TOM DUBRAVEC Cropix
VELIKI OPTIMIZAM

Jadran i bez Šetke prejak za Rumunje, Splićane je od protivnika više zabrinuo koronavirus...

Hrvatski doprvak u subotu igra prvu od dvije utakmice za ulazak u europsku elitu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. listopad 2022. 17:05

S popriličnom dozom samouvjerenja možemo utvrditi da će ove sezone hrvatski vaterpolo ponovo u Ligi prvaka imati dva predstavnika. Uz dubrovački Jug AO, koji ima zajamčen status još ove sezone u najboljem klupskom natjecanju, temeljem ugovora s LEN (to se ukida po isteku ove sezone), na najboljem je putu i naš doprvak, splitski Jadran. Naime, jadranašima je ždrijeb parova trećeg i zaključnog kruga kvalifikacija za Ligu prvaka dodijelio Oradeu. Klub iz Rumunjske doista nije i nikako ne bi trebao predstavljati ikakvu prepreku Splićanima.

Naime, Oradea je do prije koju godinu bila prvak Rumunjske i imala sasvim solidnu momčad, no tomu tako više nije. Primat su i u nacionalnim okvirima prepustili bukureštanskoj Steaui, ali ono bitnije, kada pogledamo momčad Oradee, tu više nema igrača pred kojim bi se moralo strahovati.

Od poznatijih imena ondje je i dalje Tiberiu Negrean (34), rumunjski reprezentativac koji je nekoć bio strašan, ubojit strijelac, no gledali smo ga minulo ljeto i... Nije to više ni približno tako opasno, munjevito. Igrač na kojeg samo malo više valja obratiti pozornost je Matej Asanović, Srbin ponikao u Partizanu, donekle Andrea Gheorghi... i to je to. Konačno, čak i da ih je malo više, u odnosu na sastav u kojem su Rino Burić, Ivan Marcelić, Jerko Marinić Kragić, Nikša Dobud, Ivan Domagoj Zović, Luka Bukić, Marino Čagalj, Zvonimir Burić, Mate Anić... Druga, viša dimenzija su Splićani, pa čak i kada nisu kompletni kakvi neće biti u subotnju večer na Poljudu.

- Nema nam kapetana Šetke koji ima problem s ozljedom rebara, ali realno bi trebali i bez Anđela svladati Rumunje u obje utakmice - veli trener našeg doprvaka Mile Smodlaka.

Zapravo, veći je problem Jadranu predstavljao proteklih dana koronavirus koji se bio malo “uvukao” u splitske redove. Zbog toga su bili i primorani odgoditi hrvatski prvenstveni derbi s Jugom AO. Drugim riječima, Jadran nije duže vrijeme igrao.

- Nije nas skoro tjedan dana bilo dovoljno ni na treningu. Jako malo čak, tako da smo zadnjih dana radili malo na taktici, a tek smo u četvrtak ujutro između sebe odigrali neku trening-utakmicu.

Budući da jadranaše već vidimo u skupini Lige prvaka, ma koliko se to nekome bahato činili tako zboriti prije prve utakmice, pa onda još i kasnije uzvrata planiranog 5. studenoga u Oradei, spomenimo da je poznata skupina u koju će Splićani ući. Naime, pobjedniku para Jadran - Oradea pripada igranje u A skupini u kojoj su Pro Recco, Barceloneta, Olympiacos, Waspo 98 Hannover, Radnički iz Kragujevca te još jedna momčad iz kvalifikacija. Bit će to bolji iz sraza francuskog Noisy-le-Seca i atenskog Vouliagmenija.

Inače, glede ostalih parova 3. kvalifikacijskog kruga, daleko će najveća neizvjesnost vladati u dvobojima Vasasa i Brescie, makar nisu ni preostala dva para baš sasvim izvjesna. Možda bi tek manju prednost dali budimpeštanskom OSC-u protiv atenskog Panioniosa.

Kvalifikacije za Ligu prvaka

NOISY-LE-SEC (18.00) Noisy-le-Sec - Vouliagmeni

SPLIT (19.00) Jadran - Oradea

BUDIMPEŠTA (19.00) Vasas - Brescia

BUDIMPEŠTA (19.00) OSC - Panionios

Sve utakmice je moguće pratiti i u stream-prijenosu na www.len.eu

Linker
19. travanj 2024 22:02