KONSTANTIN CHALABOV Sputnik Via Afp
VATERPOLSKA REPREZENTACIJA

Tucak objavljuje širi popis: Očekuje se zanimljivo ime, veliki povratnik, a Joković čeka OI u Parizu

Hrvatska će prvi do natjecanja, prve tri utakmice (Španjolska, Francuska, Crna Gora) igrati u Dubrovniku
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. studeni 2023. 06:37

U sljedećih 12-13 dana odigrat će se posljednje klupske vaterpolske utakmice planirane za ovu kalendarsku godinu.

Zadar će predstojećeg petka i subote udomaćiti završni turnir Hrvatskog kupa (Jadran, Jug Adriatic osiguranje, Solaris i Primorje EB).

U Premier ligi, poredak od 4. do 7. mjesta preostaju još tri utakmice, a prvi tjedan prosinca je još i termin za zadnje kolo po skupinama (prvi dio natjecanja) u Ligi prvaka i Eurokupu.

Nakon 9. prosinca, klupske obveze ostavljamo po strani, te se fokus cijelog vaterpolskog svijeta premješta prema reprezentacijama i EP u Zagrebu i Dubrovniku (4. - 16. siječnja 2024.), ali odmah potom i SP u Dohi (veljača 2024.). U biti, pretpripreme za ovaj dio su već i počele.

Kada su Barakude u pitanju, praktički već u ponedjeljak, 27. studenoga, jer za tada je izbornik europskog prvaka, Ivica Tucak najavio objavu prvog ili šireg popisa reprezentativaca.

- To je dakle 12-13 dana prije početka priprema što je nekakva moja praksa od ranije. Nemam nekih velikih iznenađenja osim što mogu odmah najaviti da ćemo vratiti Luku Lončara u reprezentaciju. Razgovarali smo, on je željan suradnje, vratiti se, mislim da nam može pomoći. To je novost. Jasno, u odnosnu na SP u Fukuoku to je svakako povratak Fatovića, što je jako velik dobitak. U Japanu ga nismo imali zbog ozljede, a vratio se odlično, tako i igra.

Pokazano i dokazano u cijelom dosadašnjem dijelu sezone, zaključno s prošlosubotnjom utakmicom protiv hercegnovskog Jadrana u Trebinju gdje je bo prvi igrač utakmice, s čak 6 golova. No, vratimo se malo Luki Lončaru... Njegov povratak je uvjetovan možda i time što govorimo o iskusnom igraču koji načelno može pokriti i mjesto braniča, uz ono primarno, ulogu centra?

- Upravo iz tog razloga, igra odlično u Olympiacosu, ali prevagnula je njegova želja. Rekao mi je kako se odmorio zadnje dvije godine odlično jer je i on stvarno bio "izrauban" od učestalog ritma igranja. Nama u godini 2024. koja je vrlo intenzivna, teška, itekako može pomoći svaki igrač takve kvalitete i iskustva.

image
BRUNO KONJEVIC/CROPIX

Ovo je jedan, nazovimo ga ipak neočekivani povratak jer Luka Lončar dosad nije bio spominjan u kontekstu Barakuda nakon OI u Tokiju 2021. Što je s drugim pak igračem oko kojeg je bilo spomena, razgovora, opcija za povratak. Maro Joković, dakako?

- Probat ću još jednom razgovarati. U biti, mi smo postigli dogovor da se on stavi na raspolaganje za OI u Parizu za koje ćemo se vjerujem plasirati. Eventualno čak za SP u Dohi, ali to smo ostavili otvorenim još. Prvotni je plan stvarno bio da se on dobro odmori, "preskoči" EP. No, kontaktirat ću ga opet s obzirom na novonastale okolnosti, budući da će se EP igrati u Hrvatskoj, da je to nešto ipak posebno. Pokušat ću i to, li generalno smo se dogovorili za Igre u Parizu.

Kako će izgledati pripreme i koliko su se one morale bitnije mijenjati u odnosu na činjenicu da je EP ipak u našoj zemlji, da je otpala mogućnost igranja u Izraelu?

- Iskreno, ja sam se prvenstveno zbog igrača koji su premoreni, sezona je ubitačno naporna, zgusnut je raspored utakmica, prije nekih mjesec dana nadao da će EP možda biti odgođeno. No sad mi je jasno drago da imamo prvenstvo doma, u Hrvatskoj. Uopće ne sumnjam u dobru organizaciju, a što se priprema tiče, one su malo tek modificirale. Početak je zapravo bio utvrđen i ranije, za 8. prosinca već. Vremena puno nema i znam da je to osobito teško za igrače jer će oni najbolji, reprezentativci, igrati još 5. i 6. prosinca Ligu prvaka. No, tako je kako je, svima isto.

image
GIORGIO SCALA/DEEPBLUEMEDIA/Giorgio Scala/Deepbluemedia/

Hrvatska će prvi do natjecanja, prve tri utakmice (Španjolska, Francuska, Crna Gora) igrati u Dubrovniku, da bi se kasnije preselili u Zagreb. Gdje će te se pripremati za EP?

- Pripreme ćemo imati u Zagrebu, cijeli taj nazovimo ga predbožićni dio, odnosno do 23. prosinca kada mislim igrače ipak malo poslati doma, za Božić. Dogovoreno je da nam se u Zagrebu pridruže Amerikanci 17. prosinca koji bi s nama radili zajedno pet dana. Nadam se da ćemo pripreme imati cijelo vrijeme u Zagrebu, to moramo vidjeti jer postoje i neki tehnički detalji. Bazen u Zagrebu bi se trebao isprazniti, temeljito pripremiti za Europsko prvenstvo. Ukoliko bi tu bilo problema, imamo ipak za treninge i odmah do toga, još jedan bazen pod balonom, a za svaki slučaj je pričuvna opcija i bazen u Varaždinu za koji smo svakako mislili održati kraći pripremni dio i ondje. Odmah nakon Božića, od 26. do 28. prosinca. Iz Varaždina bi otišli u Beograd na tri zajednička treninga sa Srbijom. Potom slijedi najkraći mogući odmor za Novu godinu, dan-dva da bi već 1. siječnja navečer već bili u Dubrovniku.

Dakle, iz domaćeg vaterpolskog hrama, iz Gruža Barakude će uploviti u godinu silno velikih očekivanja, napora, uzbuđenja, nada. Nije to samo EP, ono je prvo na rasporedu, ali valja izboriti i Svjetsko prvenstvo u Dohi, ali i Olimpijske igre u Parizu. Vaterpolo jest vodeni sport, ali početak će biti vatren!

Linker
09. svibanj 2024 14:50