Husain Al-Musallam, predsjednik World Aquaticsa

 SYDNEY LOW/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Sydney Low/zuma Press/profimedia
NAGLA PROMJENA

Revolucija u vaterpolu: Svjetska federacija usred sezone uvodi pravilo testirano u Zagrebu

Neće biti više remija na svjetskim natjecanjima, a proces naturalizacije bitno je otežan
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. ožujak 2023. 12:32

Tijekom zagrebačkog kvalifikacijskog turnira Svjetskog kupa pisali smo o toj vjerojatnosti, a sada je i službena. Međunarodna organizacija vodenih sportova (World Aquatics ili WA) usvojila je izmjene dviju propozicija vaterpolske igre.

Jedna se tiče naturalizacije i apsolutno je za pozdraviti. Dosad je naime sportašica/sportaš koji je u vaterpolu poželio promijeniti sportsko državljanstvo i zaigrati za drugu reprezentaciju, morao pauzirati godinu dana odnosno 12 mjeseci nije smio igrati za niti jednu nacionalnu vrstu i pritom godinu dana živjeti u državi čije sportsko državljanstvo uzima. Sada je taj rok produžen na tri godine pauziranja igranja za "staru" reprezentaciju i tri godine neprekinutog življenja u državi za koju želi nastupati. Iznimka glede dužine prebivališta može postojati samo ukoliko sportaš/sportašica dokaže svoje nacionalno podrijetlo s državom "nove reprezentacije". Primjerice, ako bi neka američka vaterpolistica, ali hrvatskog podrijetla ili nacionalnosti poželjela igrati za Hrvatsku, ona zbog svoje nacionalnosti ne bi morala 3 godine stalno živjeti u Hrvatskoj. No dakako, ostaje odredba o tri godine pauziranja u igranju za nacionalnu vrstu.

Druga promjena je ukidanje remija na natjecanjima u ovlasti World Aquaticsa, a to su olimpijske igre, svjetska prvenstva, kvalifikacije za OI i SP, te svjetski kupovi. U slučaju neodlučenog ishoda nakon četiri četvrtine, prišlo bi se izvođenju peteraca do pobjede. U tom je slučaju i bodovanje malo drukčije, ali onakvo kako je u nekadašnjoj Svjetskoj ligi odnosno danas Svjetskom kupu. Za "klasičnu" pobjedu 3 boda, za pobjedu petercima 2 boda, ali tada i poraženi petercima osvaja 1 bod. Dosad, osim što je remi bio dopušten, za pobjedu bi se dodjeljivala 2 boda. Promjene stupaju na snagu trenutačno.

Obje promjene imaju smisla, ali načelno postoji velika mana o kojoj administrativci koji vode ovaj sport uopće ne razmišljaju. Promjene propozicija natjecanja se inače NE RADE usred sezone, a onda još i u predolimpijskoj godini. Takva vrsta "inovacija" je nažalost karakteristično svojstvena vaterpolu.

Linker
16. travanj 2024 00:03