Bivši izbornik Srbije Dejan Savić

 Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia
OTVORENI RAT

Srpska sportska velesila doživjela je potpuni slom, a sve je počelo debaklom u Splitu

Dok bjesne bitke između najjačeg kluba i Saveza, reprezentacija tone sve dublje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. lipanj 2023. 10:52

Smjena generacija u srbijanskom vaterpolu odnosno tamošnjoj reprezentaciji tijekom prošle godine, s nimalo zavidnim rezultatima za njihovu momčad (5. mjesto na SP u Budimpešti i tek 9. mjesto na EP u Splitu), povezano s naprasnim odlaskom ponajboljeg njihovog igrača Dušana Mandića iz Splita još tijekom Europskog prvenstva, pa onda i odlaskom Dejana Savića s dužnosti izbornika nakon 10 godina, bio je samo uvod u svađe i podjele koje trenutačno opterećuju njihov vaterpolo. Ostat će tek za vidjeti u kolikoj će se to mjeri odraziti i na njihovu seniorsku momčad koja trenutačno u Istanbulu igra kvalifikacije za sljedeće EP u Izraelu, u siječnju 2024.

Naime, Vaterpolski klub Novi Beograd koji je u Srbiji najmoćniji, s najviše novca, izravno se već neko vrijeme sučeljava s nacionalnim savezom, pa i reprezentacijom. U ožujku ove godine Novi Beograd je zabranio odlazak na pripreme reprezentacije samom kapetanu Srbije, braniču Nikoli Jakšiću. Obrazloženje - nije dovoljno oporavljen nakon ozljeda, a liječnika služba reprezentacije nije dovoljno stručna. Tako je glasio službeni stav kluba. U biti se u pozadini svega krije animozitet Novog Beograda i kragujevačkog Radničkog kojeg vodi mladi trener Uroš Stevanović koji je novi srpski izbornik.

image

Uroš Stevanović

Nikola Krstic/Alamy/profimedia

Tako je između ostalog, usred sezone Novi Beograd i dogovorio prelazak iz Radničkog njihovog ponajboljeg igrača Marka Radulovića (bivši igrač Primorja EB), zatim vratara Lazara Dobožanova i najboljeg strijelca Nikole Lukića. U međuvremenu je Novi Beograd suspendirao i zapravo otjerao iz kluba Dušana Mandića (već je potpisao za Ferencvaros), ali sada slično čine s već spomenutim kapetanom Nikolom Jakšićem. Da se sve to odražava na reprezentaciju stigla je potvrda odlukom Dušana Mandića da ovog ljeta ne igra za reprezentaciju jer se ne osjeća spremnim, fizički i psihički.

Nakon što je sezona završena, prijepori se nisu završili. Dapače. Prije nekoliko je dana Viktor Jelenić, predsjednik VS Srbije.

- Pojavljuju se mišljenja da je Savez trebao reagirati u ovim događanjima, posebno kada se radi o igračima koji su među najboljima na svijetu. Ne može se Savez miješati u odnos kluba i igrača. Igrač kada potpiše ugovor ima prava i obaveze. Nisu nas pitali kada su potpisivali ugovor, to je njihov međusobni odnos, ali jasno da imam osobno mišljenje - rekao je Viktor Jelenić, pa spomenuo.

- Nije u redu da se s dvojicom najboljih igrača na svijetu, dvostrukim olimpijskim pobjednicima, momcima koji bi trebali biti nositelji nove reprezentacije, tako nešto radi. Bio sam godinama predsjednik kluba i znam kako je to. Ne može se jednog igrača tijekom sezone poslati da trenira s drugom momčadi, a da se za drugog postavi odšteta od 150.000 eura koja je za naše prilika nogometna. Pri tom mu je neizvjesna igračka budućnost ako se novi klub ne pronađe.

Slobodan Soro, direktor VK Novi Beograd je malo ublažio tobože stav te spomenuo kako Jakšić može dobiti priliku u momčadi, ao se dokaže u reprezentaciji. Na ovo je "poludio" Jelenić.

- Imamo i tu izjavu portparola (glasnogovornika) - počeo je Jelenić, a na upozorenje novinara kako je to izjava direktora kluba. Jelenić je ponovio.

- Ne, ne, točno sam rekao, portparola Novog Beograda. Takva izjava je bahata, to nema nigdje. Jasno mi je da postoji interes kluba, ali svaki interes svakog kluba je manji od interesa reprezentacije. Da se to našim igračima dogodilo u inozemstvu, još bi možda nekako i razumio. Međutim, dogodilo se u trenutačno najboljoj momčadi u Srbiji i po meni je to nedopustivo.

Jako brzo se oglasio i direktor Novog Beograda, Slobodan Soro, inače bivši vratar reprezentacije Srbije i Brazila. U podužem izlaganju zamjerio je predsjedniku Saveza zašto se ne bavi stanjem s financijama u Radničkom i Crvenoj zvezdi i je li razlog Jelenićevog istupa zato se ne bavi "svojom Zvezdom u kojoj i dalje odlučuje o svemu kao da je njezin vlasnik...".

Ima tu još dosta materijala, ali za ovu priliku i ovo je sasvim dovoljno.

Linker
27. srpanj 2024 02:48