ALEXEY FILIPPOV Sputnik Via Afp
VATERPOLO

Ruski vaterpolisti i vaterpolistice ostali bez EP u Splitu! Ne smiju koristiti niti ime nacionalnog OI-a

FINA je donijela je odluku o otkazivanju juniorskog Svjetskog prvenstva u plivanju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. ožujak 2022. 08:24

Nije baš ni bilo puno dvojbi nakon izbijanja rata u Ukrajini, te nedavne preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora i o sportskim sankcijama Rusiji i Bjelorusiji, no... Međunarodna organizacija vodenih sportova (FINA), na sjednici svojeg izvršnog tijela zvanog Ured FINA, donijela je odluku o otkazivanju juniorskog Svjetskog prvenstva u plivanju koje se od 23. do 28. kolovoza trebalo održati u ruskom gradu Kazanju.

Nadalje, FINA je donijela odluku da do daljnjega na svim natjecanjima, utrka ili utakmicama, sportašice i sportaši, te reprezentacije iz Rusije i Bjelorusije ne smiju nastupati pod imenom svojih država, zastava, bez intoniranja himni, već samo kao "neutralni sportaši i momčadi/ekipe". Zasad još sam nije znano, kada se primjerice radi o reprezentacijama, pod kojim ili kakvim imenom.

Naime, ne smiju koristiti niti ime svojeg nacionalnog olimpijskog odbora, niti nacionalnog sportskog saveza budući da ono također nosi pridjev "ruski", a u grbovima tih saveza su elementi ruske zastave. Sljedećeg utorka se u Sankt Petersburgu trebala odigrati utakmica vaterpolske Svjetske lige između Rusije i Grčke, u istoj skupini u kojoj je Hrvatska. Ova se utakmica sasvim sigurno neće odigrati u Rusiji, a hoće li igdje, upitno je. Posebno i stoga što Rusi sada ne mogu putovati zrakoplovom nigdje po Europi, osim u Beograd zrakoplovom srpskog prijevoznika jer ruski zbog zatvorenog zračnog prostora EU ne mogu ni dospjeti do Srbije.

Ujedno, već je sada izvjesno da je Rusija otpala i sa seniorskog Europskog vaterpolskog prvenstva u Splitu krajem kolovoza i početkom rujna ove godine. Rusija je u Spaladium Areni trebala nastupati s obje vrste, muškom i ženskom koja bi bila favoritom za jednu od medalja.

Linker
26. travanj 2024 07:12