Rusija neće moći nastupiti na vaterpolskom EP u Splitu

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
PLJUŠTE NOVE KAZNE

Rusi i Ruskinje ne smiju u Split na EP, hrvatska inicijativa za izbjeglice iz Ukrajine dobila punu podršku

LEN je izbacio sportaše iz Rusije i Bjelorusije iz svih natjecanja, pa tako i s EP-a u Splitu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. ožujak 2022. 14:24

Nakon vrlo slične odluke FINA, Međunarodne organizacije vodenih sportova (plivanje, vaterpolo, umjetičko plivanje, skokovi u vodu i daljinsko plivanje), bilo je za očekivati i istovjetnu odluku na europskoj razini. Kontinetalna organizacija vodenih sportova LEN, izbacila je ili zabranila do daljnjeg nastup na svim LEN-inim natjecanjima (mitinzi, utrke, utakmice, natjecanja klubova i reprezentacija...) sportašima i sportašicama iz Rusije i Bjelorusije. Kako u pojedinačnim, tako i u ekipnikm disciplinama odnosno sportovima. Odluka je stupila na snagu odmah. Vjerojatno ne treba više ni napominjati što je tomu uzrok.

Konkretno, to nadalje znači da na vaterpolskom EP u Splitu ove godine (27. kolovoza do 10. rujna) neće biti kako muške, tako ni ženske reprezentacije Rusije. Za razliku od muškaraca, ruski ženski vaterpolo je jedan od najboljih u Europi, te su one na svakom natjecanju kandidatkinje za vrlo visok plasman odnosno medalju. Tko će umjesto Rusije u muškom i ženskom dijelu turnira u Splitu dobiti sada pravo nastupa, ostaje na odluci LEN. To ne bi trebao biti problem jer su najvećim dijelom kvalifikacije za EP u Splitu okončane (preostao je još jedan turnir muškaraca), ali se temeljem kombinacije plasmana sa zadnjeg EP u Budimpešti 2020. i sadašnjih kvalifikacija, lako da odrediti još po jedna reprezentacija.

U odluci Ureda LEN je zanimljiv i dio koji se odnosi na humanitarnu inijativu koja dolazi iz naše zemlje, odnosno dva hrvatska saveza vodenih sportova plus Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, a glede smještaja dijela ukrajinskih sportaša i njihovoih obitelji u hrvatske gradove kao izbjeglice. Odluku Ureda LEN objavljujemo u cijelosti:

"LEN oštro osuđuje postupke ruske vlade koju podržava Bjelorusija u njezinoj invaziji na Ukrajinu. Ovaj čin rata razbio je živote ukrajinskih građana i potpuno je protivan duhu sporta. Ured LEN (LEN Bureau) se sastao jučer i odlučio do daljnjega ne pozivati ruske i bjeloruske sportaše i dužnosnike na LEN natjecanja kao odgovor na invaziju ruskih snaga na Ukrajinu. To je u skladu s preporukama Međunarodnog olimpijskog odbora i ima za cilj prevladati praktične uvjete vezane uz odluke pojedinih država, kao i za zaštitu zdravlja, sigurnost i dobrobit svih sportaša. Europska organizacija vodenih sportova (LEN) je opredijeljena za nastavak rada s FINA-om, Svjetskom organizacijom vodenih sportova, a za provedbu svojih stavova i nadu u bolju budućnost.Nadalje, LEN će podržati konkretnu humanitarnu inicijativu Hrvatskog saveza umjetničkog plivanja (bivše sinkronizirano plivanje)) i Hrvatskog saveza skokova u vodu, koje će u Hrvatskoj ugostiti ukrajinske sportaše i članove njihovih obitelji, kao izbjeglice. Ovaj projekt, kojeg podržava FINA, omogućit će sportašima nastavak treniranja i predstavljanje Ukrajine na međunarodnim natjecanjima. Ovu inicijativu podržava Ministarstvo sporta i turizma Republike Hrvatske, a domaćini će biti Zagreb, Zadar, Rijeka i drugi hrvatski gradovi.

Ujedno, do daljnjega niti jedno se natjecanje u organizaciji LEN neće organizirati i održati na teritoriju Rusije i Bjelorusije."

Linker
19. travanj 2024 07:12