Ivica Tucak

 Damir Krajač/Cropix
TEK POČINJE ONO PRAVO

Snažnim gardom i čvrstim stavom na Mađare: ‘Ako ne zauzmemo čvrst stav, bilo tko od njih će nas kazniti‘

U srijedu u zoru (5.00, HTV 2 i Arena 1) slijedi poslastica i derbi naše skupine u Fukuoki
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. srpanj 2023. 15:10

Sad više nema zafrkancije. Za Barakude na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki. Doduše, bili su naši reprezentativci vrlo ozbiljni i protiv Argentine samo što suparnik nije bio baš jako “ozbiljan”. No dobro, to smo apsolvirali, tu temu. U srijedu nam predstoji u domovini vrlo rano buđenje. Čak i prije zore jer tog će dana sunce u Hrvatskoj izaći u 5.24. Za srijedu, u Japanu, zemlji izlazećeg sunca se toplo nadamo kada bi sunce zašlo tog dana, ali Mađarima. Jedan onako, lagani “mrak na oči”. Idealan scenarij za derbi 2. kola C skupine, jasno iz hrvatske perspektive, a čije druge.

Sad tek počinje ono pravo

Utakmica pred nama je ona koja je u fokusu razmišljanja izbornika Tucka i stožera mu, pa onda jasno i igrača još od ždrijeba skupina od ovogodišnjeg travnja kada je u Ateni obavljen ždrijeb skupina SP u Fukuoki. Kad su podno Akropole, u skupinu Fukuoke smješteni zajedno prvak i doprvak Europe, Hrvatska i Mađarska. Utakmica koja vrlo vjerojatno izravno odlučuje o pobjedniku C skupine i onome koji ide izravno u četvrtfinale. Nije samo u pitanju četvrtzavršnica kao glavna nagrada prvog tjedna, već izbjegavanje drugog mjesta (kao i trećeg, dakako) koje pruža obvezu igranja osmine finala, ali onda odmah i vrlo jakog suparnika. Nekog iz skupine D s kojom se naša skupina “križa”, a ondje su Španjolska, Srbija, Crna Gora. Jasno da bi bilo zgodno to preskočiti. Ako se nas pita.

image
NEJA MARKICEVIC Cropix

Izbornik Ivica Tucak nije krio još ni na početku priprema reprezentacije prije mjesec dana, kako je cijeli pripremni ciklus za Fukuoku dakako u solidnoj mjeri stvaran kako bi upravo već u 2. kolu bili na maksimalnom broju “obrtaja”. Tako jasno da ova utakmica neće odrediti put ni nama, ni Mađarima. Sigurno da pobjeda u njoj ne jamči medalju, niti poraz gura podalje od postolja, ali... Ma, ne trebamo pojašnjavati ulog koji je u igri.

- Sad tek počinje ono pravo. “Pravi” turnir - u startu će šef našeg stručnog stožera, Ivica Tucak.

- Utakmica s finalistom lanjskog Europskog prvenstva u Splitu, odnosno doprvakom, mislim da govori dostatno samo po sebi. Mi smo se jasno pripremali za cijeli turnir ovdje, mentalno i fizički i taktički. Tjelesno smo mislim pripravni. Ja sam momcima prije utakmice s Argentinom, prije početka cijelog turnira, rekao - “Kad napraviš sve, onda se možeš nadati dobrom rezultatu”. Ja mislim da smo napravili sve. Možemo se nadati. Sad, hoćemo li uspjeti ili ne, Bože moj, ovisi o “milijun” faktora. U nedjelju smo recimo zajedno gledali finale Wimbledona. Vidjeli ste, tu je jedna lopta možda odlučujuća. Đoković je imao loptu za otići na 2-0, nije i onda izgubiš meč. To je sport! Ali, mislim da mi izgledamo dobro, radili smo kvalitetno, a ono što je meni najdraže je da su dečki između sebe baš prijatelji. Atmosfera je baš ono, top!

image

Ivan Krapić, Ivica Tucak, Marko Bijač

NEJA MARKICEVIC Cropix

Koncepcijske promjene

Ukoliko je atmosfera top u što ne sumnjamo, onda igra mora biti bestrzajni dalekometni top. Protiv Mađara valja odigrati negdje na razini finala EP u Splitu prošlogodišnjeg rujna. Ne baš kao proljetos u Zagrebu kada su nas Mađari u kvalifikacijama Svjetskog kupa svladali, 13:10.

- Obrambenu agresivnost ćemo morati dignuti na maksimum. Na maksimum - ponavljajući dodatno naglašava iz Fukuoke Tucak.

- Zato jer je mađarska pojedinačna kvaliteta takva da će svaku našu pasivnost, dekoncentraciju kažnjavati. Dakle, obrana mora biti na maksimumu pokretljivosti, agresivnosti. Pokazat ću neke detalje iz utakmice, pa čak i ove s Argentinom, koje nisu bile dobre. Moramo zauzeti pobjednički, odlučan, čvrst stav. Prvenstveno u obrani. Ponavljam, oni imaju toliko individualaca da ako ne zauzmete stav, bilo tko od njih će vas kazniti.

image
NEJA MARKICEVIC Cropix

Opet se referiramo na Split i finale EP. Igra u kojoj se ne valja odvajati od suparnika pa čak ni dok ne ode u svlačionicu.

- Ja već znam što će oni napraviti, da će nas pokušati poremetiti s igrom duplog centra. Zato ću i koncepcijski nešto promijeniti momčad za srijedu. Znam da će dakle ulaziti s drugim centrom i “uvlačiti” naše igrače. “Gađat” će na Harkova, na Bukića, “gađat” će nam i centre. To znam. Nadam se da ćemo adekvatno odgovoriti na to, ali ono što stalno igračima ponavljam, pa tako i sada vama... Stav, stav! Obrambeni stav mora biti jak, nadmen. Na svaki njihov pokušaj ulaska, proplivavanja.

Samo za kraj...

- Ništa, idemo sada, idemo dalje. Idemo sa željom, kao i uvijek, hrvatski vaterpolo nikad nije odustao od želje imati najviše ambicije, tako je i ovaj put. Dokle će nas to odvesti, to ćemo vidjeti - zaključio je izbornik Tucak.

U zoru na Mađare! Pa, iščitavajući neke povijesne knjige, slično je napravio i ban Jelačić 1948. U zoru na Mađare.

Omjer Hrvatska - Mađarska

Sjeverni susjedi nam spadaju u jedne od rijetkih izrazito neugodnih suparnika, reprezentacija s kojima smo statistički gledano u minusu u pogledu broja utakmica i rezultata u njima.

Ukupan omjer

72 20 6 46 639:747

Omjer na SP-ima

8 4 1 3 68:69

Sve utakmice Hrvatske i Mađarske na SP-ima

Perth 1998. - 1. kolo: 8:9

Barcelona 2003. - 1. kolo: 9:9

Montreal 2005. - 3. kolo: 4:10

Melbourne 2007. - finale: 9:8 (produžetak)

Šangaj 2011. - za broncu: 12:11

Barcelona 2013. - polufinale: 10:11

Budimpešta 2017. - finale: 8:6

Gwangju 2019. - za broncu: 10:7

Utakmice sa šesterostrukim i sedmerostrukim strijelcima

Ima jedna zanimljivost i baš osobitost u susretima hrvatske i mađarske reprezentacije. Nije se jednom dogodilo da je u ovim utakmicama neki pojedinac izrazito zablistao odnosno skoro pa sam pobijedio suparnika. Tri primjera samo iz zadnje nepune četiri godine.

SP Gwangju 2019. - Joković 6 golova

U borbi za brončano odličje, Hrvatska je svladala Mađarsku 10:7, a Maro Joković je izludio sjeverne susjede. On sam im je “utrpao 6 komada”. Iz 7 pokušaja. Samo zadnji nije bio precizan.

OI Tokio 2021. - Manhercz 7 golova

Četvrtfinale Igara u glavnom japanskom gradu, Hrvatska - Mađarska. Suparnici su slavili 15:11, a Krisztian Manhercz je s lijeve strane probušio našu mrežu čak 7 puta.

SK Zagreb 2023. - Zalanki 7 golova

Nešto “najfriškije”. Peto kolo kvalifikacija Svjetskog kupa, Mađarska nas je dobila 13:10, a Zalanki (to je drugi ljevak, uz Vamosa) je dao 7 “komada”.

Ima toga još, ali “izvukli” smo za ovu priliku ovakve slučajeve. Sjećamo se primjerice finala EP u Firenci 1999. u kojem je Mađarska pobijedila Hrvatsku 15:12, a Peter Biros (bivši primorjaš) je dao 5 golova i to mu je bila prva utakmica u karijeri da je dao više od 3 pogotka za reprezentaciju.

Linker
19. svibanj 2024 13:38