NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV Cropix
VATERPOLO

Budimpeštanski BVSC svladao Mladost u 2. kolu kvalifikacijskog turnira Lige prvaka

Žapci u nedjelju ultimativno traže pobjedu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. rujan 2024. 19:45

MLADOST BVSC 13:14 (6:5, 2:2, 2:5, 3:2)

KRAGUJEVAC - Plivalište Park. Gledatelja 100. Suci: Bourges (Francuska) i Severo (Italija). Opunomoćenik: Bitadze (Gruzija).

MLADOST: Marcelić (5 obrana), Bašić 1, Jajčinović, Buljubašić 1, M. Vrlić 1, Biljaka 1, L. Bukić 1, Lazić 3, J. Bušić, J. Vrlić 1, Vukičević, Harkov 3 (1-1), Sunara (4 obrane). TRENER: Damir Vincek.

BVSC: Gyapjas (7 obrana), D. Tatrai, Csapo 1 (1-1), T. Tatrai, E. Csacsovszky 3 (1-1), Ekler 8 (2-2), D. Jansik, Szeghalmi, Kovacs, Gal, Bundschuh, Meszaros 2, Korom. TRENER: Daniel Varga.

PETERCI: Mladost 1-1, BVSC 4-4.

OSOBNE POGREŠKE: Mladost 14, BVSC 16. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Biljaka (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Mladost 9-15 (60%), BVSC 6-10 (60%).


Mladostaši su izgubili u 2. kolu kvalifikacijskog turnira Lige prvaka u Kragujevcu od budimpeštanskog BVSC-a. Nije baš slučajno mađarski sastav u 1. kolu "držao na konopcima" i domaći Radnički. Protiv njih su vodili 9:6 nakon tri četvrtine, da bi tek u zadnjim sekundama izgubili (završilo je 10:9 za Radnički).

Dan kasnije je mađarski sastav poveo prvi put pred kraj treće četvrtine, ali i izdržao pritisak do kraja i zasluženo osvojio tri boda. Što to znači za Žapce? Vrlo jednostavno. Sada u zadnjem kolu, u nedjelju od 20.00 sati imperativno moraju pobijediti Radnički (to su znali i ranije), a ako BVSC svlada Vouliagmeni (što je vrlo realno) stvorit će se situacija gdje bi tri kluba imala jednak broj bodova. E, tad će odlučivati tzv. mini-tablica, gol-razlika.

U prvoj četvrtini, jako puno golova. Nešto što se sigurno nije svidjelo obojici trenera. No, zato je realizacija igrača više obje momčadi odlična. Mladost 4-5, BVSC 2-2. Od ukupno prva četiri gola, čak tri su postignuta iz kaznenih udaraca. Dvaput Mađari (za vodstva BVSC-a 0:1 i 1:2), te jedan Mladosti (Harkov za 2:2). Prvi je put zagrebački sastav poveo u 4. minuti, vrlo lijepim golom Franka Lazića s vanjske pozicije. To će se pokazati boljkom mađarskog sastava u prvoj četvrtini jer je i Mislav Vrlić sjajno pogodio sa 7 metara, doduše uz traljavu reakciju vratara. Budimpeštanski je pak sastav temeljnu snagu crpio iz mladića na lijevoj strani, od Zsombora Eklera koji je prvoj četvrtini postigao 3 od ukupno 4 gola Mađara.

Golom Buljubašića, a na asist Josipa Vrlića s igračem više. Na prvi se odmor otišlo s prednošću Mladosti. Ne puno, gol razlike, ali nije i bilo za očekivati nešto bitno više, veće. Početkom druge dionice, Josip Vrlić je pogodio za 7:5 što je bilo prvo vodstvo veće od minimalnog za neku od momčadi. Bilo je prilika kasnije i za više, Bukićev je šut s igračem više obranilo Gyapjas, a iz kontre je BVSC ishodio svoj u tom trenutku već treći peterac, te preko Eklera smanjio na 7:6. Minutu i pol kasnije, Mezsaros je s lijevog vanjskog izjednačio. Žapci su solidno "odapinjali" s vanjskih pozicija, od Lazića do Bašića, pa je jedan takav Franka Lazića s lijevog krila odsjeo u mreži za 8:7 nakon dvije četvrtine.

U prvom napadu nove dionice i još jedan, novi peterac za Mađare i ruku na srce, nismo baš sigurni da je Josip Vrlić tu napravio prekršaj. No dobro, valja i sucima ponekad vjerovati. Erik Csacsovszky je nemilosrdan (8:8), baš kao i na drugoj strani Bašić, ali iz pozicijskog napada (9:8). Povela je Mladost sredinom ove četvrtine i ponovo s 2 gola (10:8, zasluga Buljubašića, a dodavanje Lazića), ali onda se ponovo ukazuje opako opasni Ekler. S dva vezana pogotka u minutu i pol, BVSC je poravnao na 10:10. I nije kraj, jer slijede još dva gola, jedan Csacsovszkog i jedan, već pogađate, Eklera. Uoči zadnje četvrtine BVSC je imao prvi put 2 gola prednosti, a Ekler je dotad postigao čak 7 golova.

Logičan potez trenera Vinceka koji je vratara Marcelića zamijenio Sunarom. Niti to nije omelo Eklera koji je u trećoj minuti zadnje četvrtine postigao svoj osmi gol za vodstvo BVSC-a 13:10. Mađari su napravili niz od čak 5-0. Tri gola prednosti imali su još do tri minute do kraja (14:11). Harkov je smanjio dvama pogocima, ali više od toga Zagrepčani nisu uspjeli.

U drugoj utakmici 2. kola, Radnički je pobijedio Vouliagmeni 14:13 (4:4, 4:1, 3:4, 3:4).

Poredak: Radnički 6, BVSC 3, Mladost 3, Vouliagmeni 0.

Linker
14. rujan 2024 21:20