Damir Vincek

 DAMIR KRAJAC Cropix
ZVIJEZDE NISU USPJELE

Smjena u Zagrebu, legenda kluba doživjela težak poraz i dobila otkaz, Srbin novi trener momčadi

Nekoliko dana uoči dolaska Pro Recca u Zagreb, Žapci su ostali bez trenera Vinceka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. listopad 2024. 16:13

Damir Vincek nije više trenerom Mladosti. Nakon manje od godinu dana provedene na klupi Žabaca i samo mjesec dana u novoj sezoni, klupska uprava je zahvalila dosadašnjem treneru prve momčadi. Trenutak koji je apsolutno prevagnuo bio je težak prošlosubotnji poraz u Premier ligi u Kragujevcu, od Radničkog čak 17:12. Dva dana ranije su izgubili i u Mađarskoj, u 1. kolu Eurokupa od ipak prosječnog sastava Szolnoka, petercima 18:7.

Iskreno, vijest nije iznenadna, samim time niti iznenađujuća. Kako igre, tako ni posljedično tomu rezultati kao zrcalo same igre, nisu išli u prilog sad već bivšem treneru.

No, uz Savu već imaju i novog stratega, što je manje-više riješena stvar. Od petka bi, nakon utakmice protiv Pro Recca u Eurokupu, za kormilom trebao biti postavljen Igor Milanović. Čovjek koji je jednom davno, u trijumfalnim godinama Mladosti nosio kapicu ovog kluba, točnije zadnje dvije sezone u bivšoj državi, od 1989. do 1991., te je sudjelovao u jednom mladostaškom osvajanju naslova prvaka Europe. Igor Milanović je nakon briljantne igračke karijere u kojoj je osvojio dva olimpijska, dva svjetska i jedno europsko zlato, nastavio sjajan put i kao trener. Tako je osvajao Ligu prvaka 2011. s Partizanom, pa 2015. s Pro Reccom; zatim dvostruke nacionalne krune s Novim Beogradom 2022. i Olympiacosom 2023. Od 2006. Igor Milanović je i član Kuće slavnih vodenih sportova u Fort Lauderdaleu, na Floridi.

- Ostajem najmanje do kraja sezone. Uvjeti u Mladosti su odlični, lako sam se dogovorio za dolazak. Vjerujem u momčad i Mladost se vrlo brzo može podignuti - izjavio je Igor Milanović u utorak za srpske medije. Prema našim spoznajama, Igor Millanović bi se u Zagrebu trebao pojaviti već u četvrtak navečer na utakmici Mladost - Pro Recco, ali na tribinama. Momčad će taj susret voditi Hrvoje Hrestak, dosadašnji pomoćnik smijenjenog Vinceka.

Glede smijenjenog trenera, ove je sezone, od 13. rujna kada su mladostaši otvorili natjecateljsku godinu 2024./25. s kragujevačkim turnirom kvalifikacija za Ligu prvaka, Žapci odigrali ukupno 11 utakmica od kojih su izgubili čak 5. Od onih 6 pobjeda, ako ćemo iskreno, četiri su bile protiv sasvim nedoraslih suparnika na kvalifikacijskom turniru Eurokupa u Zagrebu (grčki Apollon Smyrni, turska ENKA, Cattaro iz Kotora i španjolski Sant Andreu). U Premier ligi su dobili doma Crvenu zvezdu koja također nije baš oličenje kvalitete. Preostala jedna pobjeda bila je nad već malčice ozbiljnijim suparnikom, grčkim doprvakom Vouliagmenijem u kvalifikacijama Lige prvaka.

To je jednostavno premršav učinak za ljetos okupljenu plejadu zvijezda, za silan trud i nemalen novac u konačnici za koji su uz Savu vraćeni olimpijski reprezentativci klase Josipa Vrlića, Luke Bukića, Konstantina Harkova, Matiasa Biljake, Ante Vukičevića, Franka Lazića, a da ne nabrajamo onda još i iskusne i vrsne igrače poput Ivana Marcelića, Ivana Buljubašića, Andrije Bašića i Mislava Vrlića.

Istodobno su mladostaši izgubili od klubova svojeg ranga ili čak i mrvicu ispod njega, ali još uvijek velikih momčadi (Radnički dvaput, te Jadran Herceg Novi, BVSC i Szolnok). Koliko god rezultat bio u sportu egzaktno mjerilo nečije kvalitete, rada, truda, postoji i još nešto što nije valjalo u momčadi Mladosti u ovih prvih mjesec dana. Igra! Nje skoro pa nije bilo. Momčad nije rasla. Ne trebaju i ne mogu pobjeđivati svaku, ali može se očekivati da s odmakom vremena igraju sve bolje. To se nije događalo. Priman je enormno velik broj golova. Od BVSC-a 14, od Szolnoka 13 prije peteraca, od Radničkog 17... Bilo je samo je pitanje trenutka kada će trener "pasti".

Ipak, valja zapisati tu i još nešto. Kako ne bi ostalo nezabilježeno, te kako danas-sutra, neki budući kroničari iščitavanjem zbivanja u Mladosti u ranu jesen 2024. ne bi dobili kriv dojam. Onaj po kojem je sada smijenjeni trener isključivi krivac. Nije baš tako jer ima tu dosta i do uprave, a to možemo i činjenično elaborirati.

Kada je koncem studenog 2023. Damir Vincek izabran za trenera Mladosti, nakon razlaza s dotadašnjim strategom Zoranom Bajićem, to se činilo logičnim potezom. Uistinu jest, ali to su bila i druga vremena, okolnosti i sasvim drukčija momčad. Sastav od koje se nije očekivalo baš ništa! Eventualno ako mogu osvojiti treće mjesto u državi, ali ni za to nisu bili dovoljno kvalitetni. No, onda je došlo ljeto 2024. i u doslovno tjedan dana se sve preokrenulo.

Grad je "pružio ruku" Mladosti, angažirali su se ljudi u i oko tog kluba, te je uz Savu stvorena zaista, nismo bezrazložno tepali, mega-momčad. Vratilo se 10 izvanrednih pojedinaca, svjetskih klasa, aktualnih i bivših reprezentativaca. Odreda još k tomu i sve bivši mladostaši. Stvorena je uvjerljivo najjača momčad u Hrvatskoj i klub koji je "ganjao" Ligu prvaka. Išlo se dotle da je čak Primorje EB ustupilo svoje mjesto u kvalifikacijama Lige prvaka Zagrepčanima. Doduše, i to sasvim logično jer Riječani nisu kasnije mogli ući ni u Eurokup. Dakle, stvoren je jedan u europskim razmjerima respektabilan sastav, ali... trener je i dalje ostao isti.

Kako nas se ne bi krivo shvatilo, Damir Vincek je veliki radnik koji zna vaterpolo, uz to je i igračka legenda ovog kluba. Međutim, u trenerskoj karijeri koja traje od 1996. samo je dvije godine vodio prvu, seniorsku momčad nekog kluba (Medveščak, 2011. - 2013.). Drugim riječima, to bi vjerojatno i sam priznao danas, nedostaje mu iskustva rada u vođenju prve momčadi i autoriteta koji je posebno nužan u vođenju ovakvog sastava, igrača s izraženim osobnostima, uspjesima iza sebe... Pa, nije to baš jednostavno i ne može to baš svatko.

E pa vidite, sve su to znali i čelnici kluba, Uprava Mladosti u ljeto 2024. i... nisu učinili ništa. Pohvalno je i lijepo imati povjerenja u "svoje ljude i njima dati priliku", ali valja isto tako i biti racionalan, poglavito u igri velikih uloga. A ova Mladost jest velik ulog, stvorena za velike igre, a ne za eksperimente.

Zato jest, posrtanja na početku sezone idu na dušu sad već bivšem treneru, pa onda i igračima u konačnici, ali velik dio odgovornosti je i na Upravi kluba. Ovo je i njihov poraz, ma koliko im se možda ove riječi ne sviđale.

Linker
15. listopad 2024 16:13