BRUNO KONJEVIC/CROPIX
RUS MEĐU BARAKUDAMA

Priča koja se kotrljala dvije godine sada je postala stvarnost! Hrvatska dobila senzacionalno pojačanje

Podsjetimo, radi se o prvom strijelcu EP u Budimpešti prošle godine...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. ožujak 2021. 22:18

Strašna se 'bitnica' sprema u hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji. Vanjska linija u kojoj su lijevo od ranije već Fatović i Bukić, tu je i Vukičević koji se po potrebi izvlači i više u sredinu, desno nam je veteran, ali vječno sjajan Joković i pokraj njega... Konstantin Harkov!

Ljevoruki, trenutačno ozlijeđeni mladostaš, 24-godišnji Rus za godinu će dana zaigrati za Hrvatsku!

- Je, istina je, dogovorili smo se odnosno ja sam pristao. Igrat ću za Hrvatsku - potvrdio je Harkov za SN.

To je početak kraja priče koja je začeta prije malo više od godinu dana. Ljevoruki ruski, pardon bivši reprezentativac, vaterpolist zagrebačke Mladosti, Konstantin Harkov (24) postat će hrvatski reprezentativac! Dakako, neće steći pravo nastupa za Barakude odmah, neće ga biti na OI u Tokiju jer valja proteći razdoblje od godinu dana kada je zadnji put nastupao za neku drugi izabranu vrstu. Bila je to Rusija i to baš protiv Hrvatske, u Rotterdamu u onom dramatičnom kvalifikacijskom susretu za Igre u Tokiju koja je završila pobjedom Hrvatske petercima. Bilo je to 22. veljače 2021. Dakle, prije spomenutog datuma, ali godine 2022. Harkov neće moći nastupati za Hrvatsku, ali nakon toga i nakon što se dobiju odobrenja FINA, jednako kao i HOO-a kao i nadležnih državnih tijela...

Ostvari li se ovo, a sada je sasvim izvjesno da hoće, Hrvatska u ovom vrlo mladom igraču koji trenutačno spada među u najmanju ruku 5 najboljih ljevaka na svijetu, dobiva senzacionalno pojačanje. Podsjetimo, radi se o prvom strijelcu EP u Budimpešti prošle godine, ove je godine u Rotterdamu bio najbolji strijelac, a u siječanjskom finalu Hrvatskog kupa Mladost - Jug AO, Harkov je postigao rekordnih za finala, čak 7 golova.

- Ovdje sam, u Mladosti odnosno Hrvatskoj postao igrač u smislu da sam značajno napredovao u karijeri. To je prevagnulo kao i činjenica da s Hrvatskom imam daleko veće šanse za osvajanjem medalja nego s Rusijom. A cilj, želja velika mi je jasno, pobijediti na olimpijskim igrama.

Neće biti moguće u Tokiju 2021., ali Pariz 2024. je 'u igri'. I još nešto, dosta bitno. Poraz Rusije u raspucavanju peteraca od Hrvatske u Rotterdamu, te činjenica da su Rusi time izgubili olimpijske nade nije bila presudna.

- Ne, to nema veze. Odluku sam donio u biti ranije i veselim se nastupima za Hrvatsku - kratko će Konstantin Harkov.

Bespogovorno, odlična vijest za hrvatski vaterpolo i našu nacionalnu vrstu. Harkov spada naime u ponajbolje napadače na svijetu. Ujedno, izvanredno je brz, jedan od najbržih vaterpolista na planetu. Uz sve, riječ je o mladom dečku, dakle s njim Hrvatska rješava pitanje jednog mjesta na desnoj strani za sljedećih 10 godina. Na SP u Fukuoki 2022., pa onda i u rujnu iste godine na EP u Splitu, Harkov će biti jedna od najznačajnijih karika momčadi koja će kao i uvijek 'juriti' najviši plasman.

Godine 2016. Hrvatska je u punoj mjeri pogodila s katalonskim pojačanjem, dotadašnjim španjolskim reprezentativcem Xavijem Garcijom koji je istog ljeta pripomogao u osvajanju olimpijskog srebra, a godinu dana kasnije i svjetskog zlata u Budimpešti. Xavi je i danas među Barakudama dakako, olimpijski putnik za Tokio, ali valja gledati i malo u budućnost. Xaviju je 37 ljeta, a Harkov će činiti i više no dostojno zamjenu za fantastičnog i najdražeg nam Katalonca. Sve u svemu, sjajan posao za Hrvatsku. Kako te 2016., tako i 2022. kada će Harkov steći pravo nastupa za Barakude.

Linker
26. travanj 2024 08:41