JAKOV PRKIC Cropix
VATERPOLSKI ‘ČUŠPAJZ‘

Tko preživit, pričat‘ će. Zbog povlađivanja Srbima prvenstvo se igra u suludom sustavu

Sljedeća klupska sezona u Hrvatskoj bit će solidno zamršena glede regionalnih liga
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. kolovoz 2023. 13:47

Sljedeća klupska vaterpolska sezona bit će - tu nema nikakve dvojbe - najzamornija odnosno zbijenim utakmicama najnapornija sezona. Ikad! Podsjetimo samo da će 2024. početi, praktički prvog tjedna, s Europskim prvenstvom u Izraelu (Netanya), od 3. do 16. siječnja. Kada EP završi, dva tjedna kasnije počinje Svjetsko prvenstvo u Kataru (Doha), od 2. do 18. veljače. Jasno, reprezentacijama treba dati najmanje pola, ali vjerojatnije je i cijeli prosinac 2023. za pripreme.

Nemojmo zaboraviti da sve države imaju svoje nacionalne kupove i državna prvenstva. U Hrvatskoj će se Kup po svemu sudeći morati odigrati u studenom, ne kao inače malo prije Božića. Vidjet ćemo još i za termin Superkupa (Jadran - Jug Adriatic osiguranje). Nismo zaboravili na europske kupove, od Lige prvaka, preko Eurokupa pa do prošle godine pokrenutog i novog europskog klupskog natjecanja, Challenger kupa. Dakako, to nije sve. Osim seta noževa - malo za šalu samo i razbijanje monotonije nabrajanja vaterpolskih natjecanja - tu su i regionalne lige kada je hrvatski vaterpolo u pitanju. Obje regionalne - Premier i A1. Dakako da su vrhunac ljeta i cijelog olimpijskog ciklusa Olimpijske igre u Parizu (26. srpnja do 11. kolovoza).

Jednonacionalne skupine

Pojednostavljeno, ne bismo voljeli biti u koži igrača, ali i njihovih trenera po klubovima koji teško da će imati i prilike za ikakve treninge jer će doslovno juriti od utakmice do utakmice, s bazena na bazen. Koliko je to loše za sport svaki, pa tako i vaterpolo, već je pisano. Nema sumnje i da će biti još prilika. Jučer smo međutim doznali sustav natjecanja u obje regionalne lige, Premier i A1 koji će biti - i opet - nešto drukčiji nego prijašnjih sezona. Sve uvjetovano zgusnutim rasporedom cijele natjecateljske sezone.

image
BOZO RADIC Cropix

Dakle, u sezoni 2023/24. Premier liga će se igrati u dva dijela, dok je liga podijeljena na dvije skupine koje su gotovo pa jednonacionalne. U skupini A su: Jug Adriatic osiguranje, Jadran, Mladost, Primorje EB, Solaris, Mornar i Jadran Herceg Novi. Dakle, svih šest hrvatskih klubova u “elitnoj diviziji” plus prvak Crne Gore.

U skupini B je samo pet klubova, sve srpski: Novi Beograd, Partizan, Crvena zvezda, Šabac i Radnički Kragujevac. Razlog tome je što srpski klubovi ne odustaju od svojeg nacionalnog prvenstva koje igraju neovisno Premier i A1 ligi.

No, nije nejednak samo broj klubova u skupinama, različit je i sustav natjecanja. U skupini A će se igrati jednokružno, dakle svatko sa svakim, ali samo po jednu utakmicu. U skupini B će se igrati dvokružno, klasični ligaški sustav. Nakon prvog dijela natjecanja po skupinama, prva četiri sastava će ostvariti plasman u drugi dio s prenošenjem bodova, ali kako bi svi ipak bili izjednačeni, klubovima iz skupine A će se pri formiranju drugog dijela natjecanja računati samo bodovi, odnosno međusobniu rezultati prva četiri sastava. Taj, prvi dio natjecanja Premier lige počet će 15. ili 16. rujna i mora završiti do kraja studenog 2023. Nastavak natjecanja ili drugi dio predviđen je za prvu polovicu ožujka 2024. Dakle, čak tri i pol mjeseca kasnije. Sasvim razumljivo jer nema druge opcije, premalo je dana u godišnjem kalendaru, ali da nije baš prirodno i poželjno... I to je istina.

Dvije opcije za A1 ligu

Kako će izgledati drugi dio natjecanja zasad nije niti znano jer će o tomeu odlučiti Upravni odbor Regionalne vaterpolske lige. To je Premier liga. Postoji i A1 liga ili “donji dom”. Za ovu ligu postoje zasad dvije opcije. Jedna je igranje po skupinama, kao Premier liga. U tu svrhu su već izrađene skupine, pa bi tako u skupini A bil: KPK, Medveščak, OVK POŠK, Zadar 1952, Primorac Kotor, Cattaro Kotor, Budva i reprezentacija Slovenije. Dakle, osam klubova iz tri države. U skupini B samo pet klubova i svi iz Srbije: Valis Valjevo, Vukovi Beograd, Nais Niš, Proleter Zrenjanin i Vojvodina. Razlog tome je isti onaj kao u Premier ligi. Srbi igraju svoje državno prvenstvo zasebno. Ukoliko hoćete mišljenje, ovog povlađivanja srpskim klubovima je malo previše. Prvo su htjeli pošto-poto ući u regionalnu ligu, pa zatim imati jednako klubova kao Hrvatska, dok sada imaju i dodatne prohtjeve. Nitko im nema hrabrosti izgleda reći: “Želite li vi igrati ove lige ili ne. Ako ne, doviđenja i laku noć”.

No, rekosmo već da je to prva opcija. Postoji i druga opcija za A1 ligu, to je da svih 13 klubova ukupno odigra prvenstvo turnirski. To je manje izgledno, ali kako bilo, bit će ovo vraški dugačka, na momente i komplicirana sezona. Unaprijed tvrdimo jedno - gledatelji neće znati tko tu s kim i zašto igra. To je ozbiljan problem.

Linker
08. rujan 2024 03:22