Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX
SJAJNA UTAKMICA BARAKUDA

U POLUFINALU SMO I U VATERPOLU! NAPADAČKA RAPSODIJA HRVATSKE OTPUHALA GRKE U petak se za finale borimo protiv Španjolske!

Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobijedila je Grčku u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Budimpešti i igrat će protiv Španjolske za novo finale...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. siječanj 2020. 22:35

Obećano, najavljivano, sada je i dokazano. Hrvatska je u vaterpolu bolja, pa i puno bolja od Grčke. Barakude su se plasirale u polufinale, svoje ukupno 21. polufinale na velikim natjecanjima (OI, SP i EP). Hrvatska se plasirala u polufinale EP u Budimpešti u kojem će igrati u petak od 19.00 sati protiv svjetskog doprvaka Španjolske.

Početna postava Barakuda bila je - Bijač, Macan na mjestu braniča što je postalo uobičajeno već, barem na ovom turniru, desno Joković i Garcia, a lijevo Vukičević i Fatović. Na 2 pak metra Vrlić.

Početak je prvi pripao, barem što se gola prvog tiče Grcima. Skoumpakis je iznenadio jer je s desnog krila zapucao na vrata, a nije išla lopta a 2 metra. Baš se "ušuljala" Bijačev bliži, gornji kut. No, brz je i silovit bio uzvrat Hrvata. U samo jednoj minuti dva gola. Prvo Vrlić koji je izborio izbačaj, Joković asistira natrag na 2 metra, a "hrid s Kantride je neumoljiv. Taj ne oprašta s dva metra. Kada se digne, kao da tenk na vas puca s 2 kata i 2 metra. Pa se vi snalazite. Zerdevas se nije snašao. Još manje kada je 50-ak sekundi kasnije naciljao, opalio i pogodio Maro Joković. Uh, kako je to važan trenutak bio. Njegov prvi šut, točan, precizan. "Grije" ruku, a Grci se tresu. Odlično 2:1, a tek je početak. I to početak 1. četvrtine.

Hrvatska je povela 3:1 golom Bušlje na dodavanje Fatovića, na vratnici i tu smo prednost održali i nakon Jokovićeg drugog gola, ovog puta iz peterca (4:2), da bi i završnih minutu i pol ove dionice sa srednjeg vanjskog Miloš podigao razliku na 3 (5:2). Odlično! Od rezultata do igre. Zasad je ostvareno baš sve iz Tuckovog nauma. Vanjska linija raspucana, puca se i prijeti sa svih strana. Nastavio je i Garcia, sjanim golom iz "mrtvog kuta". Svi su očekivali asist što je s one pozicije bilo i jeidno moguće, ali za čovjeka koji vas loptom pogodi u nokat kažiprsta s udaljenosti od 15 metara, što je njemu pogoditi nemoguće - 6:3. Nakon prvih 8 minuta.

Budimpesta, 220120.
Duna Arena. 
34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, 
Hrvatska - Grcka. 
Na fotografiji: Andro Buslje, Ante Vukicevic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

No, i obrambeno je sve učinjeno po planu. Dvostruki blok, nema grčke distribucije lopte s desne strane na centra, ostalo im je samo probati izvana, s velike udaljenosti. Kroz blok, pa onda i ispred Bijača... malo teži posao. Sjajan je bio i naš igrač više, jer bolje od 5-5 nema. Odnosno ima, 6-6. I baš je toliko bilo sredinom druge četvrtine. Pohvale i obrani s igračem manje koja je bila u istom tom trenutku 5 obrana na 7 grčkih napada s igračem više.

Početkom druge četvrtine Vrlić i Joković, dva u početku najraspoloženija za golove (ako je baš bilo indisponiranih) povećavaju za 5 golova plusa na početku druge četvrtine (8:3). Nema još ni u ludilu mjesta prevelikom veselju jer na ovom smo EP već jednom imali +5, pa smo strepili do zadnjih sekundi.

Ono jedino što nas je u poluvremenu odnosno nakon dvije četvrtine moglo malo brinuti je vrlo velik broj osobnih pogrešaka naših reprezentativaca u tom trenutku. Doduše, to je poprilično i logično jer smo baš takvom, agresivnom, odlučnom obranom, a svjesni vlastite sigurnosti u obrani i stvorili lijepu prednost koja je nakon 16 minuta bila četiri pogotka razlike (10:6). Ono što je ipak još malo upozoravalo u tom broju osobnih pogrešaka da smo u sredini utakmice imali svu trojicu naših braniča opterećenih s 2 osobne - Macan, Bušlje, Benić. Izbornik Tucak ima u tom slučaju i nekih pričuvnih opcija s Jokovićem, između inih.

Budimpesta, 220120.
Duna Arena. 
34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, 
Hrvatska - Grcka. 
Na fotografiji: Ante Vukicevic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

Grčki izbornik Vlachos očekivano je izmijenio vratara u poluvremenu, te u igru uveo starijeg Galanidisa umjesto "izbušenog" Zerdevasa.

Odstojanje od 4 pogotka uspjele su Barakude održati i tijekom treće četvrtine (13:9) u kojoj smo ipak ostali bez Marka Macana. No, uspjeli su Barakude tu prednost održati, sačuvati i približiti se još jedan koračić bliže novoj medalji i jasno... Igrama u Tokiju.

HRVATSKA - GRČKA 14:11

(6:3, 4:3, 3:3, 1:2)

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 3.500. Suci: Margeta (Slovenija) i Dervieux (Francuska). Opunomoćenik: Šaronov (Rusija).

HRVATSKA: Bijač (15 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković 4 (2), Bukić, Vukičević 2, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić 3, Benić, Garcia 3, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

GRČKA: Zerdevas (3 obrane), Genidounias 2, Skoumpakis 2, Kapotsis 1, Fountoulis 1, Papanastasiou, Dervisis 1, Argyropoulos 1, Mourikis, Kolomvos, Gounas, Vlachopoulos 3, Galanidis (3 obrane). IZBORNIK: Theodoros Vlachos

PETERCI: Hrvatska 2-2, Grčka -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 16, Grčka 15

TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Macan (21), Benić (25), Argyropoulos (27)

ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (26), izbornik Vlachos (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 8-12 (66%), Grčka 6-16

HRVATSKA - GRČKA 14:11 (6:3, 4:3, 3:3, 1:2)

HRVATSKA: Bijač; Vukičević, Bušlje, Joković, Fatović, Vrlić, Garcia

Klupa: Macan, Lončar, Bukić, Miloš, Benić, Marcelić

Izbornik: Ivica Tucak

GRČKA: Zerdevas; Fountoulis, Skoumpakis, Vlachopoulos, Genidounias, Mourikis, Kapotsis

Klupa: Papanastasiou, Dervisis, Gounas, Argyropoulos, Kolomvos, Galanidis

Izbornik: Theodoros Vlachos

--------

KRAJ - Gotovo je, Hrvatska je u polufinalu Europskog prvenstva. Prva četvrtfina odradila je posao i Barakude nastavljaju svoj put u Mađarskoj. Ponovno smo u borbi za medalje, tako je to stalno kad je u pitanju Hrvatska i vaterpolo...

7. min - Smanjuju Španjolci (14-11), još malo treba izdržati, dvadesetak sekundi...

6. min - Utakmica je dobivena, odustali su i Grci, gol Garcije "ubio" im je nadu. Privodimo još jednu pobjedu kraju, Hrvatska ide u polufinale...

4. min - Evo Garcije! Taman kad je trebao. Sad se lakše diše!

Budimpesta, 220120.
Duna Arena. 
34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, 
Hrvatska - Grcka. 
Na fotografiji: Andro Buslje, Ante Vukicevic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

3. min - Nismo iskoristili igrača više, pogodio je Fatović gredu.

2. min - Tražio je Garcia daljnji kut, nije uspio, mala dekoncentracija u ovim trenucima kod naših. Pet minuta do kraja...

1. min - Mora Benić van, ostali smo i bez drugog beka, a Grci to koriste (6/14 realizacija igrača više). Dobio je i izbornik Tucak žuti karton zbog prigovora.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE - Držimo Grke na tri gola u svakoj četvrtini, napad dobro funkcionira i održava se prednost Barakuda. Još jedna ista takva i evo nas u polufinalu Eura...

6. min - Garcia vraća Hrvatsku na pet golova prednosti! Sjajna igra Barakuda u nastavku!

5. min - Grci su imali već 12. put igrača više, ali Vlachopoulos nije bio najprecizniji!

4. min - Osmi igrač više za Hrvatsku i sjajni Vukičević! Zabija s nekih šest metara, golman Grčke nije imao nikakve šanse!

3. min - Bijač je sjajno proigrao Fatovića u kontru, išao je sam prema golmanu, ali na kraju je sviran peterac. Maro Joković zadržao je mirnoću i opet zabija!

Budimpesta, 220120.
Duna Arena. 
34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, 
Hrvatska - Grcka. 
Na fotografiji: Ante Vukicevic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

2. min - Argyropoulos zabija s vanjske pozicije, vraća Grčku na tri gola zaostatka

1. min - Grci imaju opet napad i početkom treće četvrtine, a imaju i igrača više - isključenje Vukičevića. No srećom ostalo je neiskorišteno za naše protivnike.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE - Održava se prednost iz prve četvrtine, no dojam je da je moglo i uvjerljivije. Jer kad smo zabili za 7-3, kao da je uslijedilo lagano opuštanje, no rezultat je i više nego pod kontrolom!

7. min - Naši malo brzaju u sljedećem napadu, ali rezultat im daje za pravo, čini se. Grci uzimaju time-out ne bi li što bolje iskoristili zadnjih 20 sekundi druge četvrtine. Ništa na kraju od svega, Garcia je pokušao zabiti, ali nije bilo preciznosti...

HVS

7. min - U devet isključenja Grci su tri puta iskoristili takve situacije! Vukičević!!!! Upisujemo i 10. gol večeras!

6. min - Josip Vrlić brzo je nastavio seriju Barakuda, evo nas na +4! Evo i još jedno isključenje za naše, Bijač upisuje sedmu obranu, ali ipak Grci zabijaju (Genidounias)...

5. min - Čekao je Skoumpakis da Bijač "potone" i sjajno je zabio gol s nekih četiri metra iz sredine, Grci su zabili dva gola u nizu.

4. min - Dervisis smanjuje, koriste igrača više, realizacija im je 3/7.

3. min - Joković!!!! Sjajan gol s nekih šest metara!

2. min - Vrlić zabija iz blizine za veliko vodstvo Hrvatske, utakmica ide upravo onako kako su to priželjkivali svi hrvatski fanovi. Grci polako padaju, mogu li se uopće i oporaviti...

Beograd, Srbija, 190619.
Super finale FINA Svjetske lige, skupina B, 2. kolo, Hrvatska - Srbija. 
Na fotografiji: Ivica Tucak.
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
Pedja Milosavljevic / CROPIX

1. min - Bravo za Marka Bijača, sjajna obrana, maksimalno se raširio i zaustavio prvi grčki napad u drugoj četvrtini!

KRAJ PRVE ČETVRTINE - Odlično izdanje Hrvatske, otvaranje koje daje naslutiti da se iznenađenja s prethodnih utakmica neće ponoviti u ovome scenariju. Tucak može biti zadovoljan!

7. min - Garcia je razvalio grčku mrežu! Još jedna majstorija za povratak Hrvatske na +3!

7. min - Argyropoulos je iskoristio situaciju igrača više, lijep gol za Grke. Dosta je golova već u prvoj četvrtini!

6. min - Iz jedne naizgled izgubljene situacije sjajno je zabio Lovre Miloš i evo nas na 5-2!

6. min - Maro Joković još jednom zabija, opet je Hrvatska na +2!

6. min - Grci smanjuju na 3:2, zabio je Vlachopoulos!

5. min - Sjajan gol, odlična igra Hrvatske u nastavku. I Bušlje se upisao! Odlično igraju Barakude! Fatović je sjajno reagirao i prebacio do našeg kapetana!

Zagreb, 070120. 
Bazen na Savi.
Vaterpolo utakmica izmedju Hrvatske i Rusije.
Na fotografiji: Jokovic Maro.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

4. min - Dobra kombinatorika, odličan napad Hrvatske, ali brane se Grci sjajno. Garcia sjajno puca, ali vratar "čupa" nemoguće!

3. min - Sjajan pogodak Mare Jokovića! Sjajno je potegnuo s nekih pet metara i poveo Hrvatsku u vodstvo! Nažalost, mora i van, isključenje...

1. min - Joković je izborio prvi napada za Hrvatsku, no Vrljić je izgubio loptu i prilika za Grčku. Marios Kapotsis zabio je za 0-1! Vrlić ipak izjednačava!

20:26 Sedmorica igrača Olympiacosa u reprezentaciji Grčke, sigurno prednost jer su itekako igrani.

20:19 "Hrvatska je lani bila među najboljim momčadima. Znamo što su u stanju odigrati, to je jedan od favorita turnira. Znamo što možemo očekivati. Da bismo nešto postigli, moramo odigrati našu najbolju utakmicu.", rekao je izbornik Grčke Theodoros Vlachos.

20:10 Ako Hrvatska danas dobije Grke, u polufinalu će igrati protiv Španjolske. Furija je u četvrtfinalu iznenadila Srbiju 10-9 nakon peteraca. Prošle godine smo računali na finale SP-a, a onda smo dobili lekciju od "furije" u polufinalu, stoga trebat će biti oprezan ovoga puta...

Beograd, Srbija, 220619.  
SRC Tasmajdan. 
Super finale FINA Svjetske lige, finale, 
Hrvatska - Srbija. 
Na fotografiji: Maro Jokovic.
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

19:50 Od srijede ili četvrtfinalnog dana Europskog prvenstva, u glavnom se mađarskom gradu promovira i domaćin sljedećeg, 35. Europskog prvenstva, naš Split.Ispred ulaza u dvoranu, postavljen je štand Hrvatskog vaterpolskog saveza i EP Split 2022. Vaterpolski zaljubljenici ondje mogu zasad doznati neke temeljne, preliminarne informacije, uzeti pokoji sitni suvenir,

19:33 Grčka, osim što nikada nije osvojila medalju na europskim prvenstvima, ujedno nije nikada ni pobijedila Hrvatsku na ovakvim turnirima. Susretali smo se 10 puta, ali u rubrici poraza i dalje stoji lijepa, zaobljena brojka, nula...

Linker
23. travanj 2024 22:48