BOZO RADIC/CROPIX
Finale doigravanja

Vaterpolisti Juga nadomak naslova prvaka nakon nove drame, Žapci opet ‘pokisnuli‘ na petercima

Vaterpolisti dubrovačkog Juga AO pobijedili su domaću Mladosti na peterce i poveli 2:0 u finalu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. srpanj 2020. 20:22

MLADOST - JUG ADRIATIC OSIGURANJE 11:13 5m (10:10)
(2:2, 3:3, 2:4, 3:1 - 1:3)

ZAGREB - Otvoreno plivalište uz Savu. Gledatelja 200. Suci: Franulović (Rijeka) i Tiozzo (Split). Opunomoćenik: Brala (Rijeka).
MLADOST: Marcelić (9+1 obrana), Radu, Miloš 4, Biljaka 2, Ćuk 1, L.Bajić, Bukić 1 (0), Lazić 1, Bowen, Dašić, Kunac, Harkov 1, Jurlina, Vrlić. TRENER: Zoran Bajić.
JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (11+1 obrana), Macan, Fatović 5 (0), Lončar 1, Kržić 1, Garcia, Lozina, Merkulov, Papanastasiou 3 (1), Žuvela, Benić, Obradović, Jarak, Tomasović. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.
PETERCI: Mladost 0-1, Jug Adriatic osiguranje 1-2.
OSOBNE POGREŠKE: Mladost 16, Jug Adriatic osiguranje 13. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Benić (25), Harkov (26), Žuvela (28). ŽUTI KARTON: trener Kobešćak (26), trener Bajić (32).
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Mladost 5-11 (45%), Jug Adriatic osiguranje 4-12 (33%)
---
RASPUCAVANJE PETERACA: 10:11 Obradović, 11:11 Radu, 11:12 Papanastasiou, Bowen - greda, 11:13 Fatović, Bukić - Popadić brani, Garcia - Marcelić brani, Lazić - Popadić brani

Drugi put u četiri dana, drugi put u finalu državnog prvenstva o pobjedniku su odlučivali peterci. I drugi je put bolja bila momčad Juga Adriatic osiguranja. U ruletu, nadmetanju u kojem pobjeđuje kombinacija sreće i koncentracije, bolji su se pokazali jugaši na čelu s vrlo raspoloženim vratarom Popadićem koji je u raspucavanju peteraca "skinuo" šuteve Bukića i Lazića. Pridodamo li gredu koju je uzdrmao Bowen, jasno je zašto se Gospari opravdano vesele.

Vrijeme u Zagrebu nije nikako bilo naklonjeno vaterpolu. Barem ne za gledati, manje za igrati. Kiša je naime lagano "prala" ZG tribine otvorenog plivališta uz Savu, umanjujući malo čar gledanja. Onima u bazenu ionako je svejedno. Ti su mokri, kako god da okrenete.

Mladost je otvorila s dva rana gola, a oba u izvedbi igrača koji je realizatorski uvjetno rečeno ostao malo dužan. Lovre Miloš je pogodio za dva gola, drugi pogodak iz kontre, a imali su Žapci i kolosalnu priliku za otići na 3:0. Vrlić je izborio peterac, ali je Popadić odlično pročitao šut Bukića. Umjesto ranog i uvjerljivog vodstva 3:0 za Mladost, gost je uspio smanjiti odnosno i poravnati. Sada je na Miloša golovima uzvratio Loren Fatović. Drugi pogodak 26 sekundi prije kraja prve dionice s igračem više.
Dubrovčani su u obrani vidljivo "puštali" na šut mladostaša Aljošu Kunca, a uz sve su imali sjajno izdanje u prvih 8 minuta vratara Popadića. U zadnjim sekundama prve četvrtine obranio je čak dva šuta u 2 sekunde. S druge strane, Žapci su imali problem s dvije čak osobne ljevorukog Harkova nakon samo 6 minuta igre.

Loren Fatović je međutim pokazao da je vruć, jako vruć. Početkom druge četvrtine postigao i treći svoj uzastopni pogodak za preokret Juga AO i vodstvo Dubrovčana 3:2. No. i ovo finale ponovo nudi novi preokret. Prvo Bukić, a onda i Lazić, iznenadno i vrlo lijepo s lijevog krila pogađa za vodstvo Mladosti. U ovom trenutku je kiša već opako pojačala, počela je i grmljavina, te su sve više pogledi bivali uprti u nebo s nadom da se ne sruči i oluja jer bi tada bilo i malo većih problema.
U međuvremenu je u bazenu nastavljeno nadmudrivanje, ali i vratara. Marcelić je obranio peterac Fatoviću kojem to ipak nije urušilo samopouzdanje. U konačnici, do poluvremena je postigao još jedan gol, te je najzaslužniji iz gostujućih redova za egal u poluvremnu - 5:5.

U trećoj četvrtini je slijedilo prvo, vrlo ozbiljno odvajanje jugaša. Prvo raspoloženi Fatović postiže svoj peti gol, pa uigrana akcija gostiju s igračem više s realizacijom Lončara. Kada je u zadnjoj minuti treće dionice postigao svoj drugi uzastopni gol Grk Papanastasiou za vodstvo Dubrovčana 9:6, činilo se da se aktualni prvak bliži pobjedi. Samo, Žapci ostaju dosljedni sebi. Za njih nema izgubljenih susreta. Harkov 2 sekunde prije kraja treće četvrtine smanjuje na 9:7, da bi potom Lovre Miloš postigao dva gola za poravnanje - 9:9. I na tom se ne zaustavljaju. Matijas Biljaka je dvije i pol minute prije kraja pogodio za potpuni preokret, još jedan, te vodstvo Mladosti 10:9.

U kontri jugaša, nakon velike prilike mladostaša za odvajanje na 2 razlike i obrane Popadića, mladi Filip Kržić je pogodio za 10:10! Onda je slijedio rulet peteraca...

Linker
26. travanj 2024 05:03