Ilustracija
 DAVOR ZUNIC/CROPIX
PRAVA ŠTETA

Prokockali pobjedu i otišli u poraz: Hrvatska juniorska vrsta izgubila je 1. kolo EP-a od Španjolske

Točno 40 sekundi prije kraja, u posljednjem španjolskom napadu Gil je pogodio za pobjedu
Piše: HinaObjavljeno: 12. rujan 2021. 14:58

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 7:8 (1:0, 3:3, 2:2, 1:3)

GZIRA - Otvoreno plivalište Gzira. Suci: Bianco (Italija) i Kovacs (Mađarska).

HRVATSKA: Čubranić (7 obrana), Tiozzo 1, Burđelez, Stojanac 1 (0), Omrčen, Bakarić, Mozara 3 (1), Radan 1, Čumbelić, Kolak 1, Tolja, Bezer, Čosić. IZBORNIK: Hrvoje Hrestak

ŠPANJOLSKA: Teclas (5 obrana), Villamayor 1, Gil 1, Ivajlov, Frigola 1, Castro 2 (1), Lopez 1, Ibanez, Perez, De la Cruz, Otero 1, Gomila 1, Garcia.

PETERCI; Hrvatska 1-2, Španjolska 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 9, Španjolska 10. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Frigola (27), Radan (31)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 3-7 (43%), Španjolska 4-8 (50%).


Kakva šteta. Mladi hrvatski vaterpolisti su bili pred pobjedom u derbiju skupine B, ali i cijelog prvog dana nadmetanja na juniorskom Europskom prvenstvu na Malti, ali ne da nisu pobijedili, već nisu uspjeli osvojiti ni bod.

Hrvatska je naime u vrlo tvrdoj utakmici, fizički iznimno aktivnoj i ne može se ne priznati i lijepoj, vodila najvećim dijelom utakmice. Istina, niti jednom s više od pogotka razlike, baš kao i suparnik u samo dva navrata (2:3 i 4:5). Tu minimalnu prednost tijekom svih 32 minute i ističemo upravo stoga što je bilo razvidno kako u ovakvoj utakmici, momčad koja prva "podigne" prednost na 2 pogotka ima izuzetno velike izglede i za konačnu pobjedu.

Ta se prilika pružila baš Hrestakovim juniorima, u zadnjoj četvrtini i to čak dvaput! Prvo kod vodstva 7:6 za Hrvatsku jasno, najstrožu kaznu nije pravilno izveo naš kapetan i najbolji inače igrač, Robert Stojanac. Propuštena prva meč lopta. Druga se ukazala četiri minute prije kraja, tada je već i sreće možda uzmanjkalo. Napad s igrače više, lopta je dobro "išla" oko zonske obrane Španjolske, šutevi (bila su čak dva) su bili neobranjivi za španjolskog vratara, ali se u oba navrata ispriječio okvir gola. Jednom vratnica, drugi put greda.

- Imali smo slabu kontrolu lopte i napada. Žal je veća, još je jači bol jer smo imali pobjedu u rukama. Da smo postigli onaj gol iz peterca, otišli bi na 2 razlike, ali što je tu je sad. Idemo sad malo drukčijim putem, ali na to smo nadam se također spremni - nakon utamice će iz Gzire, hrvatski izbornik Hrvoje Hrestak

Umjesto dvije šanse za odlazak na 8:6, mlada Furija se vratila. Prvo dvije minute prije kraja pogotkom Frigole s igračem više, ali vrlo lijepim šutem s desnog vanjskog (7:7), a onda i pogodak odluke. Točno 40 sekundi prije kraja, u posljednjem španjolskom napadu Gil je, ponovo s igračem više, pogodio hrvatsku mrežu za opravdano veliku radost mladih Španjolaca.

Ovom pobjedom je Španjolska vrlo izvjesno osigurala prvo mjesto u skupini i izravan ulazak u četvrtfinale budući da je teško vjerovati da će preostali suparnici u skupini (Malta i Rumunjska) biti ozbiljna prepreka. U redu, trebala bi i Hrvatska do četvrtfinala, jasno s obvezom igranja utakmice osmine završnice, ali tada u četvrtfinalu čeka ipak vjerojatno i potencijalno teži suparnik. Sljedeću utakmicu na EP, Hrvatska igra u ponedjeljak, u 19.00 sati protiv domaćina Malte.

Linker
02. svibanj 2024 13:26