Hrvoje Zvono

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
LIGA PRVAKA

Drama u Ateni: Hrvatski vratar odnio pobjedu našem doprvaku, briljirao u ključnim trenucima

Na poluvremenu je Jug imao vodstvo od 8:3, no Dubrovčanima to nije bilo dovoljno za pobjedu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. rujan 2023. 19:33

OLYMPIACOS - JUG ADRIATIC OSIGURANJE 16:15 (1:4, 3:4, 6:2, 2:2 - 4:2 5m)

ATENA - Plivalište Papastratio. Suci: Kun (Mađarska) i Segurana (Španjolska).

OLYMPIACOS: Bijač (3 obrane), Lončar, Vamos 1, Genidounias 1 (1-1), Fountoulis 5, Gkillas 2, Dervisis, Bušlje, Alafragkis, Dimou, Nikolaidis, Papanastasiou 3, Zerdevas (5 obrana). TRENER: Hrvoje Koljanin.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (14 obrana), Zvono, Mozara, Lazić 3, Joković 3, Vukojević 1, Daube 1 (1-1), Cabanas, Kržić, Burić 2, Grgurević 1, Žuvela 1 (1-1), Jurišić. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

PETERCI: Olympiacos 2-2, Jug AO 2-2.

OSOBNE POGREŠKE: Olympiacos 11, Jug AO 16. ŽUTI KARTON: trener Kobešćak (31). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Kržić (24)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Olympiacos 7-14 (50%), Jug AO 3-9 (33%).

RASPUCAVANJE PETERACA: 12:13 Daube; Genidounias - Popadić brani; 12:14 Joković; 13:14 Fountoulis; 13:15 Burić; 14:15 Papanastasiou; Žuvela - Bijač brani; 15:15 Dimou; Cabanas - Bijač brani; Nikolaidis - vratnica; Daube - Bijač brani; 16:15 Genidounias.

Tako je to kad Marko Bijač "poludi". Može imati čak i malo lošiji dan, kakav je Marko imao u prve dvije četvrtine protiv jugaša, ali kada ga je ponovno trener Olympiacosa Hrvoje Koljanin, usred raspucavanje peteraca za pobjedu, iznova poslao među vratnice (potez utakmice), ovaj mu je donio pobjedu. Samo, jedino i isključivo Marko Bijač je među svim zvijezdama Olympiacosa zaslužan što je sastav iz Pireja ušao u novu sezonu Lige prvaka pobjedom. Bijač je Olympiacosu "izmislio", iščupao pobjedu, a bili su blizu, vraški blizu poraza. Ili se barem stvarao takav dojam nakon više od polovice utakmice.

Naime, jugaši su nas ugodno izvanredno iznenadili. U redu je što imaju nešto veću "širinu" nego prošle sezone, kao i sjajne pojedince i dalje (Joković, Popadić, Burić, pa stranci Daube, Cabanas...), ali kada smo pogledati uoči susreta na sastav Grka... Trolist Hrvata i to kakav, kralješnica - vratar Bijač, centar Lončar i branič Bušlje, a ostatak sve najbolje iz momčadi svjetskih doprvaka, grčke reprezentacija - Fountoulis, Genidounias, Papanastasiou, Nikolaidis, a na sve onda ona ubojita ljevica svjetskih prvaka, Mađar Marton Vamos. Onda je krenula utakmica i...

Nema sirtakija, u Pireju se sviraju i plesao linđo. Pjesma u bazenu. Rasplivani i maštoviti jugaši odmah su nametnuli žestoki ritam i isprepadali Grke. Vodstvo 2:0, pa 4:1. U drugoj dionici još ače, sve do čak 5 golova razlike (8:3), manje od dvije minute do kraja utakmice. Sijevaju udarci s vanjske pozicije, ali i dvije uzastopne kontre (Vukojević za 7:3, pa Lazić za 8:3). Trener jugaša Vjeko Kobešćak nadmudrio je dojučerašnjeg pomoćnika mu u Gružu, privatno i jako dobrog prijatelja, Hrvoja Koljanina na drugoj strani.

U trećoj četvrtini Koljanin šalje na vrata Zerdevasa koji ima puno bolji ulaz od Bijača, ali ipak jugaši još vode. Vode uvjerljivo - 9:4, pa i 10:6 četiri minute do kraja treće dionice. Tu sad kreće grčki stroj. Dubrovčani malo pripomažu jer olako gube 2-3 lopte, iskusni i moćni Olympiacos kontrama rešeta Popadića iako je ovaj odličan ispred gola. Samo, ima dvije ruke, a trebale bi mu četiri. Samo četiri sekunde do kraja treće četvrtine, Fountoulis je s igračem više izjednačio (10:10).

U prvoj minuti zadnje dionice prvo, ispostavit će se kasnije i jedino vodstvo Olympiacosa (11:10, opet Fountoulis, ali sada iz peterca). Jugaši su izjednačili, ali i poveli preko Jokovića (11:11) i Burića (11:12), da bi domaćin dvije i pol minute do kraja pogodio za 12:12 (bivši jugaš, Papanastasiou). Tako je bilo do kraja, a po novim pravila u slučaju remija slijede peterci koje su jugaši dobro počeli dok je bio Zerdevas, a kad je ušao Bijač... "Skinuo" je Žuveli, Cabanasu, Daubeu. Postoje dvije utjehe - jugašima je ipak pripao jedan bod, a drugo ako je netko morao biti junak, neka Hrvat. Pa, makar i iz Olympiacosa.

Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja:

- Igrali smo dobro od početka, da bi onda u trećoj četvrtini izgubili nekoliko lopti, možda 4-5 na vanjskim pozicijama. Vrlo olako, bez prekršaja i dopustili smo Olympiacosu da se brzim i "jeftinim" golovima primakne, vrati u susret. Jasno, nije niti lako protiv Olympiacosa igrati na tako visokoj razini kako smo mi bili startali. Na koncu smo izvukli remi ili utakmicu za peterce. Malo sam zadovoljan, ali istodobno i razočaran. Zato jer bi s 3 ili 2 boda ovdje, u Ateni, mi imali odličan start u Ligi prvaka. Ovo je, idemo reći OK, ali mislim da možemo i da ćemo biti bolji.

Hrvoje Koljanin, trener Olympiacosa:

- Govorio sam i prije utakmice da će ovo biti jako teška utakmica za nas jer nam je prva u sezoni, jer nismo odigrali niti jednu službenu utakmicu prije, a Jug nije momčad protiv koje je lagano igrati. Jug je i jači nego prošle sezone, a mi smo se ipak uspjeli vratiti u utakmicu, izjednačiti i onda na kraju petercima doći do važnih bodova.

Linker
03. svibanj 2024 15:32