Maro Joković (s loptom) - igrač s najviše trofeja pobjednika Hrvatskog kupa, 10

 JURE MIŠKOVIĆ Cropix
Final Four Hrvatskog kupa

Splitski Jadran brani, a dubrovački Jug AO napada trofej koji čeka već četvrtu godinu

U Zagrebu se 7. i 8. prosinca odlučuje o pobjednicima kup nadmetanja za seniorke i seniore
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. prosinac 2022. 17:03

Nakon tri tjedna svakodnevnog i uzastopnog vrhunskog globalnog nogometa, osvanuo je prvi dan bez nogometa. Pače, puna dva dana, srijeda i četvrtak. E, a to su kao zapeti čekali... vaterpolisti! Nije da se u ovom sportu nije igralo i minula tri tjedna. Štoviše, odigrano je u tom razdoblju znatno više utakmica nego u Kataru, što za vaterpolo i nije neko čudo, ali u ovom su sportu čekali samo slobodni "prozor" za uprizorenje svojeg spektakla. Na nacionalnoj razini, doduše.

Zagrebački bazen uz Savu, ali i cijela hrvatska metropola, poprištem su pravog hrvatskog vaterpolskog festivala. Od utakmica, pred nama su oba muška polufinala Kupa, pa onda dan kasnije i finala, seniorke i seniori. No, u ova dva dana u Zagrebu će se smjestiti i proslava Noći vaterpola odnosno ove godine Noći europskih prvaka, proglašenja najboljeg hrvatskog vaterpolista odnosno vaterpolistice, uz dodatni prigodni svečarski program. Niti to nije sve, jer četvrtak donosi i redovnu Skupštinu Hrvatskog vaterpolskog saveza. Dakako, u središtu pozornosti je ipak sportsko nadmetanje, utakmice za pokale. Prvenstveno završnica dakako muškog Kupa i već sada zapisujemo, očekivani novi "sudar" Jadrana i Juga AO. Klubova koji su finalni par činili i prošle sezone. Dviju momčadi koje bitno odskaču kvalitetom drugu godinu zaredom, te bi doista bilo malo čudo (hm, malo veće čudo) pa da Mladost iznenadi Gospare, a Solaris prošlosezonske pobjednike, Splićane.

Kup nadmetanje, nerijetko neslužbeno zvano i Božićni kup jer je u najvećem broju slučajeva terminski bilo odigravano malo prije Božića, desetljećima je bilo i natjecanje za prvi pokal u sezoni. Ne i ove sezone. Iz jednostavnog razloga što smo prije tri tjedna već imali podjelu prvog trofeja. Inauguralnog natjecanja u našem vaterpolu, Superkup. Ovaj pokal za kojeg se igralo u Zadru, od 20. studenog resi vitrine Juga AO. Dubrovčani su naime bili bolji od Jadrana (14:11).

Kupa glede, Splićani brane naslov koji su osvojili prošle godine, također u Zagrebu pobijedivši Jug AO, zanimljivo također 14:11. Iako, to je mala varka jer je nakon prve četvrtine bilo čak 5:1, pa početkom druge i 6:1 za Jadran. Dubrovčani se pak gotovo pa ne sjećaju čari osvajanja ovog trofeja. Posljednji je put u Gruž odsjeo prije četiri godine, 2018! Nakon toga je Kup osvaja dvaput Mladost, te kako smo naveli prošle godine Jadran.

Gledano malo kroz povijest, u dosadašnjih točno 30. izdanja Hrvatskog kupa, najuspješnija je momčad Jug s 14 pobjeda ili trofeja, a slijedi ga Mladost s 10. Zanimljivo da Jadran, klub iznimne tradicije, s dva naslova prvaka Europe, ima samo jedan kup. Da, taj lanjski! Nije to jedina statistička zanimljivost. Sljedeća (pretpostavljamo oba dana) u bazenu uz Savu ćemo gledati istinsku legendu hrvatskog vaterpola, čudesnog Maru Jokovića, čovjeka sa 60 medalja(!?), klupskih i reprezentativnih. Ljevoruko čudo iz Cavtata s 10 osvojenih hrvatskih kupova, najtrofejniji je igrač u povijesti ovog natjecanja. Makar, blizu su još neki zanimljivi likovi. Recimo, obojica trenera, Juga AO i Jadrana. Vjekoslav Kobešćak također ima 10 kupova (5 igračkih i 5 trenerskih), dok Mile Smodlaka (Jadran) zaostaje jako malo jer ima 9 kupova (8 igračkih i 1 trenerski). Dalje slijedi recimo Andro Bušlje (7 kup-pokala), trenutačno u Olympiacosu.

Dosadašnji osvajači Hrvatskog kupa

14 - Jug Dubrovnik

10 - Mladost Zagreb

4 - Primorje Rijeka

1 - POŠK Split

1 - Jadran Split

Raspored i satnica FF Kupa

Srijeda, 7. prosinca - polufinala muškarci

ZAGREB (17.30) Jug Adriatic osiguranje - Mladost (HTV 2)

ZAGREB (19.00) Jadran - Solaris (HTV 2)

Četvrtak, 8. prosinca - finala

ZAGREB (17.30) ŽAVK Mladost - POŠK 1937, finale žena (HTV 2)

ZAGREB (19.00) finale muškarci (HTV 2)

Linker
26. travanj 2024 21:52