TOM DUBRAVEC/CROPIX
SLIJEDI ZAMRZAVANJE?

Regionalnom natjecanju prijeti gašenje! Klubovi su već pod ogromnim pritiskom, a ono najgore tek dolazi

Nakon 12 sezona, baš bi trinaesta, simbolično, mogla biti nesretna za opstojnost lige.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. lipanj 2020. 15:41

Za manje od mjesec dobit ćemo pobjednika ove sezone vaterpolske Regionalne lige. U Dubrovniku će se naime, 11. i 12. srpnja odigrati završni turnir ili Final Four na kojem će se prvog dana u polufinalu sastati Jug AO - Jadran Split, odnosno Mladost - Jadran HN. Drugi dan donosi dakako sučeljavanje pobjednika prethodnog dana, te slijedi "krunidba novog vaterpolskog kralja Jadrana".

Spuštanje zastora na 12. sezonu nadmetanja koje je počelo pod imenom Jadranska liga, pa nosilo sponzorsko ime Triglav, da bi zadnjih godinu-dvije bila "samo" Regionalna. No, hoće li biti i u kojem obliku i 13. sezone, hoće li ona baš sukladno rednom broju koji će nositi biti "nesretna" u pogledu odigravanja, to su već u ovom trenutku otvorena pitanja. Međutim i legitimna za postaviti.
"Osluškujući" malo bilo klubova u Hrvatskoj, ali jednako i u susjedstvu, nekako se čini da lagano kopne šanse za igranjem Regionalne vaterpolske lige u sezoni 2020./21. Barem ne na onakav način na koji smo naviknuli minulih 12 godina, dugačko ligaško nadmetanje, pa čak i s dvije jakosne kategorije ili regionalnim ligama A1 i A2. Puno je više glasova, zasad polutiho još, ne odveć glasno, ali ipak jasno kako ne bi bilo loše za jednu se samo godinu "povući" u svoje nacionalne lige. "Zamrznuti" Regionalnu na godinu dana.

Nije razlog premišljanja sumnja u svrhovitost nadmetanja, u kvalitetu ili bilo kakav otpor. Razlozi su puno pragmatičnije naravi, te se u biti najviše vrte oko pojma - novac. Nažalost, manjak novca.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Klubovi i u Hrvatskoj, a još gore je stanje u Srbiji, Crnoj Gori trenutačno žive teške trenutke s tim da prava novčana kriza bojimo se tek dolazi. Istina da vaterpolo nikada i nije bio sport u kojem se plivalo u kunama ili eurima, ali su i one malobrojne kune postale još ugroženija "vrsta", euri isparavaju. Pandemija koronavirusa je učinila svoje. Klubovi su prinudno morali smanjiti proračune, malobrojni sponzori su ili odustali ili smanjili prinose, a budući da i praktički svi klubovi ovise o proračunima lokalne samouprave koja također "reže" svoje proračune, te će tu osobit udarac bojimo se pretrpjeti sport.

U takvim okolnostima klubovima će popriličan trošak činiti putovanja od recimo Rijeke do Šapca, iz Kragujevca do Dubrovnika, od Kranja pa do Kotora ili pak iz Zagreba do Niša, te da ne nabrajamo dalje.

- Još ništa ne bih želio prejudicirati. Nije realno. Niti je išta odlučeno, niti razmatrano, a mislim da ionako prije konca kolovoza, početka rujna i nećemo imati kompletnu sliku - sve je po ovom pitanju mogao zasad reći Milivoj Bebić, povjerenik za natjecanje Regionalne lige.

Kao već sad očigledna nestašica novca iskazuje se i dodatan problem. Pitanje je hoće li svi klubovi čak imati i igrače, seniorske igrače za novu sezonu. Konačno, nadvija se i još jedan problem nad regionalnim nadmetanjem u bilo kojem sportu, pa tako i u vaterpolu. Što ako dođe ujesen, zimu do drugog vala koronavirusa, s različitim pojavnostima u svakoj od država što kao posljedicu može imati iznova i zatvaranje granica?

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza, ali ujedno i predsjednik Regionalne vaterpolske lige ponudio je diplomatski odgovor.

- Mi smo se na Upravnom odboru HVS-a nedavno neslužbeno dotaknuli i ove teme, ali želimo čuti stavove klubova iz Srbije. Znamo da crnogorski klubovi žele ligu, nismo ni mi decidirano protiv, ali valja sagledati sve aspekte prije donošenja konačne odluke. Tijekom Final Foura Regionalne lige u Dubrovniku ćemo sigurno raspravljati i o sljedećoj sezoni - rekao je Bukić.

Ono što će također, po nama, valjati imati na umu je i vrlo zgusnut raspored natjecanja sljedeće sezone. Naime, planirana su jasno i nadmetanja u Ligi prvaka i Eurokupu (klubovi), ali i nadmetanja reprezentacija (Svjetska liga). Ne zaboravimo da veljača 2021. donosi u Rotterdamu predolimpijski kvalifikacijski turnir, a u ljeto Olimpijske igre u Tokiju za koje jasno treba reprezentacijama ostaviti dostatno vremena za odgovarajuće pripreme. U kombinaciji financijske oseke u svim klubovima i prijetećeg drugog vala koronavirusa, dosta je razumno razmišljati o uvjetno rečeno "zamrzavanju" Regionalne lige na jednu sezonu. Barem u obliku kakav je bio dosad.

Opcije RVL-a za sezonu 2020./21.

U promišljanjima mogućih scenarija natjecanja Regionalne vaterpolske lige za sljedeću sezonu, 2020./21. nameću se četiri opcije:


1. Odigravanje kompletne RVL onakve kakva se igrala dosad.
2. Odigravanje skraćene RVL ili jednokružnog natjecanja, čime bi se smanjio broj putovanja, time i troškova, ali i dobilo malo više vremenskog prostora u sezoni koja će biti bogata natjecanjima.
3. Odigravanje nacionalnih liga nakon kojih bi najboljih 1-2 sastava iz svake države igralo jedan ili dva turnira za pobjednika RVL, a time bi se sačuvao kontinuitet natjecanja.
4. Potpuno zamrzavanje RVL na jednu sezonu.

Linker
07. svibanj 2024 10:44