ANTE CIZMIC Cropix
BEZ IKAKVIH PROBLEMA

Uvjerljiva pobjeda Hrvatske na otvaranju Europskog prvenstva iako je protivnički vratar imao partiju života

Hrvatska u skupini ima još utakmice protiv Francuske i Grčke
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. kolovoz 2022. 22:06

HRVATSKA - MALTA 19:5 (2:0, 3:1, 7:2, 7:2)

HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Burić 3, Fatović 5, Krapić 1, Lazić, Bukić 1, Kržić 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 4 (1-1), Vrlić, Bašić, Harkov 1, Popadić (obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak.

MALTA: Tanti (13 obrana), Gialanze, Galea, Gambin, Da. Zammit, M. Zammit 3, Plumpton 1, Bugelli, Abela, N. Zammit, Cachia, Di. Zamit 1, Grixti. IZBORNIK: Karl Izzo.

PETERCI: Hrvatska 1-1, Malta -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 3, Malta 10. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Di. Zamit (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 0-3, Malta 5-8 (63%)


Dobro, u animalnom svijetu je malo teže zamislivo da riba svlada pticu. Obratno je već itekako moguće i često, ali u vaterpolu... Moguće. Dokazala je to jučerašnja premijera Hrvatske, kada govorimo o muškarcima, u Spaladium Areni.

Izbornik Ivica Tucak ostavio je na tribinama za ovaj susret Ivana Domagoja Zovića i Matiasa Biljaku. Drugim riječima, nominalno je po našem sudu odlučio Tucak turnir otvoriti s najjačom postavom. Isključivo zbog uigravanja, dodatnog podizanja samopouzdanja svoje momčadi, a ne zbog straha od Malte. Uostalom, bez uvrede ikome, ali tko se Malte boji.

Jedina reprezentacija koja je samu sebe "osakatila", naime jedina koja je umjesto maksimalno predviđenih 15 igrača, za turnir prijavila njih 14. Čudno za državu koja istina nema osobitih rezultata, ali imaju solidno dugačku povijest igranja vaterpola na tom sredozemnom otoku-državi. Najpoznatiji su svakako po svojoj Ljetnoj ligi, Malteškom prvenstvu u koje gotovo pa svaki klub dovede stranca koje plaćaju jako dobro. Za mjesec i pol, dva iznosi su uglavnom peteroznamenkasti. U eurima dakako. No, nisu oni samo ovdje najmalobrojniji, nego i međusobno solidno pokidanih niti u komunikacijskom lancu.

image


ANTE CIZMIC Cropix

Momčad je razdijeljena po polovici. Jedna polovica ne priča s drugom, ali doslovno i niti malo! Uostalom, koliko to daleko ide govori i podatak da su došli s dva odvojena leta!? Nije bilo "miješanja" onih koji međusobno ne pričaju. Nismo baš sigurni da su toliko "prebukirani" letovi iz La Valete do Frankfurta, pa kasnije do Splita.

Ujedno, na EP nema niti najboljeg malteškog vaterpolista, možda i svih vremena - Steviea Camillerija. Igrača koji je igrao godinama u Italiji (Roma i Bogliasco), jedne sezone i prvi strijelac Serie A, pa onda u sezoni 2007/08. u beogradskom Partizanu. Prije dva mjeseca je baš potpisao ugovor za Cataniju. Stevie Camilleri je jednostavno ozbiljan igrač, no prije koji tjedan je na društvenim mrežama napisao:

"Uvijek mi je bila povlastica i čast predstavlja ti svoju zemlju na međunarodnoj sceni te to nikada nije bio predmetom rasprave".

Jedna rečenica. Bez objašnjenja zašto ga onda nema ovdje, u Splitu. Da, u Splitu nema ni Stevievog mlađeg brata Jordana, također.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Utakmice glede... u prvoj četvrtini Harkov je imao šut 0-3, malteški vratar Jake Tanti je imao ubilježenih 5 obrana, a da za niti jednu nije kriv. Sve su lopte bile napucane u njega. Istina u drugoj smo minuti dali gola. Prvo Fatović, pa onda i Kržić, oba iz kontre, ali nakon prve dionice je bilo samo 2:0 za Hrvatsku ili kako je netko od Splićana dosjetljivo primijetio

- E, a ima je Hajduk 2:0 protiv Maltežana, Gzire...

Prvu polovicu utakmicu bismo najradije zaboravili, a Tucak vjerujemo da neće. Ima štošta za reći. Igrač više loš (1-4), ukupan šut s vanjskih pozicija još lošiji, a od 5 golova u prve dvije četvrtine, 4 su postignuta iz protunapada, 1 s igračem više. Kontra je sjajna, sve u redu, ali pozicijski napad, šut i igrač više protiv Malte bi ipak trebali biti bolji. U nastavku je bilo bolje, pobjeda dakako vrlo uvjerljiva i na njoj čestitke. Međutim, kako uvod utakmice, tako i igra u cjelini u srijedu protiv Francuska nužno će morati biti puno uvjerljivija.


Prijenos uživo:

HRVATSKA - MALTA 19:5 (2:0, 3:1, 7:2, 7:2)

HRVATSKA: Bijač, Burić 3, Fatović 5, Krapić 1, Lazić, Bukić 1, Kržić 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 4, Vrlić, Bašić, Harkov 1, Popadić

MALTA: Tanti, Gialanze, Galea, Gambin, Da.Zammit, M.Zammit 3, Plumpton 1, Bugelli, Abela, N.Zammit, Cachia. Di.Zammit 1, Grixti

Gotova je utakmica. Hrvatska je u svojoj prvoj utakmici na Europskom prvenstvu pobijedila Maltu rezultatom 19:5

19:5 Za kraj kontranapad vuče Fatović, a pogađa Harkov

18:5 Evo napokon i Harkova. U zadnjoj utakmici sekunde se i on upisao u listu strijelaca

17:5 Lijep je gol postigao Matthew Zammit, svoj treći na utakmicu

17:4 Situaciju s igračem više je iskoristio Burić

image


ANTE CIZMIC Cropix

16:4 Gol za Maltu postigao je Matthew Zammit

16:3 Evo i petog gola za Fatovića

15:3 Žuvela postiže novi gol za Hrvatsku

14:3 Svoj četvrti gol na utakmici Marinić Kragić je postigao iz peterca

13:3 U listu strijelaca upisao se i Žuvela

Kraj trećeg dijela. Hrvatska je ovu četvrtinu dobila rezultatom 7:2

12:3 Evo i gola za Maltu. Dino Zamit je iskoristio situaciju s igračem više sekundu i pol do kraja treće četvrtine

12:2 Opet Hrvatska, opet Fatović, sada iz kontranapada

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

11:2 Raspucale su se ‘Barakude‘ u trećoj četvrtini. Sada je strijelac Fatović, opet s igračem više

10:2 Igrač više, asistencija Harkova za Burića i novo najveće vodstvo na utakmici

9:2 Imala je Hrvatska sada dva igrača više, a tu situaciju je realizirao Marinić Kragić

8:2 Tri gola za redom Hrvatske. Sada je strijelac Marinić Kragić

7:2 Bukić je iz kontranapada lako postigao gol za +5

6:2 Prvi Hrvat s dva gola na utakmici je Fatović

5:2 Treća četvrtina je počela golom Matthewa Zammita za 5:2

Gotovo je poluvrijeme. Hrvatska ima +4. Nema panike, ali morala je ovo biti veća prednost. Tanti ima čak 9 obrana. Inače, u rujnu 2010. na finalu EP u Zagrebu, Hrvatska - Italija na tribinama uz Savu je bilo 5.500 gledatelja. Ova je brojka, do danas u Splitu, bila najveća brojka gledatelja u Hrvatskoj na nekoj vaterpolskoj utakmici. Od ovog ponedjeljka je novi rekord - 7.000 koliko ih se okupilo u Spaladium Areni u susretu 1. kola B skupine Hrvatska - Malta. Ima Split i Spaladium Arena i još prostora za poboljšanje, "podebljanje" rekorda jer ne zaboravimo da je kapacitet sada, s bazenom u dvorani, 9.000 gledatelja.

image
ANTE CIZMIC Cropix

5:1 Evo strijelca i za Maltu. Gol je postigao Plumpton s igračem više

5:0 Igrač više - Harkov za Burića i 5:0!

4:0 Kontra Hrvatske za novi gol. Sada je strijelac Marinić Kragić

3:0 Evo napokon gola. Postigao ga je Krapić gotovo 8 minuta nakon Kržićevog pogotka

image




ANTE CIZMIC Cropix

Gotova je prva četvrtina. Rezultat je 2:0. Očekivali smo više, ali jasno je da nema spora o tome tke će pobijediti u ovoj utakmici...

Postigla je Hrvatska dva gola na samom otvaranju utakmice, ali onda smo stali. Razbranili smo Tantija, vratara Malte koji ima 5 obrana. Više od pet minuta smo bez gola

2:0 Sada zabija Kržić. Bit će ovo golijada

1:0 Strijelac je Loren Fatović iz polukontre. Igra se prva minuta utakmice

Počela je utakmica. Sve osim uvjerljive, jako uvjerljive pobjede Hrvatske bilo bi jako veliko iznenađenje


Remi Grka i Francuza

U prvom dvoboju skupine B EP u Splitu vaterpolisti Grčke i Francuske su odigrali 12-12 (3-3, 4-5, 4-2, 1-2).

Francuzi su iznenadili Grke, brončane s OI u Tokiju i nedavnog SP-a u Budimpešti, te zakomplicirali situaciju u skupini u kojoj večeras Hrvatska dočekuje Maltu.

Tri minute prije kraja Francuzi su imali vodstvo 12-11 i igrača više, a Argrylopuolos je izjednačio na 12-12. Potom Grci nisu uspjeli iskoristiti igrača više, a u zadnjem napadu Francuzi ne zabijaju za senzaciju.

Hrvatska s Francuskom igra u srijedu, a s Grčkom u petak.

Linker
18. svibanj 2024 10:41