JOSIP BANDIC Cropix
MLADOST I JUG U EUROKUPU

Dvije šanse za europski trofej: Branitelj naslova iz Gruža i redizajnirani velikan love ‘utješnu nagradu‘

Prošle smo sezone u ovom natjecanju imali ne samo pobjednika, nego hrvatsko finale
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. listopad 2024. 06:18

Nakon Lige prvaka, kreće i drugo veliko kontinentalno klupsko vaterpolsko nadmetanje ili 32. po redu Eurokup. Nešto što smo do 1992. do 2011. u biti znali pod imenom Kup LEN, da bi od sezone 2011/12. dobio sadašnje ime. Natjecanje koje je - sasvim logično i kao i u drugim sportovima - ipak u laganoj zavjetrini Lige prvaka. Isto vrijedi i za ovu natjecateljsku godinu, iako je ove sezone natjecanje bitno kvalitetnije, jače, samim time neizvjesnije. Dovoljno je pogledati imena klubova koji sudjeluju u Eurokupu.

Tu je sigurno najzvučnije ime Recco, klub s 11 naslova prvaka Europe i aktualni prvak Italije. Momčad iz predgrađa Genove sama je odustala od natjecanja u Ligi prvaka tijekom ljeta, budući da su u jednom trenutku imali neizvjesnu budućnost. Upitno je bilo hoće li uopće zadržati momčad i koje igrače. Na koncu su uspjeli zadržati sve najbolje domaće ili talijanske vaterpoliste, ali i dvojicu sjajnih stranaca, Australca Youngera i Amerikanca Hallocka. Oni su samim time postali jedni od favorita za osvajanje Eurokupa.

No, isto možemo reći i za Mladost koja je posljednji europski trofej osvojila početkom stoljeća, 2001. i to je bio baš taj Kup LEN. U ovom je natjecanju i drugi hrvatski predstavnik, jednako zvučno ime iz kontinentalne elite, Jug Adriatic osiguranje. No, kada njima pridodate još i klubove tipa Brescia, Honved, Barcelona, grčkog doprvaka Vouliagmenija... dobivate respektabilno društvo. Koje će pak u proljeće biti i još malo jače jer će im se tada pridružiti oni koji neće proći prvi dio natjecanja u Ligi prvaka. U pravu je potpuno Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja koji je nakon ždrijeba skupina Eurokupa utvrdio da je riječ o najjačem natjecanju ovog kupa dosad jer je u njemu podosta momčadi koje svojom kvalitetom sigurno pripadaju Ligi prvaka.

Prošle smo sezone u ovom natjecanju imali ne samo pobjednika, nego hrvatsko finale. Podsjetimo, na završnom turniru koji je odigran u Rijeci, za trofej su se nadmetali Jug Adriatic osiguranje i Primorje EB, glatko i uvjerljivo su dobili Dubrovčani, 12:6. Kamo sreće kada bi se povijest ponovila, iako bi bili opravdano sretni i kada bi barem jedan od naša dva kluba došao do finala.

U tom je kontekstu, na papiru barem gledano, Mladost tu možda u prednosti. U Zagrebu su uostalom tijekom ljeta stvorili momčad koja je bila "predodređena" za Ligu prvaka. Kad nisu u tomu uspjeli, onda se sada Eurokup doima kao "utješna nagrada", ali zato s malo višim ciljem. Trofej! Zagrepčani su u ždrijebu dobili skupinu baš s atraktivnim Reccom našeg trenera Sandra Sukna, potom s njemačkim Duisburgom koji ne bi trebao predstavljati veliku prijetnju i Szolnokom. Baš su Mađari prvi suparnik Žabaca, u gostima.

- Szolnok nema nekih previše zvučnih imena, ali su vrlo, nazvao bih tako, radna momčad. Brzi, pucači, pokretni. Imaju dvojicu dobrih centara. Sigurno će biti teška utakmica, s puno kretanja, uplivavanja - zbori Damir Vincek, trener mladostaša.

- Problema bi moglo biti samo ako ih krene u napadu, ali pripremili smo se, gledali ih. Szolnok bi nazvao klasičnom mađarskom momčadi. Od onih s kojima smo dosad igrali, najbliži su BVSC-u, iako je BVSC jači - veli trener Žabaca.

Szolnok je do Eurokupa došao kroz tri pobjede u kvalifikacijskoj skupini koja nije bila baš zahtjevna, protiv španjolskog Echeydea s Tenerifea, berlinskog Spandaua 04 i grčkog Panioniosa. No, kad smo kod Grka, baš je jedna njihova momčad suparnik drugom našem klubu, jugašima. Razlika je tek utoliko što Gospari prvu utakmicu igraju doma, u Gružu. Suparnik našem doprvaku je Apollon Smyrna, klub koji smo gledali nedavno u Zagrebu kada ih je Mladost u kvalifikacijama lagano riješila, 13:6.

- Oni su vrlo dobra momčad i mi za pobjedu moramo biti baš na visokoj razini - tvrdi trener Gospara, Vjeko Kobešćak.

- Imaju vrlo dobru sedmorku, dvojicu dobrih centara, prvenstveno Solanakisa. Desno su Kapotsis i Radović, lijevo Bogdanović i Troulos. To je njihova najbolja postava i oni na koje moramo obratiti najveću pozornost. Trebamo imati vrlo visok ritam cijelu utakmicu da to bude njima teško ispratiti.

Na Nikolu Bogdanovića treba doista obratiti pozornost. Nije igrao protiv Mladosti jer je utakmicu ranije dobio crveni karton, ali to im je najbolji strijelac, vraški opasan. Što se cijele skupine jugaša tiče, o njoj će Kobešćak:

- Nadam se da smo mi dovoljno dobri za prolazak naše skupine, iako lagane utakmice neće biti. Apollon i Strasbourg su sastavi protiv kojih moramo ići na pobjedu, mislim i da smo kvalitetniji od njih. Brescia je poput nas, dugogodišnji sudionik Lige prvaka, kvalitetom malo iznad Grka i Francuza. Suparnici su respektabilni, ali je snaga skupine ipak takva da ju mislim možemo proći.

Linker
10. listopad 2024 06:18