Lovre Miloš
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
U NAPONU SNAGE

Trofejni hrvatski reprezentativac (28) naprasno prekinuo karijeru: ‘Raspali smo se i rekao sam - dosta!‘

Prije nepuna dva mjeseca igrao i na Olimpijskim igrama, a sada se zasitio bazena i rekao ‘zbogom‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. rujan 2021. 13:00

Relativno je rijedak, ali nije baš raritetan podatak da neki vrhunski sportaš/sportašica u 28. godini okonča ili prekine karijeru. Iako, ako se to i dogodi, onda su najčešće tomu uzrok nažalost ozljeda ili bolest. No, iznimna je rijetkost da sportaš, Bogu hvala zdrav i spreman, u dobi od 28 ljeta, koja je načelno začetak onog najplodonosnijeg dijela u kojem je već akumulirano određeno iskustvo i znanje, veli sportu - zbogom. Još k tomu seniorski reprezentativac, osvajač niza medalja, čovjek koji je prije manje od dva mjeseca nastupao na Olimpijskim igrama!

image
ORANGE PICTURES Orange Pictures

Već se pričalo

Upravo je to učinio Lovre Miloš. Član Barakuda, prošle sezone s Mladosti osvajač dvostruke krune.


Istini za volju, osobno nas takva odluka nije baš potpuno šokirala jer smo u kuloarima već načuli takvu mogućnost. Osim toga, klupska sezona u Hrvatskoj počinje ove subote, a Lovre nema u niti jednom klubu, ne trenira, ugovor s Mladosti je istekao... No, pristojno je takvu odluku ipak prepustiti samom sportašu. Što se i dogodilo sada.


Prvo je došla SMS poruka:


“Uzimam neodređeno dugu pauzu od vaterpola”.

image
Marko Bijač i Lovre Miloš
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix


Jasno da smo nazvali Lovru...


- Kombinacija je to dosta faktora, i nisam donio odluku preko noći, ali na kraju sam donio odluku da mi je dosta vaterpola. U ovom trenutku imam neke druge prioritete. Glava mi već neko vrijeme nije bila u vaterpolu 100 posto. Bilo je ponuda ljetos, ali i Mladost se raspala, tako da sve to skupa nije baš išlo... I onda sam tako odlučio. Dosta je - veli Lovre Miloš.


Ponuda je uistinu bilo, iz inozemstva i to iz jakih klubova, ali sada je posve nebitno tko i odakle. No, nas više zanima sljedeće. Što se dogodilo? Gdje je “puknulo”? Odakle ovakva odluka jer, razgovarali smo 2-3 tjedna prije Olimpijskih igara u Japanu, pa onda i dan prije puta u Tokio, bili ste puni entuzijazma, odlazite na najveće sportsko natjecanje na svijetu, u naponu ste snage i onda odjednom ovakva odluka. Puna vam je kapa vaterpola, a nemate 35 godina. Zašto?


- Ma je, ali kažem kada vam dođe da mi “glava nije tamo, unutra”, onda to sve skupa nema puno smisla. Tako sam odlučio i mislim da sam odlučio dobro.

image
Posljednja utakmica finala doigravanja Prvenstva Hrvatske izmedju Jug Adriatic osiguranja i HAVK Mladosti.
Na fotografiji: Slavlje Mladosti
TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix


Čime se sada Lovre kani baviti? Hoćete se zaposliti, gdje? Od nečega se mora i živjeti...
- Sad ćemo tražiti nešto. Možda ova američka diploma dobro dođe.

Šteta za vaterpolo

Za pojašnjenje, Lovre Miloš bio je američki student. Od 2013. do 2017. Lovre je studirao i diplomirao u SAD-u. Poslovni menadžment, ako se ne varamo?
- Business economics se točnije zove.


Je li trenirate za sebe barem, bilo što? Trčanje, plivanje...
- Upravo sam sad završio neki teniski meč. Uskoro, kada se vratim u Zagreb, jer sam sad trenutačno u Splitu, ići ću u teretanu. Ne mogu doma baš cijelo vrijeme biti. Ali bazen... bez toga neko vrijeme, barem koji mjesec.


Šteta. To je prva i najkraća pomisao koja nam pada na pamet. Šteta iz razloga što hrvatski vaterpolo, pa onda i reprezentacija, ostaje bez vrlo nadarenog igrača. Sjajan, brz plivač, solidan pucač, imao je još štošta za ispraviti i to nije sporno, ali... doista dobar igrač i mjesto u Barakudama mu nije darivano već ga je zaslužio. Nadamo se samo da je sada donio dobru, ispravnu odluku.

Juniorski prvak Europe, 4 medalje s Barakudama, 5 trofeja s Mladosti

Lovre Miloš na početku karijere slovio je za jednog od većih hrvatskih vaterpolskih talenata. Godine 2011. bio je član hrvatske vrste do 17 godina koja je u Rijeci osvojila naslov prvaka Europe!


U sezoni 2011./12. sa 16 godina, zajedno s bratićem Lukom Bukićem, prvi se put pojavio u seniorskoj, prvoj momčadi Mladosti. No, još je 2013. osvojio s juniorskom momčadi tog kluba naslov prvaka Hrvatske što Mladosti u tom uzrastu (pa i kasnijim) nije baš česta pojava. Proglašen je i najboljim igračem juniorskog prvenstva, da bi u ljeto otišao na studij u SAD. Ondje je uz studij igrao vaterpolo, vrlo dobro, pa je tako u drugoj sezoni bio i drugi strijelac NCAA lige, s 92 gola za Irving iz Los Angelesa.


U prosincu 2017. se vratio u Zagreb, te zabriljirao već u prvoj utakmici Mladosti. Štoviše, odigrao je tu sezonu toliko dobro da je zavrijedio uvrštenje izbornika Tucka u A vrstu.


S Barakudama je u konačnici osvojio broncu na EP u Barceloni 2018., broncu na SP u Gwangjuu 2019.; pa srebro na Europa kupu u Zagrebu 2019. i srebro u Svjetskoj ligi u Beogradu 2019. U sezoni 2018./19. bio je i treći strijelac Prve lige iza Jokovića i Fatovića.


Velikih uspjeha imao je s Mladosti s kojom je osvojio dvije Jadranske (danas Premier lige) 2019. i 2020., Hrvatski kup 2020. i 2021; te naslov prvaka Hrvatske 2021.


Osmog kolovoza 2021. u Tokiju je igrao na OI za 5. mjesto protiv Amerikanaca (14:11), dao 1 gol i potom izašao iz bazena. I vaterpola...(dba)

Linker
18. travanj 2024 03:36