Darko Brguljan

 DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
BORBA ZA OSMINU FINALA

Riječani imaju meč-loptu na sjeveru Njemačke, prijete im čak petorica Hrvata: ‘Sad su najopasniji‘

Primorje EB protiv Waspo 98 Hannovera ima priliku izboriti ulazak među 16 u vaterpolskom Eurokupu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. studeni 2023. 10:28

Prije desetak dana, uoči dolaska Šapca na Kantridu, Petar Muslim, sportski direktor vaterpolista Primorja EB, naveo je kako je skupina C Eurokupa u kojoj se nalaze primorjaši, izrazito izjednačena. U njoj svi dobivaju utakmice doma, te će po Muslimu biti možda dovoljna i jedna gostujuća pobjeda za plasman dalje. U tom je kontekstu Muslim tada izjavio.

- Zato bi se nakon, nadam se, pobjede nad Šapcem, nama otvarala mogućnost za prvu svojevrsnu meč loptu u Hannoveru.

Koji dan nakon te izjave, Šabac je pao u Rijeci, Primorje EB je glatko slavilo 15:10. I sada slijedi, meč-lopta na sjeveru Njemačke. Ne tvrdimo da je to baš “ziher”, ali imajući u vidu kvalitetu i agilnost Riječana s jedne strane, a s druge strane veliku ovisnost Waspo 98 Hannovera isključivo od svojih hrvatskih igrača...

- Utakmica u Hannoveru ima dodatan rezultatski značaj za nas jer ako mi pobijedimo u Njemačkoj, a Šabac izgubi u Mađarskoj, ulazimo u osminu finala Eurokupa - zbori Darko Brguljan, primorjaški Crnogorac, ujedno igrač koji savršeno dobro poznaje Waspo 98 Hannover.

U Rijeci nije bilo Luke Lozine

Uostalom, Muslim i Brguljan su zajedno prije nepune dvije godine došli iz najveće njemačke u najveću hrvatsku luku. Iz Hannovera u Rijeku.

- Svjesni smo što znači ta utakmica, ali opet s druge strane ne bi volio stvaranje nekog pretjeranog pritiska, da se nešto pod svaku cijenu mora. Jedino što se mora je odigrati na visokoj razini, sa 100% svojih mogućnosti, ali to je ono što i kako igramo cijele sezone.

Primorje EB i Waspo 98 Hannover su se već susreli jednom ove sezone. Na Kantridi je prije malo više od mjesec dana slavio naš predstavnik. Glatko, 13:9

- U Rijeci je Hannover odigrao dvije četvrtine dobro, poslije smo ih našim ritmom pobijedili. Falio im je tada ipak njihov ponajbolji igrač, Luka Lozina. Sad će biti puno jači. Osim što imaju Lozinu, igraju doma, oni su naglašeno domaćinska momčad. Prije desetak dana su vodili protiv Šapca 7:0. Tako da ako se njih podcijeni, suparnik može teško nastradati. Mi smo svi u momčadi svjesni toga. Idemo tamo pružiti najbolje od sebe, a sad hoće li to biti za tri boda... Mislim da smo mi čak neka europska očekivanja i nadmašili, ali kad nam se već nudi šansa proći kroz skupinu u kojoj su sve tri momčadi od nas i skuplje i iskusnije, zašto ne. Nudi nam se mogućnost ostaviti iza nas Hannover i Šabac koji su recimo klubovi koji imaju dvostruko veći proračun od nas, puno više reprezentativaca, iskustva. Bilo bi baš lijepo da jedna momčad s 10-ak mladića koji su iz ovog baš grada, iz klupskog podmlatka, u tomu uspije.

Darku Brguljanu je dakako njemački suparnik vrlo dobro poznat, do detalja. Uostalom, šest punih godina je ondje proveo.

- Kada sam došao u Rijeku, Primorje je praktički bilo u drugoj ligi, a Hannover je igrao Ligu prvaka. Zato nisam očekivao da ćemo se tako brzo susresti, ali jasno da mi je drago. Zato jer mislim da je cijeli klub, cijelo Primorje, pa onda valjda i ja osobno, podignuli ovaj klub. Priča se o Europi, priča se lijepo i pozitivno, o ovim momcima i momčadi cijeloj. Osjeća se to i dolaskom navijača. Drago mi je da ćemo se onda ovako brzo sresti s jednim Hannoverom, pa sam donekle time i neki svoj motiv dolaska u Rijeku ispunio. Motiv u smislu europskog iskoraka. Kada pogledate da smo mi u godinu dana od druge lige došli do šanse da jednog Hannovera i Šapca ostavimo iza nas, a da smo eliminirali već Radnički iz Kragujevca i Oradeu ili da smo protiv Juga igrali na 1 bod... To su veliki koraci učinjeni u samo godinu dana.

"Dobili su packe od trenera"

Temeljna odlika Waspo 98 Hannovera, tu nema nepoznanica, je hrvatska osovina. Čak je petorica Hrvata ondje: Marko Macan, Andrija Bašić, Luka Lozina, Hrvoje Benić i Nikola Milardović. Najbolji igrači i strijelci. Postižu uvijek 70-80% golova cijele momčadi, a ponekad i sve. Hrvati pokrivaju sve pozicije, od centra preko braniča, vanjskih.

- Ma cijelu momčad mi moramo krajnje ozbiljno shvatiti. Poznajući ih, vjerujem da su nakon poraza od nas i od BVSC-a dobili i neke “packe” od trenera, te su sada najopasniji - zaključuje Darko Brguljan.

Linker
06. svibanj 2024 07:06