Izbornik Srbije Dejan Savić

 VLADIMIR DUGANDZIC
‘VIŠE NISMO SILA‘

Šok u susjedstvu! Srbija se oprostila od EP-a u Splitu: ‘Najveća bruka srpskog vaterpola u povijesti...‘

Srpski vaterpolisti po prvi puta otkad sudjeluju ispadaju prije četvrtfinala na Europskim prvenstvima
Piše: Dean Bauer/SNObjavljeno: 04. rujan 2022. 21:50

Srbije više nema u borbi za medalju u Splitu. U osmini finala izbacila ih je Francuska (10-9 (3-1, 1-1, 5-4, 1-3) koju kao pomoćni trener u biti vodi hrvatski strateg Vjekoslav Kobešćak! Srbija je nakon 2. kola, kada je doživjela najviši poraz u povijesti (Mađarska 17:6), u kasne nedjeljne sate u Spaladium Areni pretrpjela i najveće poniženje. Nikad naime nisu ispali već u osmini finala.

No, u nedjelju se vidjelo doslovno od 1. minute da je to ipak jedna loša, pa i vrlo loša Srbija. Francuska je povela 3:0 nakon nepunih pet minuta utakmice, te do kraja više nije ispuštala vodstvo. Tri gola razlike je bilo u još nekoliko navrata (od 6:3 do 9:6). U zadnjoj dionici je Srbija postigla tri gola zaredom, minutu prije kraja prvi put izjednačila (9:9), da bi pola minute do kraja Mehdi Marzouki odveo Francusku u elitu, vjerojatno i na SP u Fukuoku sljedeće godine. Nakon gotovo 90 godina, ovo je najbolji plasman Francuske (4. mjesto na OI u Berlinu 1936.). Prvi igrač susreta bo je ljevak Ugo Crousillat s 4 gola.

Francuzi u četvrtfinalu u utorak idu na Italiju.

"Najveća bruka srpskog vaterpola u povijesti: Francuska nas potopila i izbacila s Europskog prvenstva, više nismo sila", naslov je na srpskom Kuriru koji sam po sebi najbolje oslikava raspoloženje nakon novog šoka u susjedstvu.

Prije ove utakmice, najdosadniju su utakmicu osminu finala odigrali Grčka i Izrael, vidljivo i iz rezultata (22:9)

Dosta slično kao i prije dva i pol mjeseca u Budimpešti, na Svjetskom prvenstvu. Tada smo prvu utakmicu eliminacijskog dijela igrali protiv Gruzije (bila je to tada osmina finala), a završilo je 13:7.

Sada će u Splitu, Barakude ponovo prvu utakmicu eliminacijskog dijela (ovog puta je riječ o četvrtfinalu), odigrati protiv Gruzije. Momčad s istoka Europe skoro pa nitko nije vidio kao potencijalnog pobjednika para Nizozemska - Gruzija, iako smo osobno doista bili među rijetkim koji su Gruziji davali prednost. Malenu, ali prednost. Poradi njihove postojanosti, to je momčad koja nema padove, a ima vrlo iskusnu plejadu igrača iz Italije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije (Baraldi, Jelača, Vapenski, Sarić, Vasić), a je još izniklo i nešto domaćih igrača.

Gruzija je potpuno nadjačala Nizozemsku slomivši Oranje u trećoj četvrtini 12:8 (2:3, 5:1, 2:2, 3:2), a do ponajvećeg uspjeha u vaterpolu, Gruziju je odveo Marko Jelača, najbolji strijelac s tri gola.

U drugoj utakmici posljepodnevnog dijela osmine finala, Crna Gora je pobijedila Rumunjsku 13:8, te sada ide na Mađarsku.

Linker
18. travanj 2024 02:07