TOM DUBRAVEC Cropix
PROMAŠENI POTEZ

Tucak revoltiran zbog nebuloze u vaterpolu: ‘To više nije isti sport! Ne vidim nijedan razlog da to rade‘

Svjetska organizacija vodenih sportova predlaže nove izmjene pravila vaterpolske igre
Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. listopad 2024. 11:38

Međunarodna organizacija vodenih sportova priprema (opet) izmjenu vaterpolskih pravila. Točnije, tog se prihvatio TWPC ili Tehnički vaterpolski odbor. Daleko od toga da se s protokom vremena, kao što se sve u svijetu pomalo mijenja, može malo izmijeniti i vaterpolo.

Nismo apriori protiv, jedino što je u vaterpolu problem što su te izmjene pravila u zadnje vrijeme preučestale, a ono najgore - podosta promašene. Onima koji imaju potrebu za mijenama, kao da je u cilju sve uprskati. Sada TWPC World Aquaticsa konkretno predlaže:

Prijedlozi izmjena pravila

- smanjenje terena za igru s 33 metra na 25 metara

- kraćenje vremena za napad s 30 na 25 sekundi

- kraćenje drugog napada (nakon obrane vratara, kornera, bloka) s 20 na 15 sekundi

- kraćenje razdoblja za isključenog igrača s 20 na 15 sekundi

- igranje bez vratara, s tim da nitko od tih 7 igrača nema pravo poput vratara braniti s 2 ruke

- svaki igrač može zamijeniti svoju kapicu s crvenom vratarskom kapicom, ali s istim brojem kao i temeljna kapica, te samo u toj situaciji postati vratar

- uvođenje tzv. challengea za trenera (traženje VAR pregleda) spornih situacija i to - brutalne igre, peterca, kornera. Ukoliko se pokaže da je trenerov challenge bio ispravan, ima pravo na još maksimalno 2 po utakmici

image
Mickael Chavet/zuma Press/profimedia

Po našem skromnom mišljenju, nekog tko ovaj sport prati tri desetljeća, s iznimkom challengea, svi ostali prijedlozi su suvišni, nepotrebni ili jednostavnije - loši. Loši za ovaj sport. No, to je mišljenje novinara. Zanima nas stav vrhunskih stručnjaka, pa tako primjerice hrvatskog izbornika Ivice Tucka.

- Denes Kemeny (proslavljeni bivši mađarski izbornik, op. a.) je inicirao ove izmjene, kontaktirao je nas trenere, a u raspravi sam mu poslao pismenim putem zamjerke. Naveo sam da sam protiv toga, da to više nije isti sport, ne vidim razlog zašto bi se to radilo. Na kraju ćemo doći do beach-waterpola - veli izbornik svjetskih prvaka, te olimpijskih i europskih srebrnjaka, Ivica Tucak.

- Pravila koja sada imamo su odlična i ne bi ih trebalo mijenjati. Ovo s challengeom je dobar prijedlog i to pozdravljam, ali ostalo ne. Dalo bi se raspravljati o nekim stvarima kao što su isključenja na centrima. Neprihvatljivo je da danas imamo na svakoj utakmici 20-30 isključenja, svaka lopta na dva metra isključenje. To nije dobro. Zatim, duljina trajanja utakmice je neprihvatljivo kratka, 55 minuta do sat i 5 minuta. Najkraće od svih sportova. Rekao sam Kemenyju i još nešto, a to je da se trebaju uhvatiti u koštac ne s pravilima igre, nego sa činjenicom da sada imamo osam utakmica Lige prvaka, a ukupno ne znam je li bilo 1.500 ljudi. Ukupno! E to je problem! Toga se moraju hvatati.

Prvi test u siječnju 2025.

Ona ideja o kraćenju terena za igru nije nova čak, to se bilo isprobalo ne tako davno.

- U Bergamu 2015. smo Svjetsku ligu igrali tako. Navodno je to potaknuo Felipe Perrone. Imam pitanje za Perronea, zašto njegova Barceloneta ne igra navečer i na bazenu sa 6.000 mjesta, a ne u podne s 200 gledatelja? A nije da nema zanimanja. Ima! Uostalom, prisjetimo se Pariza i dupkom ispunjenih, krcatih bazena. Prvo onaj s 5.000 mjesta, a onda pred 13.000 gledatelja. Ja sam tražio, pa i razgovarajući s Kemenyjem da mi se kaže barem jedna, samo jedna korist od ovih izmjena. Nema je! Znam da su kontaktirani i izbornici Campagna u Italiji, Stevanović u Srbiji, Udovičić u SAD, Vlachos u Grčkoj itd. Svi su protiv, ali oni su eto unatoč mišljenju struke i trenera donijeli ovakvu odluku. Onda nas nemojte više ništa ni pitati ubuduće - opravdano će revoltiran Tucak.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Spominjete da je vaterpolo prekratak vremenski, na koji biste način produljili vrijeme odigravanja utakmice?

- Prvenstveno dopuštanjem većeg broja time-auta. To ljudi vole čuti, a konačno i trenerima daje mogućnost dodatnih taktičkih promjena. Dalje, pauzu između druge i treće četvrtine produljiti s 3 na 5 minuta. Svaki sport ima poluvrijeme. Možda donijeti i dodatni time-aut u zadnje 2 minute kao što ima košarka. Tako bi se došlo do barem sat i 15, sat i 20 minuta.

Ovakve izmjene pravila trebale bi se pokušati primijeniti u siječnju, na turnirima Svjetske lige.

Linker
16. listopad 2024 11:39