Damir Krajac / CROPIX CROPIX
PREJAK ZALOGAJ

PRVAK EUROPE IPAK PREJAK ZA ŽAPCE Ništa od iznenađenja, Mladost po ključne bodove sada putuje u Hannover

Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. veljača 2020. 23:00

Mladost je izgubila, što ne možemo reći da je baš senzacija jer su za suparnika imali super snažnu i kvalitetnu momčad prvaka Europe, budimpeštanski Ferencvaros, međutim... Žapci su odigrali čak i pomalo iznad očekivanja, zaustavili velikog Denesa Vargu, nije se toliko primijetio ni Vamos, ni Zalanki, perfektno je branio mladi Jurlina kao što je dobro odigrala cijela obrambena linija hrvatskog prvaka. Niti to to nije sve. Ovakav poraz Mladosti je ostvaren nakon što su Zagrepčani pune četiri kontinuirane minute igrale s igračem manje!?!

Naime, nakon Bukićevog gola za smanjenje vodstva gostiju na 5:7, točno pet i pol minuta prije kraja, u plivanju nazad na sredini bazena su se "pomlatiti" Biljaka i Jansik. Mađara baš i nije bilo puno za vidjeti jer ga je Biljaka "upoznavao s dnom zagrebačkog bazena". Suci su međutim Jansika isključili s pravom zamjene, a Biljaku bez prava. To su te 4 minute stalnog igranja s čovjekom manje u bazenu. U vaterpolu je to kraj utakmice.

- Nikako ne mogu razumjeti odluku suca jer se ništa nije vidjelo, tko tu koga udara i dakle obojica su trebali biti jednako kažnjeni, a ne da se uništava utakmica i nas koji smo ionako slabiji od Ferencvarosa još više kažnjava - nakon utakmice će trener Žabaca, Zoran Bajić.

- Inače, ja nisam vidio tu veliku pojedinačnu kvalitetu Ferencvarosa. Moji dečki su sveli jednog ovakvog suparnika na samo 9 golova, s igračem manje, to je za kompliment.

Inače, prvih 8 minuta proteklo je u nevjerojatno "čistoj" igri, oku dopadljivoj, sa samo dvije osobne pogreške (Kunac i Bowen) i puno plivanja. Da, i s vrlo, vrlo dobrim obranama. Fountoulis je prvi zabio i to tek u 7. minuti ! U biti, u cijelosti gledano, obrana Mladosti je u nekim dijelovima odigrala vrlo dobro, pa i odlično. Poglavito s igračem manje budući da mađarska momčad nije uspjela iskoristiti sve četiri takve prilike u prve dvije četvrtine. Možda je ipak veći problem za hrvatsku momčad bio u napadačkoj sterilnosti. Jedan pogodak u 16 minuta, lijep šut Amerikanca Bowena s desnog vanjskog u napadu s igračem više, je ipak puno premalo za ovakav rang natjecanja.U poluvremenu je tako bilo 4:1 za europskog prvaka. Bojazan da se utakmica "zatvara", ali ne misle isto Žapci.

S dva brza gola na početku treće četvrtine (Harkov s igračem više i Miloš), Mladost je smanjila zaostatak na samo gol razlike (3:4). Sada je gost munjevito odgovorio i to preko kanadskog centra Nicolasa Constantina-Bicarija koji je sam zaradio izbačaj na 2 metra (Kunac) i onda poentirao za vodstvo gosta 5:3. Pri tom rezultatu i jedna po nama sumnjiva odluka sudaca. Naime, Ćukov udarac na kraju napada prošao je ispod ruke vratara Vogela, po nama i preko zamišljene gol-crte. Ljudi u bijelom nisu dijelili naše mišljenje. Na ovo se nadovezao trenutak nadahnuća Denesa Varge (parabola s 8 metara) kao i milimetarski precizan šut Martona Vamosa s igračem više i uoči završnih 8 minuta, Ferencvaros je opet imao plus 3.

Pa i opet, ukazao se tračak kakve-takve nade kada je Bukić točno pet i pol minuta prije kraja smanjio na 5:7, a onda... Onda se dogodilo ono što smo opisali u početku izvješća.

Linker
26. travanj 2024 09:56