Arhiva

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
LIGA PRVAKA

Dubrovčani i Riječani u lovu na elitno europsko natjecanje: Ovo su skupine i rapored utakmica

Počinju kvalifikacijski turnir Lige prvaka s dva naša predstavnika u njima
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. rujan 2023. 17:19

Počela je europska klupska vaterpolska sezona. Ovog se vikenda u četiri grada (Dubrovnik, Oradea, Hannover i Kragujevac) igraju kvalifikacijski turniri za Ligu prvaka, a na dva od ukupno četiri turnira su i dva naša predstavnika. Doprvak države, dubrovački Jug Adriatic osiguranje domaćinom je u Gružu, dok su primorjaši na zapadu Rumunjske, u Oradei.

Gospari za razliku od Riječana, ne samo što su domaćini pa i stoga u prednosti, već uistinu imaju kvalitetu za proći skupinu odnosno osvojiti prvo mjesto i plasirati se u Ligu prvaka.

- Prvi nam je suparnik Dinamo iz Bukurešta - u uvodu će strateg Gospara, Vjekoslav Kobešćak.

- O Dinamu nemamo puno informacija osim da se reaktivirao Cosmin Radu. On će uvijek biti dominantan na poziciji centra i nosi određenu opasnost. Tu se moramo postaviti kao favoriti i početi ovaj turnir s pobjedom. Trema ili nervoza unutar momčadi nam je trenutačno protivnik, baš kao i klubovi, te moramo raditi na tome. Više radimo na sebi nego na suparnicima. Francuski Tourcoing puno bolje poznajemo i oni su nam ozbiljan protivnik s puno francuskih reprezentativaca. Tu je vratar reprezentacije Srbije, Branislav Mitrović, te naš Duje Živković. Mađarski OSC je jako promijenio momčad u odnosu na prošlu sezonu. Oni kao i svaka mađarska momčad ne razmišljaju puno kad se dolazi do situacije za šut. Igraju brzo, svi su opasni u napadu i njeguju stil mađarske igre koji možda nama u ovom trenutku i ne odgovara. Kroz ovaj turnir ćemo rasti, dobivati konture igre - zbori trener jugaša.

Kada su primorjaši u pitanju, Riječani su u vrlo nezavidnoj situaciji. Nije samo poanta u tomu što su gosti, za razliku od jugaša, već je to za primorjaše, sadašnju njihovu mladu momčad jedna sasvim nova dimenzija vaterpola. Klub koji je još prošle sezone igrao igrao A1 ligu ili donji dom regionalnog nadmetanja, sada se valja "pohrvati" s momčadima koji konkurirao za Ligu prvaka. Za najbolje od najboljih. Uz pomanjakanje iskustva, Riječani su još u Oradeu stigli i bitno oslabljeni.

- Ovdje smo bez centra, Viktora Tončinića koji je pauzirao mjesec dana zbog ozljede prepone, a niti prvi vratar Mauro Ivan Čubranić nam nije trenirao dva tjedna zbog ozljede lakta, no on je sada s nama - s puta prema Rumunjskoj će trener Riječana, Igor Hinić.

- Čekamo s nestrpljenjem ove utakmice kako bi vidjeli kakvi smo. Suparnici su nam realno puno jači. u vrhu Europe. Jedna Ortigia je prošle sezone bila u finalu Talijanskog kupa, izbacili su u polufinalu Bresciu, što dosta govori. Treći su u Italiji, legendarni Tempesti im je još uvijek na golu, Ferraro, ma jako dobra momčad. Vouliagmeni je grčki doprvak, po meni možda i najkvalitetniji na turniru. Mladi, jako dobro plivaju. Otišao im je centar Nikolaidis, ali su doveli srpskog reprezentativca Nemanju Ubovića. Te dvije momčadi su najbolje. Oradea ima Petra Velkića, pa rumunjskog reprezentativnog centra... Jak turnir, a kod nas osim Brguljana nitko od naših nije nikad ni igrao Ligu prvaka. U biti, ovo nam je nakon 6 godina prvo europsko natjecanje. Svjestan sam da će ovo biti jedna brzina više - veli trener primoraja, Igor Hinić.

Podsjetimo, samo pobjednik skupine će se plasirati u Ligu prvaka, dok će svi ostali nastaviti natjecanje, ali u kvalifikacijama Eurokupa.

Kvalifikacijske skupine

Skupina A (Hannover) - Waspo 98 Hanover, Barcelona, Honved, Apollon Smyrna i C. zvezda

Skupina B (Kragujevac) - Radnički, Primorac Kotor, Duisburg i Noisy-le-Sec

Skupina C (Oradea) - Oradea, Primorje EB, Vouliagmeni i Ortigia

Skupina D (Dubrovnik) - Jug Adriatis osiguranje, OSC Budimpešta, Tourcoing i Dinamo Bukurešt

Raspored turnira u Oradei

Petak, 8. rujna - 1. kolo:

(17.00) Vouliagmeni - Ortigia

(18.45) Oradea - Primorje EB

Subota, 9. rujna - 2. kolo

(16.00) Primorje EB - Vouliagmeni

(17.45) Oradea - Ortigia

Nedjelja, 10. rujna - 3. kolo

(08.45) Ortigia - Primorje EB

(10.45) Oradea - Vouliagmeni

Raspored turnira u Dubrovniku

Petak, 8. rujna - 1. kolo

(18.00) Jug Adriatic osiguranje - Dinamo Bukurešt

(20.00) OSC - Tourcoing

Subota, 9. rujna - 2. kolo

(18.00) Jug Adriatic osiguranje - Tourcoing

(20.00) OSC - Dinamo Bukurešt

Nedjelja, 10. rujna - 3. kolo

(16.00) Dinamo Bukurešt - Tourcoing

(18.00) Jug Adratic osiguranje - OSC

Linker
03. svibanj 2024 08:36