Davor Žunić/Cropix
MEĐUNARODNI SKANDAL

Sporno preimenovanje koje će promijeniti ligu: Hrvati sigurno neće u bazen koji nosi ime ratnog zločinca!

Objekt je dobio ime po čovjeku koji je 1991. bio jedan od zapovjednika straže u zloglasnom logoru
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. rujan 2021. 16:31

Regionalno klupsko vaterpolsko nadmetanje, koje se od ove godine zove Premier liga, u posljednjih godinu-dvije se suočava sa svakojakim problemima. Jednom je to bio izgred s vaterpolistima Crvene zvezde koji su se odlučili prošetati splitskom rivom u majicama s klupskim obilježjem, što nije najbolje prihvaćeno. Onda je došla pandemija, da bi se sada nešto treće nadvilo kao problem nad Premier ligom. Preimenovanje obnovljenog bazena u Kotoru.

Nove su gradske vlasti ondje odlučile nazvati ga po pokojnom nekadašnjem crnogorskom vaterpolistu Zoranu Gopčeviću. Problem je samo u tomu što je ovaj 1991. godine, u doba dok su granate velikosrpske soldateske razarale cijelu Hrvatsku, pa tako i Dubrovnik, bio jedan od zapovjednika straže u zloglasnom Logor Morinj u Boki Kotorskoj.

Ondje su zatvarani i mučeni Hrvati, zarobljeni civili i hrvatski branitelji s dubrovačkog područja. Kroz logor Morinj je u najstrašnijim torturama prošlo 292 osoba, od koje su dvije osobe od posljedica ozljeda preminule. Četvorici osoba koji su ondje bili čuvari (Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić) kasnije je dosuđeno 2-4 godine zatvora. Nije suđeno Zoranu Gopčeviću, niti se njegovo ime provlačilo po ikakvim službenim spisima, dokumentima, ali postoje svjedočenja da je bio zapovjednikom straže u tom konc-logoru.

Krajnje neprihvatljivo

Istog dana nakon što je bazen u Kotoru preimenovan po spomenutoj osobi, oglasila se hrvatska diplomacija, dakle država.

- Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose - izjavio je Goran Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Kakve to veze sad ima s regionalnim klupskim nadmetanjem? Vrlo jasne. U Kotoru djeluju dva kluba - Primorac i Cattaro - i oba igraju tu ligu. Primorac u Premier ligi, Cattaro u Regionalnoj drugoj ligi. Nakon preimenovanja bazena i reakcije države, pa i paralelno s njima, reagirali su i naši klubovi.

Prvo Jug, ali i svi ostali koji su se usuglasili, a po tom pitanju postoji i takva odluka Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza, da hrvatski klubovi neće nastupati u bazenu u Kotoru koji nosi ime Zorana Gopčevića. Budući da je vrlo malo vjerojatno, gotovo smo sigurni i nemoguće, da će oba kotorska kluba pristati igrati svoje domaće utakmice na nekom drugom bazenu, nastao je problem.

Opcija s tri turnira

U narednih tjedan dana bi se trebao znati sustav nadmetanja, ali koliko smo upoznati praktički je sigurno da će se sljedeće sezone Premier liga, kao i Druga regionalna liga, igrati ne klasičnim ligaškim sustavom, već turnirski. Otprilike kao i prošle sezone. I jasno, bez ikakvih utakmica u Kotoru. Postoji opcija da se u primjerice Premier ligi odigraju tri turnira (u Kragujevcu, Dubrovniku i Splitu - to su gradovi iz kojih dolaze tri prvoplasirana iz prošle sezone), te potom temeljem ukupnog poretka završni turnir kod najboljeg kluba.

Inicijativu za preimenovanje je podnio bokeljski Hrvat

Inicijativa za imenovanjem kotorskog bazena po Zoranu Gopčeviću potekla je od bokeljskog Hrvata, Pavla Vičevića (85), nekoć trenera Primorca koji je s tom momčadi 1986. osvojio dvostruku krunu u tadašnjoj državi.

Potvrdio nam je to njegov proslavljeni sin Mirko Vičević, član Jadrana koji je 1991. bio prvakom Europe, ali je pod velikim pritiskom na njegovu obitelj, ali pritiskom iz tadašnje Crne Gore, morao u ljeto '91. napustiti Jadran i Split te je karijeru nastavio u Italiji.

- Moj je otac prije 5 godina još podnio inicijativu da bazen u Kotoru nosi Gopčevićevo ime, ali jasno isključivo i samo poradi njegovih sportskih uspjeha. Uostalom, vjerujte mi, ni otac, niti ja pojma nismo imali o ikakvim drugim konotacijama. Uostalom, meni kao Hrvatu nije baš ni bilo lagano tih godina, proživljavao sam i ja svakakve prozivke i slično - rekao nam je Mirko Vičević.

Inače, u Kotoru je odigrano i najmanje 12 memorijala Zoran Gopčević na kojima su nastupale i neke hrvatske momčadi.

Linker
19. travanj 2024 08:29