RANKO SUVAR Cropix
SP U FUKUOKI

Triler na kraju: Hrvatska se vratila u zadnjoj minuti, pa u velikom klasiku ostala bez pobjede

Hrvatska vaterpolska reprezentacija upisala je prvi poraz na svjetskoj smotri u okršaju s Mađarima
Piše: SN, Dean BauerObjavljeno: 19. srpanj 2023. 06:11

Hrvatska - Mađarska 10:12 (1:3, 2:2, 3:3, 4:4)

FUKUOKA - Plivalište Marine Messe. Gledatelja 300. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Ohme (Njemačka). Opunomoćenik: Dion Willis (Južna Afrika).

HRVATSKA: Bijač (6 obrana), Burić 2, Čagalj, Krapić, Kržić 1, Bukić 2, Vukičević 1, Žuvela 1, Marinić Kragić 1 (1-1), Vrlić, Bašić, Harkov 2, Popadić. IZBORNIK: Ivoca Tucak.

MAĐARSKA: Levai, Angyal 1, Manhercz, Pohl 1, Vamos 2, Nagy 1, Zalanki 3, Fekete 1, Nemet 1, De. Varga 1, Jansik 1, Molnar, Vogel (6 obrana). IZBORNIK: Zsolt Varga.

PETERCI: Hrvatska 1-1, Mađarska -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 11, Mađarska 14

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 3-13 (23%), Mađarska 6-11 (54%).


Barakude će sigurno igrati osminu finala Svjetskog prvenstva u Fukuoki. San o osvajanju prvog mjesta u skupini koje donosi povlasticu "preskakanja" osmine završnice, odnosno izravan plasman u četvrtfinale, rasplinuo se u zoru srijede po našem vremenu. U derbiju C skupine, Mađarska je sasvim zasluženo pobijedila našu reprezentaciju i osigurala si prvo mjesto u skupini. Naime, Argentina ih nikako ne može iznenaditi u 3. kolu.

Mađari su doslovno cijelo vrijeme vodili. Od 2:0 pa nadalje. Vrlo

U odnosu na finalni susret EP u Spaladiumu minulog rujna, što je inače pretposljednji susret ovih dviju momčadi prije Fukuoke (posljednji je bio proljetos, u Zagrebu, ali ipak tek kvalifikacije Svjetskog kupa), Mađarska vrlo slična. U odnosu na Split nema Konarika i Buriana koji i nisu baš vodeći mađarski igrači, ali su tu zato - lijevo Denes Varga, bivši primorjaš i igrač koji Mađarskoj znači koliko nama svojedobno Sandro Sukno, te desno, ubojiti ljevak Marton Vamos.

Mi smo, opet u odnosu na Split, bez Fatovića na cijelom ovom turniru zbog ozljede, nema ni Biljake, a za ovu utakmicu je "viška" ostao Franko Lazić. Izbornik Tucak je u odnosu na utakmicu protiv Argentine osim Lazića, izostavio još i Butića, ali je u postavi očekivano Marko Žuvela, kao i Filip Kržić.

Početak nas je vratio na proljeće u Zagrebu. Tada je Gergo Zalanki u pobjedi Mađarske (13:10) sudjelovao s čak 7 golova. U 59. sekundi japanske utakmice – grom Zalanija sa 7-8 metara. To je dakle bilo 07.01 do kraja prve dionice, da bi onda sljedeći gol "pao" 01.07 do kraja četvrtine. Strijelac drugi ljevak, Vamos. Do kraja ove četvrtine je Žuvela uspio smanjiti (1:2), ali onda primljeni gol s 2 metra u pozicijskoj igri. Oni koji poznaju vaterpolo znaju ovime sve. Nešto što se ne dopušta. Nemet je izmaknuo pozornosti Čaglja i samo 4 sekunde prije prvog odmora, opet smo na minus 2.

Nismo mogli biti zadovoljni odigranim u prvih 8 minuta. U našem napadu su obrambeno Mađari bili brži i čvršći. Odličan su posao radili na dva metra Vrlić i Krapić, pa i Žuvela uplivavanjem. Iznuđen igrač više, ali od 4 takve situacije tek jedan gol. U prvih 8 minuta, vratar Bijač bez obrane.

Druga četvrtina nam je nanijela koju boru više na čelo. Ne obrane glede, iako je i tu bilo pogrešaka što ipak nije toliko čudno kad se igra protiv močnog sastava kakvi su Mađari, ali u napadu smo bili... predvidljivi. Orijentacija samo na centre koji su istina obavljali sjajan posao, ali slaba korist kada smo igrača više imali 1-6 u prve dvije četvrtine. Šuta s vanjske pozicije gotovo pa da nije bilo. Iz razloga što je protok lopte bio usporen, davalo se prilika suparniku za blok.

Sredinom druge četvrtine je Angyal s vratnice, s igračem više pogodio za vodstvo susjeda, (1:4). Pred kraj ove četvrtine, u jednoj smo minuti umanjili zaostatak golovima Harkova odnosno iz peterca Marinića Kragića na 3:4, ali onda opet u zadnjim sekundama zadnje dionice primljen gol. Tri sekunde prije kraja, Nagy s lijevog vanjskog, u rašlje s igračem više.

Početak treće četvrtine i opet su Mađari na plus 3 (Jansik za 3:6). Održavali su Mađari tri razlike sve do sredine ove dionice, do 4:7 kada slijede jako dobre tri minute Barakuda. Okrunjene u napadu golovima Harkova s igračem više, te Kržića (6:7), te s dobrom obranom cijele momčadi i nekoliko vezanih vratarskih intervencija Bijača. No, u zadnjoj minuti treće četvrtine Mađarska se ponovno odvaja golom Feketa iz vanjske linije 6:8.

Početak zadnje dionice, presuda. Prvo Pohl s igračem više za 6:9 na dodavanje Zalankija. Gol broj 9 i stijelc broj 9 Mađarske u tom trenutku. Kakva širina napadačke lepeze. Samo 40-ak sekundi kasnije kontra. Vamos egzekutor, a asistent i opet Zalanki. Gol za vodstvo Mađara 10:6, šest minuta prije kraja je načelno zaključio utakmicu. Istina da je u zadnjoj minuti Hrvatska golovima Vukičevića i Bukića iz kontre smanjila na gol zaostatka, (10:11 i 35 sekundi do kraja), no više nam se to nekako činilo kao kozmetika, rezultatsko uljepšavanje. Koje je okončao za Mađare opet Zalanki za konačnih 10:12, devet sekundi do kraja.

Ništa, poraz jest - nije i kraj svijeta. Osminu finala ćemo igrati sljedeće nedjelje, a suparnik. E, to bi trebali biti navjerojatnije Crna Gora ili Srbija. U svakom slučaju, budemo li mi drugi u C skupini, idemo na trećeg iz skupine D. Sada ćemo još nešto malo pomnije gledati na to "društvo".



Kako su igrali

HRVATSKA

Najbolji u Hrvatskoj: Josip Vrlić 4,5

- Sjajno izdanje našeg centra, šteta što nije kapitalizirano. Vrla je sam zaradio čak 8 izbačaja. Plus 1 očiti koji mu nije suđen. Nažalost, nije dobio niti jednu upotrebljivu loptu za egzekuciju, ali to nije do njega

Marko Bijač 3,5

Korektno. Niti za jedan gol nije kriv, ali nije imao ni spektakularnih obrana

Rino Burić 4

Dobar u obrani, dva gola u napadu, ali oba u zadnjoj četvrtini. Bez uplivavanja na 2 metra, 1 blokada

Marino Čagalj 3

Nezamjetan. Potrošnja obrani, to i možemo shvatiti, ali i lošiji prijam lopte. Dva šuta.

Ivan Krapić 3,5

Dva zarađena igrača više, najmanja minutaža u igri. Koju sekundu ispod 10 minuta

Filip Kržić 3,5

Malo više vremena od Vrlića u igri, dvije osobne, šut 1-1

Luka Bukić 4

Vrlo zamjetan u igri, zahtjevan posao u obrani, šut 2-5, 1 asist, 2 osvojene lopte, 1 isplivan prvi napad

Ante Vukičević 3.5

Malo samozatajan u napadačkom dijelu i mrvicu sporiji. Ima šut, treba ga i više iskazati. Šut 1-1, 1 asist.

Marko Žuvela 4

Jedan bespotreban faul nakon osvojene lopte, ali imao je po 1 blok, izbačaj, asist i šut 1-3, od toga jedna vratnica

Jerko Marinić Kragić 3,5

Možda je mogao i malo više biti u igri (13 i pol minuta), ali morao bi biti i precizniji. Šut 1-4, gol je iz peterca

Andrija Bašić 3

Najugodnije iznenađenje ljeta 2022. zasad još nije proradio. Dvije utakmice bez gola, iako u obrani solidan

Konstantin Harkov 3,5

Na njega su silno Mađari obratili pozornost i to valja znati. Iza Bukića najviše u igri, ne računajući Bijača.

Toni Popadić - nije igrao

Izbornik Ivica Tucak: 3,5

8. Zalanki ipak rješava pitanje pobjednika na kraju za konačnih 12:10. Mađarska je pobjedom praktički osigurala prvo mjesto u skupini i izravan plasman u četvrtfinale, a Barakude u posljednjem kolu igraju protiv domaćina Japana.

8. Dva uzastopna gola Hrvatske za maksimalnu neizvjesnost. Bukić je zabio za minus 1 tridesetak sekundi prije kraja.

7. Drugim uzastopnim golom Burić vraća nadu, ali Zalanki uzvraća i rješava pitanje pobjednika.

6. Prvi gol Burića na utakmici za smanjenje zaostatka na minus 3.

4. Hrvatska je iskoristila samo 2 od 12 situacija s igračem više u fazi napada. S takvom realizacijom ne može se do slavlja protiv Mađara.

3. Marton Vamos trese mrežu Hrvatske nakon kontranapada. Barakude se sada nalaze u jako teškoj situaciji i Mađari imaju plus 4 5.56 prije kraja utakmice.

2. Opet Mađari imaju plus 3. Zabio je Pohl u situaciji s igračem više.

1. Hrvatska nije uspjela iskoristiti prvi napad u posljednjoj četvrtini. Blokiran je pokušaj Harkova.

ČETVRTA ČETVRTINA

8. Kako to obično biva, kada ne zabiješ, primiš gol. Gergo Fekete zatresao je mrežu Marka Bijača za novih plus 2 Mađara s kojima odlaze u posljednju četvrtinu.

7. Hrvatska je imala napad za izjednačenje, ali je pokušaj Bukića bio neprecizan i lopta je otišla pokraj gola.

6. Filip Kržić zabija svoj prvi gol na susretu za samo minus 1 Hrvatske protiv Mađarske.

5. Drugi gol Harkova na utakmici. Zabio je iz teške situacija na samom isteku napada. Bio je to jako važan gol za Hrvatsku.

3. Denes Varga našao je prostora među obrambenim igračima Hrvatske i zatresao mrežu vratiju Marka Bijača.

2. Mađari zabijaju preko Jansika svoj šesti gol na susretu, ali Hrvatska uzvraća preko Bukića.

TREĆA ČETVRTINA

8. Taman kada smo se poveselili da je Hrvatska uhvatila priključak Mađarska opet trese mrežu. Nagy je poentirao tri sekunde prije kraja za vodstvo Mađara 5:3.

8. Hrvatska zabija iz peterca i smanjuje na tek jedan gol razlike. Poentirao je iz peterca Marinić Kragić i zabio svoj prvi gol na utakmici.

7. Drugi gol Hrvatske na utakmici. Zabio je Harkov kojem su Mađari sada dali malo više prostora.

5. Odlična akcija Mađara s igračem više i Angyal zabija za plus 3. Ivica Tucak odmah je pozvao minutu odmora.

- Ajmo se smiriti dečki, radite sve suprotno od onoga što smo dogovorili, rekao je Tucak igračima u minuti odmora.

4. Peti napad Hrvatske s igračem više nije urodio plodom. Zabili smo u tim situacijama tek jednom (1-5) Žuvela je pucao, ali lopta je završila na vratnici. U sljedećem napadu Bijač brani dalekometni top.

2. Nastavljaju se muke po hrvatski napad i u drugoj četvrtini. Mađari imaju priliku pobjeći Hrvatskoj na plus 3, ali Bijač je sada upisao drugu obranu.

DRUGA ČETVRTINA

8. Hrvatska je primila gol 4 sekunde prije kraja i nakon prve četvrtine gubi 3:1. Nemet se oslobodio i zabio Bijaču.

8. Tako je, Hrvatska je zabila prvi gol na utakmici. Strijelac je Žuvela na asistenciju Marinića Kragića.

7. Tri pokušaja s igračem više dosad imala je Hrvatska i nije uspjela niti jednom u tim situacijama zabiti. Mađari su nam sada zabili preko Vamosa za vodstvo 2:0.

5. Hrvatska je bez gola nakon prvih pet minuta prve četvrtine. Igraju se tvrde obrane na obje strane, ali nedostaje pravo rješenje u napadu. Sada je mađarski vratar zaustavio pokušaj Žuvele.

3. Prvi igrač više za Hrvatsku na ovoj utakmici, ali Hrvatska ga nije iskoristila, niti čak uputila šut prema vratima Mađara.

2. Nije dobro počelo, Zalanki dovodi Mađare u vodstvo preciznim dalekometnim udarcem. Bijač je na vratima bio nemoćan.

PRVA ČETVRTINA

1. Počeo je vaterpolski klasik između Hrvatske i Mađarske.

- Utakmica je važna, to znamo, ali opet nije presudna. Napravit ćemo sve da utakmicu dobijemo, imamo snagu i kvalitetu, ali da nas čeka jedan suparnik koji je iznimno jak, koji je možda jedan od glavnih kandidata za osvajanje naslova ovdje, to također stoji. Međutim, dobivali smo ih do sada, ne vidim zašto ne bi mogli i sada, ali jasno morat ćemo biti na sto posto svojih mogućnosti. Mađarska je napadačka momčad koja igra na puno golova i ako uđemo u takvu utakmicu onda su nam šanse malene, rekao je u najavi derbija s Mađarima hrvatski izbornik Ivica Tucak.

Nakon današnjeg okršaja, Hrvatsku čeka još domaćin Japan, no jasno je da je Mađarska ključna za Tuckove izabranike. Evo trenutačne situacije u skupini:

1. Hrvatska 2 boda (+19)

2. Mađarska 2 (+8)

3. Japan 0 (-8)

4. Argentina 0 (-19)

Dobro jutro svima koji su budni!

Ljubitelji vaterpola sigurno neće propustiti poslasticu koja nas čeka na početku dana na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki. Hrvatska protiv Mađarske igra ključnu utakmicu za osvajanje prvog mjesta u skupini te za plasman u četvrtfinale, koje bi izabranike Ivice Tucka dovelo na korak do zone medalja.

Utakmicu ćemo pratiti iz minute u minutu na portalu SN.

Linker
04. svibanj 2024 23:56