GORAN MEHKEK Cropix
POJAČANJE NA KLUPI

Srbin vraća rock ‘n‘ roll u zagrebačkog velikana: ‘Kreće pravi posao, u klub ću ići pješice‘

‘Promjena trenera je jedna vrsta stresa, no svi su oni manje-više iskusni i sve su već prošli‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 19. listopad 2024. 10:46

Kakva galerija, kakva izložba najvećih olimpijskih, svjetskih i europskih vaterpolskih odličja na bazenu na Savi u četvrtak navečer na utakmici 2. kola Eurokupa između Mladosti i Pro Recca! Kakva moćna gomilica! U prvom redu do bazena Ratko Rudić, Perica Bukić, Boško Lozica, Ozren Bonačić, Ivica Tucak, na klupi Pro Recca Sandro Sukno...

I u bazenu gomila medaljaša, a među onima u prvom redu tribina proslavljeni bivši igrač te danas novi trener Mladosti Igor Milanović. Čovjek koji je osvojio dva olimpijska, dva svjetska i europsko zlato kao igrač, a kao trener Ligu prvaka s Partizanom 2011. i Pro Reccom 2015., čovjek koji vaterpolo ima u malom prstu.

Milanović je s upravom kluba sa Save dogovorio suradnju do kraja tekuće sezone s namjerom da i nakon toga nastavi voditi klub u usponu, čija je uprava odlučila vratiti sedmerostrukog prvaka Europe na staze stare slave. Okupivši novu momčad i dovevši ovog ljeta 10 novih igrača, većinom istaknutih hrvatskih reprezentativaca, u Mladosti su odlučili baciti rukavicu u lice najjačim europskim konkurentima. Milanović je dio tog projekta. Premda je bio u Zagrebu, Mladost je protiv Pro Recca vodio privremeni trener Hrestak:

image

Igor Milanović, Ivica Tucak i Ratko Rudić

GORAN MEHKEK Cropix

- Vodit će momčad i u sljedećoj utakmici, dok se ne uklopim. Mislim da bi bilo neprimjereno da se odmah uplićem i obraćam igračima. I sam sam bio igrač i znam kako to funkcionira. Bit ću najvjerojatnije na klupi da pomognem dodatnim savjetima. Prvo ćemo odraditi određeni broj treninga, upoznati se, a onda kreće moj pravi posao u Mladosti, u koju sam se sada vratio kao trener, a imao sam prekrasne igračke dane početkom 1990-ih.

Milanović se vraća na mjesto koje mu je ostalo u najljepšim uspomenama:

- Osvojili smo tada dva naslova prvaka Europe, Zagreb pamtim samo po najljepšem. Često sam u Hrvatskoj, no ovo će sada biti povratak na mjesto za koje me vežu samo dobre uspomene. Već sam našao stan tu u blizini bazena. Ne želim, kao što je to nekad bio slučaj, lunjati po gradu, po centru, želim biti sav u vaterpolu i s momčadi. Uskoro krećemo u ozbiljan posao...

Popravci u obrani

Mladost nije uspjela ući u Ligu prvaka, podbacila je na kvalifikacijskom turniru, u Eurokupu je počelo s dva poraza, u gostima kod Szolnokija i Pro Recca. Što je Milanović vidio u prvoj utakmici uživo?

- Mladost ima dobru momčad s ovim novim pojačanjima, no sada sam, barem u ovoj utakmici, vidio da se dosta toga može popraviti, posebno u obrani. Recco je postizao neke prelagane pogotke iz nekog presinga, lagano su prebacivali loptu do centra i zabijali. Ukupno gledano, bilo je momenata u igri na kojima se može gajiti optimizam, no mislim da treba još dosta raditi na uigravanju momčadi. Bilo je dosta ritma, motivacije, a imam možda mali prigovor i na igrača više. Teško je izboriti igrača više, a onda mi se čini da je na trenutke neodgovorno ispuštena ta prednost. Potrudit ćemo se da sve to popravimo, vjerujem u ove mladiće.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Vlasnik igračke karizme i trenerskog znanja, Milanović će posebno poraditi na jednom detalju koji mu se čini da može biti presudan:

- Promjena trenera je jedna vrsta stresa, no svi su oni manje-više iskusni i sve su već prošli. Ono na čemu ću najviše poraditi jest na psihološkom planu jer želim da igrači budu opušteni. Želim da budu, precizni, potpuno unutra, disciplinirani, da poštuju i najmanji detalj u onome što ćemo uigrati i postaviti kao model naše igre, ali prije svega želim da u svemu tome budu opušteni. Da uvijek znamo tko što radi i da ta opuštenost dođe iz uigranosti u svim elementima igre.

Jedan mladić iz Mladosti, Jan Bušić, koji je Reccu zabio pet golova, bio je baš to - opušten:

- Bio je opušten. On i Josip Vrlić su bili najbolji. Pratim ih ja sve, nemam dubinski presjek, ali ću ga napraviti. Baš sam sada s izbornikom Tuckom razmijenio mišljenja. Slažem se, mali je baš dobar materijal...

Milanović zna da ga čeka težak posao želi li s uspjehom odraditi sezonu i zatim sljedeće sezone nastaviti s još većim ciljevima u Ligi prvaka:

- Težak, pretežak posao je pred nama, a posebno pred igračima. Kad čovjek pogleda taj doslovno nakaradni kalendar i kad pogleda da se utakmice u studenom igraju svaki drugi-treći dan, to je strašno. Zamislite sad jednog Vrlića koji igra na centru, enormno se troši i doslovno svaki dan netko jaše po njemu. Treba to izdržati, to je zaista nešto na čemu odgovorni ozbiljno moraju poraditi. Ja ću u svakom slučaju u ovaj projekt s Mladosti unijeti sve svoje znanje i kreativnost, a vidjet ćemo što to može donijeti. Ponavljam, vjerujem u ovu momčad koja još nije idealno posložena, ali sam uvjeren da ćemo sve to u hodu postići i ostvariti dobre rezultate radi kojih je ova ekipa i okupljena.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Milanović je, očito, puno zreliji no što je to bio kad je kao igrač i jedna od najvećih sportskih zvijezda bivše Jugoslavije igrao u Mladosti. Oni stariji pamte ga kao strijelca opjevanog gola u finalu SP-a 1986. u Madridu, kad je Jugoslavija protiv Italije nakon osam produžetaka uzela prvo svjetsko zlato. Riječ je o mitskoj utakmici, najčešće spominjanoj vaterpolskoj utakmici svih vremena, u kojoj je on imao glavnu ulogu. Netipični sportaš, roker i intelektualac danas je smireniji.

- Radit ću, bit ću na bazenu, auto neću niti paliti. Pješke ću do bazena i natrag, uživat ću u bluesu i jazzu, koje ponovo otkrivam uz pomoć prijatelja i gledati dobre filmove u rijetkim trenucima opuštanja od vaterpola. Stvarno želim napraviti nešto lijepo s ovim klubom.

Rock‘n‘roll se vratio na bazen Mladosti. Jedno je sasvim sigurno - Milanović je pravi čovjek na pravom mjestu...

Linker
19. listopad 2024 10:46