JOSKO PONOS Cropix
TEŽAK PORAZ NAŠEG PRVAKA

Srpska momčad nikad nije lakše došla do trofeja, i to usred Splita: ‘Zvuči glupo, ali dali smo sve od sebe‘

‘Bili su bolji, pripremljeniji, čvršći, vratar je imao svoj dan i zasluženo su pobijedili‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. travanj 2024. 10:18

Novi Beograd je drugi put u povijesti osvojio regionalnu odnosno Premier ligu. Načelno, nije to baš toliko čudo jer se radi o izvanredno skupocjenoj, visokokvalitetnoj momčadi, sastavu koji je posljednje dvije sezone igrao finale Lige prvaka (oba ga je puta “skinuo” Suknov Pro Recco). Momčad Novog Beograda je i prije početka sezone Premier lige bila medijski promovirana, ne bez temelja, u najvećeg favorita natjecanja. Međutim, nije ni drugi finalist ili aspirant na naslov, naš Jadran baš jeftin i neiskusan sastav. Uz sve, imali su zadnji turnir, pa tako i odlučujuću utakmicu doma. Nije doduše ta nazočnost domaće publike baš uvijek i toliko presudna u sportu, ali ipak...

Nedopustivi detalji

Prednost domaćeg terena u sportu može biti od važnosti posebno ako je susret, o kojem god da je sportu riječ, neizvjestan, rezultat izjednačen. Tada stiže “pritisak” s tribina. Kako na suparnika, tako i na suce, ako je potrebito.

U subotnju su večer tribine poljudskog bazena bile vrlo lijepe ispunjene, ali huk je izostao. Ne valja za to kriviti gledatelje. Igrači u bazenu, njihovi miljenici odnosno jadranaši im nisu dali povoda. “Curilo” je sa svih strana u obrani, u prvoj već četvrtini bilo je 4:1, a u drugoj minuti druge dionice 6:2 za suparnika koji je izgledao, igrao kao da je svježiji, kao da ima igrača više cijelo vrijeme. Kad smo kod tog igrača više, on Jadranu kada bi ga i dobio ne bi bio igrač više, nego problem previše. Realizacija 2-13 je takva da nije potrebno daljnje pojašnjenje.

Šteta, u najbitnijoj utakmici ove sezone Premier lige, Jadran je bio baš loš. Jako loš. Nije sad baš toliko presudno što se izgubila Premier liga (koju Jadran nije nikad doduše osvojio) jer ovo natjecanje nema “težinu” domaćih nadmetanja. Prvenstvo države, pa čak i nacionalni kup su neusporedivo važniji, a o Europi da ne govorimo. Nije sramno niti izgubiti od Novog Beograda, koji je klasna momčad, ali baš izgubiti 8 razlike, doma, a govorimo o sastavu koji vrvi hrvatskim reprezentativcima (Fatović, Vrlić, Harkov, Marinić Kragić, Biljaka, Butić, Anić...), nije baš ni pohvalno.

- Ne mislim da dečki nisu imali naboj za osvojiti ovo, da nisu željeli, ali jednostavno to nismo uspjeli pokazati, materijalizirati. Igrač više je izgledao bezidejno u prvoj četvrtini, obrana nije ni u jednom trenutku bila čvrsta. Imat ćemo puno toga za analizirati u idućem razdoblju. Puno je elemenata bilo na njihovoj strani, od pojedinačne kvalitete, ali i ekipne pripreme. Stvarno su zasluženo pobijedili, a mi smo tri-četiri gola primili izvan 10 metara, što je stvarno nedopustivo s obzirom na završnu utakmicu lige koja odlučuje o prvaku. U prve dvije četvrtine smo i “okretali” igrača više s jedne na drugu stranu, ali jednostavno nije išlo - rekao je trener Jadrana Jure Marelja i nastavio.

Novi Beograd je obrambeno “izludio” jadranaše s čak 9 blokova! To je izvanredno velika brojka. Posebna je pak priča Alvaro Granados. Španjolski reprezentativac “utrpao” je čak 7 golova! Dva su bila iz peterca, ali ostalo ne sve moguće načine. Kontra, pozicijski napad, igrač više. Sjajan, genijalan igrač, užitak ga je i milina gledati. Dobro, ne baš kad “trpa” hrvatsku mrežu, ali iskreno sjajan igrač. Nikakvo čudo što će u ljeto vrlo vjerojatno u Pro Recco. Najbolji ide među najbolje, nema se tu što za dodati.

Okret prema prvenstvu

Vraćamo se mi Jadranu...

- Dali smo sve od sebe, koliko god to zvuči glupo kad izgubite 7:15, ali bili su bolji, pripremljeniji, čvršći, vratar je imao svoj dan i zasluženo su pobijedili - kratko će kapetan Splićana Jerko Marinić Kragić i odmah u nastavku ono što i jest primarno za jadranaše.

- Okrećemo se onome što je za nas najvažnije, a to je Prvenstvo Hrvatske. Već u petak igramo prvu polufinalnu utakmicu protiv Mladosti. Cilj je na najlakši mogući način ući u finale, s pobjedama u dvije utakmice.

Trener Marelja je prisnažio:

- Ne omalovažavam bilo koje drugo natjecanje i bilo bi super nama da smo osvojili Premier ligu, ali od početka ove sezone, od kako smo se okupili, nama je glavni cilj Prvenstvo Hrvatske. Nadam se da ćemo se i kompletirati u cijelosti prema završnici Prvenstva.

Linker
16. travanj 2024 12:47