RANKO SUVAR Cropix
VATERPOLO

Trijumfalan završetak godine Barakuda: Hrvatska reprezentacija u Zagrebu pobijedila Crnu Goru

U odnosu na Europsko prvenstvo u Splitu, u našoj su momčadi izostajali jedino Josip Vrlić te Loren Fatović
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. prosinac 2022. 22:07

HRVATSKA - CRNA GORA 12:10 (2:1, 5:4, 4:2, 1:3)

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Gledatelja 250. Suci: Gavrilović i Šketelj. Opunomoćenik: Jambrović (svi iz Zagreba).

HRVATSKA: Bijač (4+1 obrana), Burić 2, Penava, Krapić 2, Lazić, Bukić, Biljaka, Kržić, Marinić Kragić 3, Herceg, Bašić 1, Harkov 3, Popadić (6 obrana), Grgurević 1, Rakovac. IZBORNIK: Jure Marelja.

CRNA GORA: Đurović (5 obrana), Mršić (0-1), Mačić, Drašković 2, Baničević, D. Radović 1, Ukropina 1 (1-1), Gardašević, Perković, Ćetković 2, Matković 2 (1-1), V. Radović, I. Radović (4 obrane), Stanojević 1, Vujović 1. IZBORNIK: Vladimir Gojković

PETERCI: Hrvatska -, Crna Gora 2-3.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 11, Crna Gora 9. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Biljaka (23), Kržić (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 3-9 (33%), Crna Gora 3-8 (38%).



Spušten je zastor na vaterpolsku 2022. u Hrvatskoj. Prijateljskom međudržavnom utakmicom seniorskih vrsta Hrvatske i Crne Gore u srijedu navečer u Zagrebu, točno na polovici trodnevnih priprema Barakuda sa Crnogorcima u našem glavnom gradu, označen je konac godine u kojoj je Hrvatska zauzela 4. mjesto na svijetu u Budimpešti, te ono nama daleko najsvježije i najljepše, europsko zlato u Splitu.

Točno 109 dana nakon finala u Spaladium Areni, izbornik Ivica Tucak je iskoristio priliku između Božića i Nove godine za novo, kraće okupljanje isprobanih igrača, ali i oprobavanje nekih novih. Ništa odveć čudno jer ove dane za ista ovakva okupljanja, utakmice, turnire koriste i reprezentacije Španjolske, Italije, Mađarske, SAD, Grčke, Srbije...

image
RANKO SUVAR Cropix

U odnosu na Europsko prvenstvo u Splitu, u našoj su momčadi izostajali jedino centar Josip Vrlić (dobio slobodno od izbornika), te Loren Fatović (povišena temperatura). Crnogorska je vrsta došla oslabljena bez dvojice prvih vratara (Lazović i Tešanović), kao i bez opasnog strijelca (Đurđić), centra (Spaić), kapetana (Petković), naturaliziranog igrača, inače Bjelorusa (Averka), a izostali su i branič Čučković, te V. Popadić.

Barakude su međutim bile nekompletne na klupi. Zbog povišene temperature Ivice Tucka, momčad su naime vodili Jure Marelja i Zoran Bajić, izbornikovi pomoćnici. To ipak ne znači da Tucka nije bilo na bazenu, samo što je sjedio u kutu, podalje od sviju.

Glede utakmice, u prvoj četvrtini su Barakude imale problema u napadima s brojčanom prednošću (1-5), ali zato i poslovično dobrog vratara Bijača koji je samo nastavio tamo gdje je u Splitu stao kad su u pitanju obrane hrvatskog gola. U prvoj dionice je prikupio tri obrane, ali kakve. Jedan peterac (Mršiću), te jedno zaustavljanje kontre suparnika, s pravodobnim dakle isplivavanjem, sjajnim "čitanjem" igre, procjenom situacije. S osobitom smo pozornošću pratili zbivanja na 2 metra odnosno igru hrvatskih centara. Ne samo stoga što su ih bila trojica čak, već nas je zanimao učinak, igra, kretnje dvojice na kojima se tek nametnuti.

Kotoranin Goran Grgurević je debitirao za Barakude i počeo utakmicu od prve minute. Čak i prije kapetana Krapića. Međutim, u drugom je dijelu prve četvrtine zaigrao i ostavio bolji dojam, Branimir Herceg. Dva izbačaja, a osobito lijep potez bilo je sjajno "navlačenje" na sebe dvojice suparničkih igrača, pa asist potpuno samom Buriću na desno krilo.

U drugoj četvrtini koja je obilovala pogocima, Hrvatska se prvi put osjetnije rezultatski odvojila, od 3:3 do 6:3. Ovaj je niz Krapić začeo pogotkom s 2 metra, a onda začinio Harkov s dva uzastopna pogotka. Jedan šraubom s 2 metra (!?), drugi s igračem više. Vrlo je efektan bio i pogodak Marinića Kragića (7:4), lob sa samo 3 metra udaljenosti od vratara, a nakon perfektnog dodavanja Harkova. Upravo je "naš" Rus, Kosta Harkov bio i prvo ime utakmice. Pun ga je bio bazen. Brz, lagan, lucidnih rješenja, a pakleno opasan u napadu. Samo u prve dvije četvrtine šut 3-3, 1 asist, 1 izbačaj, 1 osvojena lopta.

Hrvatski i crnogorski vaterpolisti trenirat će zajedno još u četvrtak (29. prosinca), ali Barakude će se vrlo brzo ponovo okupiti. Naime, od 2. do 4. siječnja 2023. predviđene su zajedničke pripreme u Mađarima u Budimpešti.

Linker
25. travanj 2024 19:39