DAVOR PONGRACIC Cropix
LOREN FATOVIĆ ZA SN

Prvi put nakon šest godina Hrvatsku čeka turnir bez bivšeg kapetana: ‘Da su bliže,otišao bi ih pogledati‘

Veliki udarac za izbornika i Barakude jer spada u red ponajboljih igrača na svijetu na lijevoj strani
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. srpanj 2023. 22:49

Bio je 23. svibnja, jugaši su igrali zadnje kolo Lige prvaka, nadmetanja u skupini. Susret u Brescii koji načelno nije baš o ničemu odlučivao jer i jedni i drugi su već osigurali nastup na završnom turniru u Beogradu. Tada je, na samom začetku utakmice, ozlijeđen kapetan Dubrovčana, Loren Fatović. Nakon susreta je trener Gospara Vjeko Kobešćak iskreno zabrinut promrsio kako sumnja da će imati kapetana na raspolaganju na Final 8 turniru. Prvi, možda manji šok, jer nije se ozljeda činila, onako laički i na daljinu, toliko strašna, teška. Nije to bio neki jak udarac...

Nešto kasnije, kada je pak izbornik Tucak objavljivao prvi, prošireni popis reprezentativaca za pripreme ne samo da Fatovića nije bilo na njemu, već su slijedile i izbornikove riječi.

- Nažalost, u Fukuoku ćemo bez Lorena Fatovića. Njemu slijedi operacija i dugačak oporavak, 2-3 mjeseca.

Prvi put, od 2017. godine kada se Fatović ustalio u reprezentaciji, pa i u udarnih 7, na veliko ćemo natjecanje bez njega. To je velik udarac za izbornika i Barakude jer Fatović spada ne samo u red standardnih reprezentativaca, već ponajboljih igrača na svijetu na lijevoj strani.

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix

Brz kao šilo, udarna snaga naše kontre, ali nije sve samo u njegovoj brzini. Ima još više i u lucidnosti, ima ovaj dečko vica u igri, a minule je sezone odigrao po nama najbolje dosad. Asistent, kreator, redatelj, pravi vođa momčadi. ne bilo koje i kakve, već Juga što uvijek ima osobitu težinu. Lorena smo “uhvatili” jučer u Dubrovniku. Nije da baš odmara.

- Počeo sam baš ovaj tjedan, prije dva dana prvi put nakon operacije plivati u bazenu.

Odlična vijest, ali odgonetnimo sada, o kakvoj se to pobogu ozljedi radilo da vam je “oduzelo” jedno veliko natjecanje kao što je Svjetsko prvenstvo u Fukuoki?

- Odmah nakon Brescie sam pošao za Zagreb na magnetsku rezonancu. Ispostavilo da je puknula tetiva. Kod takve ozljede nema nikakvog drugog oporavka, drukčijeg tretmana nego operacija. Operacija relativno kratka, jednostavna, 40-ak minuta. Nisu me ni uspavali već samo lokalnu anesteziju na ruci i to je to. Operacija je kratka, ali je oporavak dugačak. Treba vremena da sve zacijeli, to je to. Ide malo sporo, ali operacija je prošla najbolje što je mogla i na meni je sada raditi, polako se vraćati, ali do početka sezone bi se trebalo vratiti posve u normalu.

image
NIKOLA VILIC Cropix

Ovo je Lorenu dosad najteža, zapravo ako se ne varamo i prva ozljeda.
- Je, najteža, ali je istina zapravo i prva je od kako sam u seniorima.
Koji nas dan dijeli di početka SP u Fukuoki, pa koliko će biti neobično njima bez vas na lijevoj strani, toliko pretpostavljam da i oni nedostaju vama. Neovisno što ljetne kao i svake pripreme reprezentacije nisu baš za svakoga. Kada govorimo o tjelesnom opterećenju.
- Ma je, nedostaje mi sve to oko reprezentacije i dečki i sve to, ali pomirio sam se već. Radim na svom oporavku, a reprezentacija... Nažalost, na drugom su kraju svijeta pa baš nisam u mogućnosti “skoknuti” do njih, pogledati ih i vratiti se doma. Da su bliže, sigurno bi ih išao bodriti, ovako baš otići u Japan, pogledati 1-2 utakmice i vratiti se... Teško. Jasno, tu kad su bili u Dubrovniku, obišao sam ih, došao pozdraviti ih. Onda sam otišao pogledati i one njihove utakmice u Herceg Novom, na turniru.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Loren je međutim u kontaktu sa suigračima gotovo na svakodnevnoj bazi.
- Čujemo se, dopisujemo stalno. Dok su bili u Americi, pa sad u Japanu. Naravno da sam uz njih cijelo vrijeme. Da će biti teško, to se podrazumijeva jer je tako uvijek na velikim turnirima, ali jaki smo, dobri smo i imam vjere u njih, navijam za njih jasno.
Kako Loren Fatović prognozira Fukuoku 2023.?
- Po meni su Španjolska, Italija, pa i Mađarska u najužem krugu favorita. Međutim, mislim da se stvarno već prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj, pa i u Splitu na Europskom, vidjelo koliko je to sve stvarno izjednačeno. Sve više. U krugu 8 najboljih momčadi je strašno teško svakoga dobiti. Četvrtfinale, ali već i osmina finala će biti iznimno teške. Bili prvi ili drugi u skupini. Težak nam je raspored, ali mislim da smo i mi pokazali kvalitetu, a dečki su pokazali to i na pripremama. Prošle godine smo mi u Mađarskoj, a posebno na EP u Splitu dokazali da možemo igrati sa svakim. Ja sam recimo siguran da će svima biti teško protiv nas. Krug favorita se proširio. Sad se i ti Amerikanci dižu, puno je izjednačenije nego ranije.

Ono što ste sami vidjeli, recimo u Herceg Novom, kako vam se čini posebno u pogledu obrane? Izbornik veli da je tim dijelom igre već sada jako zadovoljan, a obrana je baš bio onaj dio s kojim ste prošle godine došli do polufinala SP i zlata na EP.
- Obrana je uvijek ključ. Uvijek će tako i biti, koliko god to zvučalo kao floskula i svi to treneru ponavljaju, ali tako doista jest. Složio bi se da je obrana već sada na visokoj razini, ali isto tao pripreme su sasvim nešto drugo od SP i stresa koje donose utakmice, pogotovo u nokaut-fazi.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Jedno je kako javnost, gledatelji ili navijači, pa čak i novinari proživljavaju neki dan “velike utakmice”, od jutra kad se probudimo pa do početka, ali kako to izgleda među vama, u momčadi, reprezentaciji? Jedan pogled iznutra. Ima li nervoze, priča li se ili svi zašute...

image
BOZO RADIC Cropix

- Nema neke posebne atmosfere, ali uvijek se ono nešto osjeti. Mislim, da se razumijemo, nije isto kada se spremate za Argentinu ili Mađarsku. OK, to je jasno i da se ne lažemo. Koliko god mi govorili da je svaka utakmica važna, ne možeš se fokusirati jednako za Argentince za koje znaš da ćeš ih dobiti kako god igraš i za Mađare, što je susret koji odlučuje vjerojatno o prvom mjestu u skupini. Da, osjeti se dan-dva prije te neke “velike” utakmice određeni naboj, viša razina nervoze, ali i fokusa. Svi se onda nekako više skupimo, potpuno smo “unutra”. Svakako je međutim da takva neka “velika” utakmica donosi i određenu višu razinu stresa i nervoze.
Ovog će ljeta Loren samo otkriti koja je i kakva je nervoza veća? Kada očekujete utakmicu kao sastavni dio momčadi ili sa strane, u iščekivanju TV prijenosa.

Sve Lorenove medalje

REPREZENTACIJA

Svjetsko prvenstvo:

- zlato (Budimpešta 2017.)

- bronca (Gwangju 2019.)

Europsko prvenstvo:

- zlato (Split 2022.)

- bronca (Barcelona 2018.)

Svjetska liga:

- srebro (Beograd 2019.)

- bronca (Ruza 2017.)

Europa kup:

- zlato (Rijeka 2018.)

- srebro (Zagreb 2019.)

KLUB - sve Jug AO

- Liga prvaka: 2016.

- europski Superkup: 2016.

- prvak Hrvatske: 2016., 2017., 2018., 2019., 2020. i 2022.

- Hrvatski kup: 2015./16., 2016./17., 2017./18., 2018./19. i 2022./23.

- hrvatski Superkup: 2022.

- Jadranska liga: 2016., 2017., 2018., 2023.

Najjači transfer ljetnog prijelaznog roka

Loren Fatović je bespogovorno i najjače ime ljetnog prijelaznog roka u Hrvatskoj, ali i ponajveće u Europi. Kada reprezentativac, pa još kapetan Juga prelazi u izravnog konkurenta, novog prvaka države, to jest baš to. To je bilo iznenađenje jer Loren je Jugovo dijete, neki su možda mislili ostat će u Gružu vječno ili ako ode to može biti jedan Pro Recco recimo, ali ne neki drugi hrvatski klub. Jednostavno, što je kod vas prevagnulo na odlazak u Jadran?

- Prevagnulo je što se nisam uspio dogovoriti s Jugom oko nastavka suradnje, a Jadran je stvarno izrazio veliku želju da dođem i momčad koju su okupili je stvarno... vrlo, vrlo dobra. Dakle, Jadranove ambicije i moja određena želja za promjenom sredine, plus nepronalazak zajedničkog jezika s Jugom. Sve se to nekako spojilo u transfer u Jadran. Možda to netko i nije očekivao, ali to je sport i svaka sezona nosi nešto svoje, nešto novo. Odluku sam promišljeno donio, ne da je “pala” u jedan dan. Uz to, dolazim ipak na poznat teren jer s većinom tih igrača u Jadranu, ja već ionako godinama igram i u reprezentaciji. Nadam se da ćemo se posložiti jako dobro i napraviti velik rezultata.

Dobro, Jadran je stvorio silno moćnu momčad sada, ne znamo je li jača lijeva strana (Bukić i Fatović) ili desna (Harkov i Radović), pa centri (Vrlić i Dužević), a o vanjskoj (Marinić Kragić, Butić...) da ne govorimo.

- Ja sam došao predzadnji, prije Biljake, tako da je i to dignulo moju želju kada sam vidio kakva je ekipa složena. Cijeli projekt mi se svidio, mislim da sam napravio odličan potez i nadam se da će se takvim i pokazati. No, trebat će jasno ipak i malo vremena da se dođe na svoje mjesto, da se uigramo, posložimo - veli novi jadranaš, Loren Fatović. (dba)

Linker
26. travanj 2024 08:02