DAMIR KRAJAC Cropix
VATERPOLO

Iz Šumadije ravno u Europu: Europa je preporođenoj Mladosti odmah pripremila tri paklena testa

Mladost na iznimno jakom kvalifikacijskom turniru u Kragujevcu ‘lovi‘ svoju 30. sezonu nadmetanja u vaterpolskoj Ligi prvaka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. rujan 2024. 08:23

Vaterpolisti zagrebačke Mladosti dosad su nastupali u 29 sezona Kupa, odnosno Lige prvaka. U tih 29 godina, 11 puta su došli do finala, od toga u sedam navrata i ponijeli naslov prvaka kontinenta. Brojke s kojima se ne može pohvaliti niti jedan drugi klub u našoj državi. Mladostaši večeras u Šumadiji, u srcu Srbije, kreću u pokušaj proboja u za njih jubilarnu, 30. sezonu nadmetanja među klupskom elitom. I da, za početak, ovo nije nekakav navještaj proboja do naslova prvaka Europe. Jest da je oformljen silno moćan i skupocjen sastav, ali ne valja ni pretjerivati, preskakati stepenice, te najavljivati napad na prvaka Europe. Može se i takvo nešto dogoditi jer igrači koji će nositi kapicu Žabaca ove sezone su dostatno kvalitetni za takvo što, ali...

Radnički doveo osam igrača

Postoje tu i silno jaki, izvrsni Ferencvaros (branitelj naslova), pa onda odlično pojačani Olympiacos, dodatno narasla Barceloneta, a nismo zaboravili ni Novi Beograd. Sa svima njima se može “pohrvati” Mladost, nije sporno, ali za ovu je sezonu proklamiran napad na sve domaće trofeje, pa onda i na onaj u Premier ligi, a Europe glede... Tu postoji plan krenuti prema vrhu 2026. kada će Mladost slaviti 80 godina postojanja. Za ovu bi sezonu uspjeh bio ulazak u Ligu prvaka.

Možda se nekom takav cilj čini preskroman nakon povratka 10 izvanserijskih igrača od kojih su sedmorica hrvatski reprezentativci. Sigurno bi se takvim učinio i ovom novinaru da ždrijeb kvalifikacijskih skupina Lige prvaka, održan prije mjesec dana (13. kolovoza u Zagrebu) nije formirao “ubitačnu” skupinu dostojnu natjecateljske, a ne kvalifikacijske skupine Lige prvaka.
Mladostaši moraju za dohvatiti Ligu prvaka biti ispred Vouliagmenija, grčkog doprvaka, potom četvrtoplasiranog prošle sezone u Mađarskoj, BVSC-a, te daleko najtežeg suparnika, silno ojačanog kragujevačkog Radničkog. Samo će pobjednik skupine u Ligu prvaka, ostalima ostaje utjeha u kvalifikacijama Eurokupa.

image

Damir Vincek

DAMIR KRAJAC Cropix

Grke (prvi suparnik Mladosti) trenerski vodi Srbin Vladimir Vujasinović. Najveći nedostatak Vouliagmenija je njihovo neiskustvo budući da se radi o vrlo mladoj momčadi (prosjek im je tek 19 godina, 7 mjeseci i 20 dana). Samo je Barcelona mlađa.
Mađare ili BVSC vodi trener Daniel Varga, stariji Denesov brat, nekoć su obojica igrali u Primorju EB. Momčad BVSC-a su pojačala tijekom ljeta četvorica igrača, od kojih izdvajamo Akosa Konarika i Davida Jansika, mladiće sa šireg popisa reprezentacije. No, zato su ondje ludo dobri, brzi David Tatrai, otkriće EP u siječnju u Zagrebu, pa braća Csacsovszky...
Radnički je posebna priča. Stiglo je 8 igrača, od kojih izdvajamo petoricu olimpijskih pobjednika iz Pariza - kapetan reprezentacije Nikola Jakšić (Novi Beograd), njegov brat Petar Jakšić (Partizan), pa onda Radomir Drašović (Novi Beograd), Strahinja Rašović (Vasas) i vratar Radoslav Filipović (Oradea). Na sve ovo je još došao Dušan Vasić (C. zvezda) i Nikola Murišić (Eger), te za njih šlag na kraju, centar, dvostruki olimpijski pobjednik (Rio i Tokio) Duško Pijetlović, koji se predomislio nakon što je već objavio kraj karijere u kolovozu. Trener je stari, ali i najbolji u Srbiji, njihov izbornik Uroš Stevanović. Ono što je napravila Mladost u Hrvatskoj, to je učinio Radnički u Srbiji. To je sastav koji je predodređen za trofeje ove sezone.

Tu će dakle, u Kragujevcu, netko velik (dosta njih zapravo) “izvisiti”. Otegotna okolnost, ali za sve momčadi jednako, jest da ovaj turnir zapravo predstavlja i prve uopće utakmice za sve momčadi. Neće tu još biti silne uigranosti. Ne može ni biti nakon dva tjedna treninga, a ulog je odmah velik. Cijelo se vrijeme spominju igrači, oni koji su došli jasno, ali vrlo velik, možda najveći izazov je zapravo na treneru.

- Ne samo izazov, nego i opterećenje - veli Damir Vincek, trener Žabaca.

- Svi očekuju rezultate što je i normalno, zato su i dovedena pojačanja. Međutim, ne može se jamčiti pod svaku cijenu ostvarenje rezultata i to odmah, na početku. To dolazi s treninzima, utakmicama. Opet, veselim se tomu. Moram i ja dati 100 posto od sebe. Samo da što prije usvojimo automatizam u igri, da se i igrači počnu razumijevati.

Opet, postoji i olakotna okolnost, barem tako mislimo. Svi pristigli igrači su nešto stariji, odnosno iskusni reprezentativci, jesu zvijezde, ali se ne očekuju “iskakanja”. Želimo reći, mogli bi vam neki i dodatno “dati ruku”.

- Sigurno, ali neki su ipak i nešto stariji, možda će morati malo više odmarati. Mlađih igrača čak i nema previše, ali probat ću i njih gurati koliko se može, no u Premier (regionalna) ligi nema više slabih suparnika. Nema ih! Dakle, neće više jedan Vrlić moći odmarati primjerice, pa da ostanemo na mladom centru Toniju Bušiću ili kombinirati s ulaskom nekog drugog na 2 metra.

Lazić i lijevo i desno

Kakva bi trebala Mladost biti? Hoćete li ubrzati igru jer imate brzance tipa Bukić, Harkov, Lazić, Vukičević...

- Tako je, ali prvenstveno ću probati posložiti obranu, da primamo što manje golova. Obranu ću nastojati dovesti do savršenstva. Mi ćemo s ovakvim igračima sigurno određeni broj golova dati, ali bitno je što manje primiti. Jasno, brzina će biti isto jedan od prioriteta, a opet imamo i šutere koji mogu dati gol s vanjskih pozicija, “razbiti” zonu. Na braničima smo jako dobro popunjeni, od Biljake preko Buljubašića koji može odigrati sve, pa Mislav Vrlić koji može odigati i na centru. Onda su tu napadači poput Bašića koji može igrati svaku poziciju, lijep šut ima. Imamo Lazića od kojeg puno očekujem.

Gdje vidite Lazića, na lijevoj ili desnoj strani?

- Kombinirat ću po potrebi. Početak će sigurno Bukić i Lazić igrati lijevo, a imam tu i Vukičevića koji je stjecajem okolnosti u reprezentaciji igrao desno, ali i tu je pokazao da je odličan.

Mogli bismo još dugo ovako. Najavljivati, procjenjivati, predviđati, no... idemo mi pogledati kako to izgleda u bazenu.

Raspored turnira u Kragujevcu

Petak, 13. rujna, 1. kolo

18.00 Vouliagmeni - Mladost (Arena Sport 2)

20.00 Radnički - BVSC

Subota, 14. rujna - 2. kolo

18.00 Mladost - BVSC (Arena Sport 6)

20.00 Radnički - Vouliagmeni

Nedjelja, 15. rujna - 3. kolo

18.00 BVSC - Radnički

20.00 Radnički - Mladost (Arena Sport 2)

Linker
13. rujan 2024 08:24