Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

PROSLAVLJENI HRVATSKI TRENER EKSKLUZIVNO ZA SN: 'RUDIĆ NIJE NAJBOLJI!' On se ne može staviti u kontekst s nekim drugim trenerima među kojima sam i ja!

DRAGAN MATUTINOVIĆ Poznati vaterpolski trener koji je Španjolsku vodio u finalu OI '92., a POŠK odveo do naslova prvaka Europe '99. nije zadovoljan nekim napisima o Ratku Rudiću
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. svibanj 2020. 17:28

Dragan Matutinović jedan je od najvjernijih čitatelja Sportskih novosti, ali i općenito pratitelj svih sportskih sadržaja po svim medijima. Trener s debelim pokrićem koji je svoje vjeojatno najveće trenutke doživio na klupi Španjolske i POŠK-a. S Furijom j bio srebrni na Svjetskom prvenstvu u Perthu 1991. kao i na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. kada je izgubio finale protiv Rudićeve Italije.

S POŠK-om, tada pod sponzorskim imenom Splitska banka, osvojio je 1999. naslov prvaka Europe. S vremena na vrijeme se čujemo, prodiskutiramo o vaterpolu, razmijenimo pokoju informaciju, razmišljanje. Jučer je Matuta nazvao novinara, a referirajući se na posljednje dane i tekstove o Ratku Rudiću. Želio je iznijeti svoj stav na koji dakako kao i svaki pojedinac ima pravo.

- Moram iznijeti neka svoja razmišljanja jer par stvari me zasmetalo - u uvodu će Matuta.

- Prvo, ne postoji najbolji trener i Rudić to nije. No, među najboljima sigurno jest, to da - tvrdi Matutinović i obrazlaže.

- Evo zašto... Po meni se Rudić ne može staviti u kontekst s trenerima koji su vodili klubove i koji su s klubovima osvojili sve. Među takvima sam i ja. Ne može se staviti u isti kontekst. Međutim, Rudić jest najuspješniji u konkurenciji izbornika, dakle trenera reprezentacija. Osim toga i nekadašnji mađarski zbornik Denes Kemeny s tri uzastopna olimpijska zlata (2000., 2004. i 2008.) je jednako tako u konkurenciji, jel' tako.

Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX CROPIX
Dragan Matutinović s vaterpolisticama Hrvatske

Nije dvojbeno, radi se o genijalnom treneru, iako je faktografski točno da i Rudić ima tri uzastopna olimpijska zlata (1984., 1988. i 1992.) plus još jedno s nama, s Hrvatskom (2012.), a i jednu broncu (1996.). No, postoji i još nešto što je Matutinovića nagnalo na poziv novinaru.

- Pogođen sam da u niti jednom članku koji je izlazio posljednjih dana nakon objave vijesti da je Rudić završio s trenerskom karijerom, da Ratko baš niti jednom, ali niti itko od novinara nije spomenuo jednog čovjeka koji je napravio sve od njega. Mislim na Batu Orlića. To je meni nepojmljivo. To je tako loše, to me baš pogodilo jer je taj čovjek stvorio cijeli niz trenera, pa i cijeli tadašnji jugoslavenski vaterpolo. Naročito beogradskih trenera - veli Matuta.

Za površnije pratitelje vaterpola, samo pokoja crtica o Vlahi Orliću kojem su u Beogradu nadjenuli nadimak Bata. Vlaho Orlić je Dubrovčanin rođen u Kotoru 1934., da bi već s 24 godine preselo u Beograd i ondje preminuo 2010. On je tvorac velikog Partizana (6 naslova prvaka Europe, '60-tih i '70-tih godina), bio je i izbornik tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali još više od rezultata, presudan je bio njegov utjecaj na formiranje plejade sjajnih trenera u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Godir poput Ratka Rudića, Nikole Stamenića, Duška Antunovića, Brune Silića, Petra Porobića, Nenada Manojlovića.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

- On ih je sve stvorio. Pa uostalom i Ratko je postao izbornik senorske reprezentacije tako da ga je Orlić ondje postavio. Bez nekog osobitog traga rada ili rezultata u klubu. U konačnici, pa i to prvo Rudićevo natjecanje, Olimpijske igre u Los Angelesu nisu bile kompletne. Ipak je bio bojkot. Nije bilo Sovjetskog Saveza, Mađarske. I onda da Rudić nije spomenuo Batu Orlića niti jednim slovom... To mi je neshvatljivo - drži Matuta.

Bez nakane biti Rudićevim odvjetnikom, tim prije što on to ni ne treba, moramo ipak napomenuti da niti ovaj novinar, pa onda ni drugi istini za volju nismo priupitali Rudića išta za trenerski uzor, učitelja. Želimo reći, da jesmo uvjerenja smo da bi Rudić sigurno spomenuo pokojnog Vlahu Orlića.

- Je, vjerojatno bi, ali mogao ga je i trebao i sam spomenuti. I opet, povratak na rad u klubu. Njega Rudić zapravo ni nema, praktički ništa, a ja sam godinama po klubovima i sve sam osvojio što se dalo i moglo. Istina, on ima više medalja s reprezentacijom i to nije sporno - veli Matuta koji je bio i izbornikom Španjolske, Francuske, Slovačke, Kine... vodio klubove u Hrvatskoj, Španjolskoj. Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Rusiji, te koji je osvajao i današnju Ligu prvaka i nekadašnji Kup kupova, bio prvak Hrvatske i osvajač našeg nacionalnog kupa, prvak Azije itd.

- Evo, ja sam ovo morao javno iznijeti, bez uvrede ikome - iz Splita će Dragan Matutinović.

Linker
23. travanj 2024 21:07