. U osobitim uvjetima, na specifičan način, s nekim slikama koje će doslovno ostati za povijest. Odlučujući gol za pobjedu, za trofej, postigao je u izvođenju peteraca Cosmin Radu. Perfektni 39-godišnji centar koji je baš današnjom utakmicom, današnjim pogotkom za trofej za prvaka Hrvatske, ujedno okončao karijeru ponovio je sliku s istog plivališta iz 2008. Naime, kada je zadnji puta Mladost bila prvakom države, učinili su to upravo u petoj utakmici u Dubrovniku, protiv Juga i to također izvođenjem peteraca. Ujedno, Mladost je ovim trofejom osvojila dvostruku krunu (prvenstvo i kup), prvi put nakon 1999. godine. A ako ćemo još malo o brojkama i jubilejima, to je ukupno 50. trofej Mladosti u povijesti.

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix

S druge strane, tragičar kod jugaša s dva čak promašena peterca bio je njihov inače najbolji igrač, a ujedno i još zanimljivije, prvi strijelac ovosezonske lige, Loren Fatović. Oba mu je šuta "pročitao, skinuo" sjajan vratar gostiju Ivan Marcelić.

Mladost je učinila još dva pothvata u ovoj finalnoj seriji. Postali su prvi klub koji je od osamostaljenja Hrvatske uspio pobijediti Juga triput uzastopno u tjedan dana, ali i prva momčad u Hrvatskom prvenstvu koja je uspjela preokrenuti vodstvo Juga AO 2-0 u 3-2. Žapci su u posljednjoj petoj, krajnje neizvjesnoj utakmici, u svim segmentima izjednačenoj, cijelo vrijeme bili u vodstvu. Niti jednog trenutka Jug AO nije bio u prednosti, ali jednako tako niti jednog trenutka ni Mladost nije imala više od gola prednosti.

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix

- Ispostavilo se da su svi golovi danas bili bitni, a posebno ovi u raspucavanju peteraca. Nismo se predavali nakon 0-2 u finalnoj seriji. Nismo se nit jednog trenutka predavali, poravnali i došli i treći put u Dubrovnik uvjerenja da smo bolji, da ono iz prve i druge utakmice nismo bili pravi, da nismo to bili kako se veli mi - nakon utakmice će Andro Bušlje, inače proglašen za najboljeg igrača cijelog prvenstva.

Baš je ovaj Gospar u redovima Žabaca bi jedan od determinatora konačnog uspjeha. Upravo je Bušlje naime, u zadnjoj četvrtini kada nervoza svoje čini, ruke lagano drhte, preuzeo na sebe svu odgovornost. Uz sav posao u obrani, upravo je Bušlje postigao oba gola Zagrepčana u zadnjoj dionici (za 6:5 i 7:6). Za razliku od prethodne dvije finalne utakmice, napad s igračem više Žabaca sada nije briljirao, štoviše (3-11). No, rezultatski Mladost nije trpjela nimalo, a to je opet zasluga kako cijele fanatične obrane, tako i vratara Ivana Marcelića koji je i opet bio dvoznamenkast s obranama (11, bez još dvije obrane u raspucavanju peteraca).

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix

U biti, Mladost se čak malo "poigravala" s vlastitom sudbinom jer je ukupno gledajući bila igrački bolja cijelu utakmicu, diktirala tempo, te imala najmanje 5-6 prilika za "odlijepiti" se puno ranije, otići na 2 gola razlike i riješiti pitanje pobjednika puno prije isteka 32. minute. Svakako prije izvođenja peteraca čiji ishod ne mora uvijek zrcaliti i višu razinu kvalitete, već tu ima i podosta sreće. Jug AO je pak "iščupao" peterce sretno-spretnim pogotkom Xavija Garcije čija se lopta 17 sekundi prije kraja susreta, upućena na 2 metra, odbila od Bušljine ruke i tako otkoprcala u gol.

U raspucavanju peteraca je Marcelić odmah obranio šut Fatovića, nešto kasnije je Popadić vratio jugaše obranom šuta Luke Bukića, da bi u drugoj seriji izvođača, Marcelić ponovo obranio pokušaj Fatovića, a Radu svojim zadnjim šutem u karijeri donio svojoj momčadi slavlje kakvo nisu imali od 2008.


Loren Fatović najbolji strijelac lige

Po okončanju finala, trofej za najboljeg strijelca Prvenstva Hrvatske sezone 2020./21. dobio je odnosno zaslužio reprezentativac Juga AO, Loren Fatović. Jugova kapica broj 3 je u ukupno 22 prvenstvene utakmice postigao 52 gola.

Zanimljivo da je Fatovića u stopu ove sezone po pitanju golova pratio mladi i nadareni Tin Brubnjak iz riječkog Primorja EB s 51 golom iz 19 utakmica. (dba)


Linker
18. travanj 2024 04:30